Arama

Motorlu Nedir?

Güncelleme: 21 Ocak 2016 Gösterim: 757 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MOTORLU sıf.
1. Motorla çalışan: Motorlu taşıtlar. Motorlu tren.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Motorlu tren: Motorluyla gitmek.

—Ask. Motorlu birlik, elindeki personeli, silah ve teçhizatı başka kaynaklardan yardım almadan taşımaya olanak verecek biçimde, tümüyle motorlu ulaştırma araçları ile donatılmış birlik. (Motorize birlik de denir.)

—Denize. Motorlu tekne, yük taşıyan motorsuz tekneler (peniş ya da yedekte çekilen mavna) ile yük taşımayan motorlu teknelerin (römorkörler, iticiler) tersine yük taşıyan motorlu tekne. (Motorlu tekne, ge nellikle bir ya da birçok Diesel motoruyla tahrik edilen bir ya da birçok pervaneyle itilir; bu motor ya da motorların gücü özel likle teknenin seyrettiği su yolundaki akıntıya bağlıdır.)

—Dy. Motorlu tren - MOTOTREN.

—Verg. huk. Motorlu taşıtlar vergisi, kara, hava ve deniz taşıtlarını servetin bir parçası olarak vergi konusu yapan özel bir servet vergisi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Verg. huk. Motorlu taşıtlar ver gisinde, vergileme ölçüsü olarak genellikle motorlu taşıtın yaşı, motor gücü (BG) esas alınır Türkiye’de ilk kez 1957'de 6936 sayılı “Hususi otomobil vergisi kanunu” ile uygulanmaya başlanmıştır. Bu yasa 1963’te 197 sayılı yasa ile kaldırılıp yerine “Motorlu kara taşıtları vergisi kanunu" getirilmiş, yasa, yalnızca kara taşıtlarını kapsadığından 26 aralık 1980 tarih ve 2348 sayılı yasa ile vergi konusuna hava ve deniz taşıtları da alınarak "Motorlu taşıtlar vergisi kanunu” biçimine dönüştürülmüş tür. Vergileme ölçü ve oranları; taşıtların türü, ağırlığı, yaşı ve beygirgücü dikkate alı narak dört ayrı tarifede düzenlenmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

25 Şubat 2011 / tehlik3 Soru-Cevap
13 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap