Arama

Nişangâh Nedir?

Güncelleme: 1 Ocak 2016 Gösterim: 1.311 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NİŞANGÂH a. (fars. nişan ve -gah'tan nişangâh).
1. Hedef olarak alınan yer; hedef, hedef tahtası.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Ateşli bir silah ya da top üzerinde bulunan, gez ve arpacıktan oluşan nişan alma düzeneği. (Gelişmiş silahların nişangâhlarında optik ve elektronik sistemler kullanılır.) [Bk. ansiki. böl. Sil.]
3. Nişangâh açısı, atış sırasında, bir silahın namlu doğrultusu ile bu silahı, hedefle birleştiren hattın oluşturduğu açı. (Bu, atış ve nişan hatlarının oluşturduğu açıdır.) || Nişangâh tamburaları, topta bulunan nişan aletlerinin bölümleri. (Bunların üzerindeki işaretlere göre yana ya da yüksekliğe nişan alınır.)

—Ask. havc. Nişangâh başlığı, bir uçakta pilotun gözleri önüne yerleştirilen ve atış ve bombardıman sisteminin bir parçası olan donanım. || Hava atış ya da bombardıman nişangâhı, bir hava atışının ya da bombardımanın gerçekleştirilmesi için gerekli yönlendirmelerin ve düzeltmelerin yapılmasını sağlayan ya da kolaylaştıran optik ya da elektronik aygıt. (Nişangâhların yerini nişangâh başlıkları gibi gittikçe daha karmaşıklaşan aygıtlar almaktadır.) [Eşanl. VİZÖR] || Hesaplayıcı nişangâh, nişan alma işlemini tümüyle gerçekleştiren atış sistemi.

—ANSİKL. Sil. Ateşli silahların menzillerinin artması nedeniyle nişan almak için yalnızca sabit gez yetersiz kalıyordu; bu nedenle, Gribeauval, mesafeye göre ayarlanabilen ilk nişangâhları gerçekleştirdi. Derecelere bölünmüş bir sürgü boyunca yukarıya hareket eden gez, silahın namlusunu kaldırmak için isteğe göre yükseltiliyordu.
Gezin (ya da yuvarlak gezin), yükseltme tamburası, denilen bir tamburaya bağlı olarak aşağı yukarı yer değiştirmesiyle, nişan hattı da mesafeye göre değişir ve böylece, diğer ucu (arpacık) sabit bırakılarak uygun mesafeye göre doğru nişan alınır. Gezin istenilen mesafeye ayarlanan konumları, silah namlusuna, hedef uzaklığına karşılık gelen eğimi vermeyi sağlar.
Günümüzde gelişmiş topların ve uçaksavar silahların nişangâhlarıyla belirlenmiş mesafeye ve hedefin durumuna göre optik ya da elektronik bir sistemle otomatik olarak nişan alınabilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Kasım 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri