Arama

Pülverizatör Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 1.693 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PÜLVERİZATÖR a. (fr. pulv&ısateur) Hidr. PÜSKÜRTÜCü nün eşanlamlısı.

Sponsorlu Bağlantılar
—Tarım mak. Sıvı ürünlerin (haşere, mantar ve yabancı ot ilaçları, gübreler) serpilmesinde kullanılan makine. (Bk. ansikl. böl.)

—Ted. ilaçları buhar ya da sis biçiminde püskürtmeye yarayan aygıt. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Tarım mak. Pülverizatör damlacıklar haline getirdiği sıvıyı fışkırtır ve bunu ilaçlanacak bitki organlarına ya da toprağa yöneltir. Serpilecek sıvının, yüzey birimine göre tam ayarlanmasını ve düzenli biçimde dağılmasını sağlar. Pülverizatörler damlacıkların oluşturulması ve taşınması için uygulanan yönteme göre sınıflandırılır: basınçlı fışkırtmalı pülverizatör (sıvının meme adı verilen derecelendirilmiş bir lüleden basınç altında geçişi) ya da taşımalı fışkırtmalı pülverizatör (ilacın parçalanma yöntemi aynı esasa dayalıdır, ama damlacıkların oluşturduğu bulut büyük debisi olan bir hava akımı tarafından taşınır); itimli ya da taşıma fışkırtmalı merkezkaçlı pülverizatör; pnömatik pülverizatör (bir sıvının yüzeyi ile karşılaşan çok hızlı bir hava akımı ile parçalama ve taşıma).
Büyük tarım alanlarında en çok taşımalı ve itimli fışkırtmalı pülverizatörler kullanılır. Bir traktörle taşınan ya da bazen çekilen bu tip pülverizatörlerin (en büyükleri 3 000 İ den fazla) 6-30m'lik rampalar üzerinde eşit aralıklı memeleri vardır. Bu tip pülverizatörlerden sırtta taşınan tek memeli ve el pompasıyla çalıştırılanları da vardır. Kullanılan dozlar hektar başına 300 ila 1 000 litre arasında değişir.
Basınçlı, taşımalı fışkırtmalı pülverizatörler daha çok meyve bahçeleriyle bağlarda, pnömatik pülverizatörler ise daha çok bağlarda (doz 50 l/ha’a kadar iner) kullanılır Merkezkaçlı pülverizatörler çok küçük dozlarla ilaçlama yapılmasına yarar: bunlara "çok küçük hacimli" (5 l/ha'dan az) pülverizatör adı verilir. Ourum ne olursa olsun, etkin madde dozları korunacağından, çözelti ve emülsiyonların yoğunluk sorunları her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

—Ted. Havalı pülverizatör, üst ucu nokta gibi ince kıvrık bir borudan oluşan ve bu ucu püskürtülecek Sıvıya batırılan bir aygıttır; kıvrık yerin yanına eklenen bir parça ile lastik bir puardan yararlanılarak şiddetli bir hava akımı sağlanır. Bu akım, dikey tüpün havasını dışarı atar ve orada bir boşluk meydana getirir, sıvı buraya doğru yükselir ve küçük damlacıklardan bir bulut haline gelerek dağılır. Buharlı pülverizatör, bir kazanın sağladığı basınçlı buharı kullanır; ilaçlı sıvı içine batırılmış olan tüpün ince ucundan ilaç fışkırarak dağılır. Özellikle yerel olarak antibiyotiklerin kullanımında yararlanılan toz pülverizatörleri de vardır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.