Arama

Piramidal Nedir?

Güncelleme: 5 Aralık 2015 Gösterim: 1.314 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PİRAMİDAL sil. (fr. pyramidal). Piramit biçiminde olan.

Sponsorlu Bağlantılar
—Geom. PİRAMİTSİ'nin eşanlamlısı.

—Nöıoanat. Korteks-omurilik yoluyla, yani piramidal yolla ilgili olan. || Piramidal demet ya da sistem ya da piramidal yol, KORTİKOSPİNAL YOL'un eşanlamlısı. || Piramidal hücre, beyin kodeksine özgü sinir hücresi.

—Nörol. Piramidal hipertoni, kas sertliği. || Piramidal sendrom, piramidal yolun kesintiye uğraması sonucu odaya çıkan be- lidilerin tümü. (Bk. ansikl. böl,)

—ANSİKL. Nörol. Piramidal sendrom şu belidileri içerir:
1. bacaklarda kısaltıcı kaslarda, kollarda ekstensor kaslarda daha belirgin olan ve istemli hareketleri engelleyen bir felç ya da parezi;
2. bacaklarda uzatıcı kaslarda, kollarda kısaltıcı kaslarda daha belirgin olan esnek ya da spazmlı bir hipedoni;
3. polikinetik olan ve dizkapağında klonus, ayakta saramsı titreme yapan kemik-kiriş reflekslerinde adma;
4. deri reflekslerinde bir değişme, karın ve kremaster reflekslerinin odadan kalkması ve arandığı zaman taban derisi refleksinin (Babinski refleksi) varlığı. Bu belirtilerin tümü, piramidal sendromun spazmlı evresinde görülür. Oysa sendrom birdenbire, örneğin bir Çişsin kanamasından sonra yerleşmişse olduğundan felç gevşettir kemiar teksleri kaybolmuştur, bir Babinsinin varlığı piramidal yolda bir lezylnen gerçekleşmiş olduğunu gösterir.
Kodikospinal yolun herhangi bir noktasında odaya çıkan bir lezyon piramidal sendrom yaratır. Lezyon korieks-soğanilik düzeyindeyse piramidal sendrom, lezyo- nun karşı taralındadır (bir yarı felç ya da hemiparezi biçiminde odaya çıkar). Lezyon omurilikteyse sendrom lezyonla aynı taraftadır. Lezyon tümsek çıkıntının üst tarafında bulunuyorsa sendroma karşı tarafta bir de merkezi yüz felci eklenir. Lezyon tümsek çıkıntıda ise yüz felci, aynı tarafta ve çevreseldir. Buna karşılık, omurilik ve soğanilikteki lezyonlarda yüz felci görülmez.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.