Arama

Öldürme Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 670 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖLDÜRME a. Öldürmek eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Cez. huk. Kasten adam öldürme, bir kişinin yaşamına bilerek, isteyerek son verme. (Bk. ansiki. böl.) || Taksirle adam öldürme, kusurlu bir davranışla bir kişinin ölümüne neden olma. (Bk. ansiki. böl.)

—ANSİKL. Cez. huk.
Kasten adam öldürme. Adam öldürme eyleminin suç sayılmasının nedeni, yaşam hakkını korumaktır. Onarılmaz zararlar doğuran bu suç, kişilere karşı işlenen suçlardan en ağırı sayılmıştır insan, doğumundan ölümüne kadar bu suçun mağduru olabilir. Adam öldürme suçunun oluşması için, eylemin hukuka aykırı olması gerekir Örneğin, kesinleşmiş bir ölüm cezasının yerine getirilmesi suç sayılmaz. Yetkili bir doktorun yaptığı ameliyat sonucu meydana gelen ölümün adam öldürme suçu sayılmamasının nedeni, eylemin hukuka aykırı olmamasıdır. Kendini korumak için başkasını öldürmek (meşru müdafaa) de aynı nedenle suç sayılmaz. Kasten adam öldürme suçunun cezası, 24 yıldan 30 yıla kadar ağır hapistir (Türk cez. k. md. 448). Kasten adam öldürme suçu karı, koca, kardeş, babalık, analık, evlatlık, üvey ana, üvey baba, üvey evlat, kayınbaba, kaynana, damat ve gelinlere karşı işlenirse ya da zehirleme yoluyla gerçekleştirilirse suçlu ömür boyu hapis cezasına çarptırılır (Türk cez. k. md. 449).
Kasten adam öldürme suçu aşağıdaki koşullarda işlenir se suçluya ölüm cezası verilir:
1. usul ya da füruğdan (üstsoy ya da altsoy) birine karşı işlenirse;
2. TBMM üyelerinden birine ya da üyelik sıfatı sona ermiş olsa bile bu görevinden dolayı işlenmiş olursa;
3. canavarca bir duyguyla ya da işkenceyle işlenirse;
4. tasarlanarak yapılırsa;
5. birden çok kişiye karşı işlenirse;
6. yangın, su baskını gibi araçlarla yapılırsa;
7. başka bir suçu hazırlamak, kolaylaştırmak ya da işlemek için yapılırsa;
8. bir suçtan doğacak yararı elde etmek için işlenirse;
9. bir suçu gizlemek, delil ve izlerini ortadan kaldırmak için işlenirse;
10. kan gütme nedeniyle işlenirse;
11. devlet memurlarından birine karşı ya da memurluk görevi sona ermiş olsa bile bu görevi yapmasından dolayı işlenirse (Türk cez. k. md. 450)

Taksirle adam öldürme. Tedbirsizlik, dik katsizlik, meslek ve sanatta acemilik ya da emir ve kurallara uymama yüzünden bir kimsenin ölümüne neden olan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve otuz bin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılır. Ölü sayısı birden çok olursa ya da bir kişinin ölümüyle birlikte bir ya da birden çok kişinin de yaralanmasına neden olursa suçluya dört yıldan on yıla kadar hapis ve otuz bin liradan az olmamak üzere ağır para cezası verilir. Bu suçlarda kusurun derecesine göre ceza sekizde bire kadar indirilebilir (Türk cez. k. md. 455).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap