Arama

Mendil Nedir?

Güncelleme: 10 Ocak 2016 Gösterim: 934 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Aralık 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
TDK

Sponsorlu Bağlantılar
mendil Ar. mend³l

a.
1. Burun ve ter silmekte, el ve yüz kurulamakta kullanılan küçük, kare biçiminde dokuma veya yumuşak, ince kâğıt:
“Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.” -Y. K. Beyatlı.
2. İçine bazı şeyler konulan dokuma, yağlık:
“Sabahleyin erkenden işine gider, akşamüstü elinde dolu mendiliyle evine dönerdi.” -R. N. Güntekin.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MENDİL a
1. Burun silmek, kimi zaman da terini silmek, el, yüz ya da gözyaşlarını kurulamak amacıyla kullanılan kare .biçiminde küçük kumaş ya da yumuşak kâğıt parçası.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Giysiyi tamamlamak için erkek ceketlerinin üst cebine konulan küçük kumaş parçası.
3. Mendil açmak, dilenmek, el açmak. || Mendil kadar, çok küçük alanlar için kullanılır. || Mendil sallamak, bir kimseyi mendil sallayarak uğurlamak ya da selamlamak: Trenin arkasından ona uzun uzun mendil salladı.

—El sant. Yazma mendil, üzerine baskı tekniğiyle desen basılmış mendil. (Kenarları oyalı olur. Topkapı sarayı müzesi'nde değerli örnekleri vardır.)

—Folk. Yas mendili, tabutun üzerine örtülmek üzere hazırlanmış, büyükçe ve genellikle koyu renk ya da siyah mendil. (Üzerine baskı tekniği uygulanarak desenlendirilmiş olanları da vardır. Topkapı sarayı müzesi'nde bulunan Şehzademehmet türbesi’ne ait XV. yy. yas mendilleri, türünün ilginç örnekleridir.) [Bk. ansikl. böl.]

—Giy. Mendil cebi, bir ceketin mendil konulan göğüs cebi. || Cep mendili, bir ceketin üst cebini süslemekte kullanılan fantezi mendil.

—Tekst. Genellikle bir çerçeveyle birlikte bir kare oluşturan bezayağı armürlü dokuma. (Çerçeve, zeminden farklı renk ya da numaradaki ipliklerle ya da bezayağın- dan farklı bir armürle dokunmuş şeritlerle oluşturulur. Kesilen, sonra kenarları bastırılan mendil, pamuktan, kimi kez de keten ya da ipekten dokunur.)

—ANSİKL. Folk. Anadolu folklorunda mendilin bir işlevi de, birbirini seven gençler arasında bir haberleşme aracı olmasıdır. Delikanlılar, sevdikleri kıza ucu yanık mendil gönderirler. Genç kız da delikanlıda gönlü varsa, kendi elleriyle işlediği bir mendili ona gönderir. Mendilin üzerindeki nakışlar, kullanılan renkler ayrı ayrı anlam taşır. Bu mendiller kullanılmaz ve değerli bir armağan olarak saklanır. Eğer herhangi bir nedenle gençlerin arası açıIırsa, mendiller karşılıklı olarak geri gönderilir. Bu, ilişkinin sona erdiğinin işaretidir. Mendil nişan, düğün vb. nedenlerle karşılıklı gönderilen bohçaların da değişmez eşyalarındandır. Her kızın çeyizinde kendi eliyle işlediği birkaç mendil mutlaka bulunur. Mendil bar, halay gibi halk oyunlarında da oyunu yöneten kişi tara- f.ndan bir tür yönetim aracı olarak kullanılır. Oyunu yöneten, öteki oyunculara figürün sona ereceğini, başka figüre geçileceğini vb hareketleri mendilin salınımlarıyla bildirli.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

6 Kasım 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Mart 2009 / Sivoy Üyeler Hakkında