Arama

Patinaj Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 770 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PATİNAJ a. (fr. patinage).
1. Buz pateni ya da tekerlekli paten k ullanılarak yapılan hareket.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Artistik patinaj, zorunlu ve /ya da serbest hareketlerden oluşan, ya- nşma ya da gösteri niteliğinde sunulan ve buz üzerinde gerçekleştirilen gösteri (Bk. ansikl. böl.)|| Sürat patinajı, buz üzerinde yapılan sürat yarışı. (Bk. ansikl. böl.)

—Oy. Devindirici tekerleklerin, aderansa oranla çok daha güçlü bir çekim kuvveti nedeniyle kayması. (Bu durumda, devindirici tekerlekler raya yapışmadan ve lokomotifi hareket ettirmeden boşlukta döner. Bunun için lokomotiflerde patinaj detektörleri ile sözkonusu dingili durduran ve aderansı artırmak için ray üzerine kum püskürten patinaj önleme düzenekleri bulunur.)

—Mak. san. Mekanik bir bütünün bir yüzey üzerinde örneğin bir aracın tekerleklerinin bir yol, raylar vb üzerinde aderans yetersizliği nedeniyle kazara kayması.

— Patinaj yapmak, kilitlenmiş tekerlekler sözkonusuysa, ani fren yapma sırasında dönmeden kaymak,

—Bir kavramadan söz ederken, sürtünme yüzeyleri, diskin aşınmış ya da baskı yaylarının zayıflamış. olması nedeniyle sürüklenmeden birbiri üzerinde kaymak.

—Tekncıl. Patinaj yapmak, bir tekerlekten söz ederken, rayın ya da yuvarlanma yüzeyinin aynı noktası üzerinde aderans eksikliği mâdeniyle ilerlemeden dönmek.

—ANSİK. Spor. Buz üzerinde patinaj, kışları uzun süren ülkelerde (İsveç, Norveç, Rusya, Hollanda, Ingiltere), çökerken dönemlerde bir bireysel ulaşım aracı olarak kullanıldı. XVIII. yy.'dan başlayarak bu etkinlik Fransa’da gerçek bir moda niteliğini aldı. Spor olarak ise, bir buz dansı olan artistik patinajı ve sürat patinajını birbirinden ayırt etmek gerekir. Artistik buz patinajı, zorunlu hareketlerden, serbest zorunlu (kısa program denir) ve tek erkekler, tek kadınlar ve çiftler için bir serbest program bölümlerinden oluşur. Derece lendirme, tou üç yarışmanın sonuçlarını değerlendiren bir jüri tarafından verilen, O'dan 6 ya kadar olan puanlamaya göre yapılır. Sürat patinajı erkekler için 500 m, 1 000 m, 1 !500 m, 5 000 m ve 10 000 m’lik yarışlar, kadınlar için ise 500 m, 1 000 m, 3 000 m ve 5 000 m’lik yarışlardan oluşur (500 ve 1 000 m'lik yarışlarda 40 km/sa’ten daha yüksek dereceler kaydedilmiştir)
Artistik patinaj 1908’den bu yana, sürat patinajının yer aldığı kış oyunlarının gerçekleştirilmesinden önce (1924), bir olimpiyat sporuydu Artistik patinajda her yıl dünya ve Avrupa şampiyonlukları için yarışmalar düzenlenir. Türkiye'de artistik patinaj ancak eğitim aşamasındadır Bu spor dalında İstanbul, Ankara ve İzmir'de tesisler yapılmıştır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Nisan 2007 / RuffRyders Taslak Konular