Arama

Pah Nedir?

Güncelleme: 27 Kasım 2015 Gösterim: 1.124 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PAH a. (fars. pSfj).
1. Eğik olarak kesilmiş kenar; şataf.
Sponsorlu Bağlantılar
2. inişli yer, bayır.

—Ciltç. Kimi ciltlerde, kitabın kolay açılmasını sağlamak amacıyla sırt boşluğuna yerleştirilen 45° kıvrılmış karton.

— Çiftçilerin kullandıkları derilerin tıraşından çıkan parçalara verilen ad. || Pahını almak, tıraş edilen derilerin kalan pürtüklerini temizlemek, deriyi bir kez daha inceltmek.

—inş. Bir parçanın ayrıtı boyunca uygulanan ve bu ayrıtın oluşturduğu dik açıyı, dar ya da geniş bir açıya dönüştüren eğik kesim; bir taş blokunun, ahşap bir parçanın ayrıtını keserek elde edilen, eğik düzlemli verev silme. (Eşanl. ŞATAF.)

—inş. ve Bayınd. Bir duvarın dış yüzüne, tabanı, tepeden indirilen düşeye göre çıkıntı yapacak biçimde verilen eğrilik. (Eşanl. ÛNYÜZEY EĞİMİ.)

—Mak. san. ve Marangl. Pah kırma, PAH- LAMA’nın eşanlamlısı. ||Bir parçanın keskin ayrıtında, keskinliği gidermek için eğik olarak gerçekleştirilen küçük kesim; böylece elde edilen eğik düzey. (Pah, doğramacılıkta olduğu gibi, marangozlukta da, parçanın korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda estetik bir görünüm kazanmasını sağlar. Pah silme olarak son bulabilir; profili düzlemsel, içbükey ya da dışbükey olabilir.)

—Marangl. Bezemek ya da keskinliğini azaltmak için eğik alınmış kenar, kanal yanağı. (Pahlar düz, oluklu, kordonlu olabilir. Düz pahlara flüt damağı da denir.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.