Arama

Armonik Nedir?

Güncelleme: 27 Kasım 2015 Gösterim: 1.106 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Kasım 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMONİK sıf. (yun. harmonikos'tan fr. harmoniçue). Müz. Armoni kurallarının uygulandığı her şey için kullanılır: Armonik yazış. Armonik parti.
—Akust. Armonik ses, ARMONİK’in eşanlamlısı.
Sponsorlu Bağlantılar
—Dalga ve titr. Armonik salıngaç,bir denge konumunun her iki yanında sinüzoi- dal titreşimlerin etkisinde kalan nokta. (Bu düzenek, mekaniğe, akustiğe, optiğe, elektriğe, katiların yapısına vb. ilişkin çok sayıda olayı yorumlamaya olanak verir.) [Eşanl. harmonİk salingaç. ]
— Geom.,Mat. ve Fiz.,Mat.çöz!m.UYUM- LU'nun eşanlamlısı.
—Telekom. Armonik telgraf .FRBKANS’ÇO- ĞULLAMALI TELGRAF'ın eşanlamlısı.
♦ a. Müz. Ötümlü cisimlerin (tel, zar, titrek lam vb.) doğal çınlamasından doğan ses. || Telli çalgılarda, boş telin verdiğinden ayrı olan bir temel sesten hareketle elde edilen ses.
—Akust. Bir ses kaynağınca yayılabilen ve frekansı, titreşim ana kipi frekansının tam katı olan ses. (ARMONİK SES de denir.) [Bk. ansik. böl.]
—ANSİKL. Akust. Aynı dizinin ardışık armoniklen, artan frekanslara göre numaralanır; bu numaralamada, ana sesin armonik 1’i olarak, ana sesin kendisi alınır. Böylece, N frekanslı ana sesin k sıralı (k tam sayı) armoniğinin frekansı, N’nin k katına eşittir. Örneğin ana ses do, olduğun-da, ardışık armonikleri do,, do2, sol2, doy mi3, so/3, vb.'dir. Armoniklerin akustikteki önemi şöyle sıralanabilir: 1. her karmaşık müzik sesinin, yalın armonik seslerin üst üste gelmesi sonucunda oluştuğu düşünülebilir;2.karmaşık bir sesin tınısı bunu oluşturan çeşitli yalın seslerin göreli yeğinliğine bağlıdır; 3. titreşen teller ve kimi ses veren borular, uygulamada armonik bir dizi oluşturan bir ses dizisi yayabilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
🌘 🚀