Arama

Örümcek Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 1.068 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖRÜMCEK a
1. Örümcekler takımından böceklerin ortak adı. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Örümcek ağı: Önce tavandaki örümcekleri temizledi
3. Örümcek bağlamak üzerinde örümcek ağı oluşmak: bir şey sözkonusuysa uzun süre kullanılmamış olmak. Örümcek kafalı, yeniliklere oüşmar. eskiye s.k Sıkıya bağlı kimseler çm kullanırr: Su örümcek kafalılar çoğunlukta kaldıkça köklü bir değişme olmaz. Örümcek ağı sarmak, bir yeri örümcek ağlar, kaplamak

—Demzc. Branda örümceği, brandaların ner (ki ucunda buıunan iplerin oluşturduğu ağ

—ikt. Örümcek ağı kuramı — COBVVEB

—Mak. san. Örümcek ayağı yağ kanalı, bir yatak yastığı ya da kızak yolu yüzeyine. yağlayıcının tüm sürtünme yüzeyine dağılımını kolaylaştırmak için açılan helisel kanal.

—Patol Örümcek sokması, örümcek zehriyle zehirlenme. (Bk. ansikl. böl.)

—Petr. san. Kuyu açma sırasında, kuyu dibine düşen kabloları, boruları ve çeşitli parçaları çıkarmada kullanılan kurtarma aleti.

—Şehirc. Örümcek ağı kent, bir merkezden başlayarak yıldız gibi ışınsal olarak düzenlenmiş yollan, birbirlerine eşmerkezli arterlerle bağlanan kent. (Eşanl. işinsal- EŞMERKEZLİ KENT.) [Bir örümcek ağını andırdığı için bu adla anılır ve tarihi, dikgen planlı kent kadar eskidir; Ortaçağda, özellikle müstahkem yerlerde büyük rağbet görmüştür.]

—Zool. Deniz örümceği — DENİZ ÖRÜMCEĞİ. Su örümceği - Su ÖRÜMCEĞİ.

♦ sıf. örümcek ağı biçiminde olan.

—El sant. Örümcek bağlama, yan yana' gelen ilmekleri diyagonal olarak birbirine bağlayarak yapılan ve örümcek ağ görünümü veren bir makrame düğümü. (Ajur bağlama aa denir.) j. Örümcek örgü, tığ işi dantellere uygulanan örümcek ağı görünümlü örgü.

—ANSİKL. Ed. Divan edebiyatında örümcek (ar. ankebut) sözcüğüyle Hz. Muhammet'in başından geçmiş şu olaya telmih yapılır: Medine’ye göçmek üzere Hz. Ebubekir'le birlikte Mekkeden ayrılan Hz. Muhammet izleyenlerden kurtulmak için Sevr dağında bir mağaraya sığındı. Tanrının buyruğuyla bir örümcek mağaranın ağzma ağını gerdi; bir çift güvercin de gelip yumurtladı Hz. Muhammetf feleyen Kureyşlıler mağarayı aramak isteyince Umeyye bin Halef, Burada örümcekler daha Muhammet doğmadan ağ germiş; güvercinler yuva yapmış!” dediği için dönüp gittiler.

—Patol Bütün örümcekler az ya da çok zehirlidir Zehirlenme de zehrin etki derecesine göre değişik biçimlere bürünür.
Örümceklerin Avrupa'da yaşayan türlerinin zehirleri az etkilidir; bununla beraber duyarlı derilerde sadece temasla bile hoş olmayan tahrişlere neden olabilir. Tropikal bölgelerde yaşayan örümceklerse daha tehlikelidir; zehirlen sinir sisteminde sakatla (ihtilaçlar, felç), dolaşım sisteminde bozukluklara (kalp bozuklukları), bazen de ölüme neden olabilir

—Zool. En geniş anlamıyla "örümcek” sözcüğü, çoğunlukla, örümceğimsiler sınıfının örümcekler takımını oluşturan bütün hayvanlar için kullanılır. Daha dar bir anlamda, gerçek örümcekleri, yani Araneomorphae’\en belirtir. Örümcek karnındaki büyük bezlerden salgıladığı ipekle ağını ve yumurtalarını çevreleyen kozayı örer; kendini boşluğa bıraktığında da gene bu ipeğe tutunarak aşağı iner.
Örümceklerin zehir çengellerinin ilk ekleminde zehir salgılaman bezler vardır. Zerin boşaltma kanalının ağzı, çengelin ucuna yakın bir yerdedir. Zehir, örümceğe avını hareketsiz hale getirme olanağı verir; ou zehir, böcekleri yıldırım çarpmış gibi etkilerse de ılıman bölge örümceklerinin zehri insan için tenlikeli değildir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

4 Kasım 2017 / Misafir Zooloji
9 Aralık 2018 / Misafir Zooloji
21 Ekim 2013 / Heulwen Mitoloji
13 Mayıs 2013 / chromey Oyunlar