Arama

Not Nedir?

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 772 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NOT, -tu a. (fr. note).
1. Dinlerken, çalışırken, okurken, bir şeyi incelerken yazılarak bir araya getirilen ve bir şeyi yeniden bulmaya, anımsamaya yarayan kısa bilgi: Ders notlan. Önündeki notlara bakarak konuşmak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi haber vermeye, anımsatmaya yarayan kısa bilgi: Bıraktığın notu aldım.
3. Bir metinle ilgili olarak genellikle ilgili bölümde sayfa kenarında yer alan cümle ya da sözcük; açıklama: Sayfa kenarında elle yazılmış notlar vardı.
4. Cilt sonunda metnin anlaşılması için gerekli görülen açıklayıcı yorum; açıklamalar: Sözcüklerden sonra yer alan rakamlar bizi cilt sonundaki notlara gönderir.
5. Bir kimsenin, değeri, davranışı, çalışması vb. ile ilgili olarak yetkili bir kimsenin yaptığı yazılı değerlendirme; özellikle okul çalışmasını değerlendirme de bir dereceyi karşılayan harf ya da sayı: Şefiniz tarafından hakkınızda yazılmış notu okudum. Notları çok kötü.
6. Bir kimsenin, bir şeyin değeri ile ilgili olarak edinilen kanı, verilen yargı: Bu sizin için kötü bir not.
7. Not almak, bir şeyi anımsamak ereğiyle ana noktalarıyla bir yere yazmak; bir tonu üzerinde söylenenlerin başlıca noktalarını kısaca yazmak. || İyi, kötü not almak, iyi, kötü puan almak; beğenilmek ya da beğenilmemek. || Not atmak, öğrencinin çalışmasını notla belirlemek. || Not düşmek, bir açıklama eklemek. || Bir şeyi (bir yere) not etmek, ileride anımsamak için onu bir yere yazmak, kaydetmek. || Not kırmak, herhangi bir nedenle öğrencinin puanını düşürmek. || Not tutmak, bir kimsenin söylediklerini hiç değiştirmeden olduğu gibi yazmak. || Not vermek, öğrencinin bilgi ve çalışmasını bir puanla saptamak. || Bir kimseye, bir şeye, iyi, kötü not vermek; bir kimseye iyi, kötü puan vermek; o kimseyi ya da o şeyi beğenmek ya da beğenmemek. ||. Notunu vermek, numarasını vermek, bir kimse için olumsuz bir düşünce ve kanıya ulaşmak: Gerçekte ben onun notunu çoktan vermiştim.

—Bür. ger. Not defteri, üzerine notlar almaya, hesap tutmaya vb. yarayan, cepte taşınabilir küçük kayıt defteri: Bir adresi, masrafları not defterine kaydetmek.

—Muhs. Not olarak, bir maddenin hesaba geçirilmeyip salt ilke gereği kaydedildiğini göstermek için kullanılan deyim.

—Ruhbil. Etken notu, teste tabi tutulan bireyin bir etkenden elde ettiği sonuç. || Gerçek not, ölçüm kuramına göre, teste tabi tutulan bireyin elde ettiği notun, hata payı çıkarıldıktan sonraki değeri.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.