Arama

Leke Nedir?

Güncelleme: 3 Şubat 2016 Gösterim: 1.163 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LEKE a.
1. Kirletici bir maddenin bir şey üzerinde bıraktığı iz: Yağ, mürekkep lekesi. Masa örtüsünde şarap lekesi var.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir yüzey üzerinde oluşan değişik renk ve boyuttaki benekler: Sandıkta bekleyen çarşaflarda zamanla sarı lekeler oluyor
3. Röntgen filminde, bir organın belli bir yerinde görülen normal olmayan yoğunluk, koyuluk: Ciğerde bir leke görüldü.
4. Ciltte, herhangi bir kabarıklık ya da çöküntü olmaksızın oluşan renk değişimi: Yüzünün sağ tarafında siyah bir leke var.
5. istenilmeyen, yapılması hata olan bir davranış ya da yüz kızartıcı bir durum: Bu gizli anlaşma onun onuruna sürülen bir lekedir
6. (Bir şeyi) leke etmek, leke yapmak, bir şeyin lekelenmesine yol açmak, onu lekelemek. || Leke getirmek, onur kırıcı, yüz kızartıcı kötü bir durumla karşılaşmak; yüz kızartacak bir duruma yol, açmak: Bu davranışınla ailene leke getirirsin. Böyle işler insana leke getirir. || Leke olmak, üstünde leke oluşmak, lekelenmek. || (Birine) leke sürmek, bir kimsenin onurunu yaralayacak, saygınlığını sarsacak bir iftirada bulunmak, ona suç yüklemek.

—Anal. kim. Leke denemesi, DAMLA DENEMESİ’nin eşanlamlısı.

—Anat. işitme lekeleri, kırbacık ve keseciğin, işitme sinirinin uçlarının son bulduğu iç duvar noktaları. || Sarı leke (sarı benek), MAKULA’nın eşanlamlısı. || Mariotte lekesi, PUNÇTUM CAECUM’un eşanlamlısı.

—Astrofiz. Güneş’in ışıkküresi üzerinde yer alan koyu renkli, evrimsel, hemen hemen çembersel biçimli ve değişken çaplı geçici oluşum. (Bk. ansikl. böl.)

—Bahç. Bazı bitkilerin çiçekleri ya da yaprakları üzerinde görülen ve genellikle antosiyanik pigmentlerden ileri gelen çeşitli renklerde benekler topluluğu.

—Bitki patol. Bitkilerde görülen birçok bakteri ya da kriptogam hastalıklarının belirtisi. (Çeşitli asalak mantar ve bakteriler, yaprakların, sapların ya da meyvelerin üzerinde önce bir renk değişimi, sonra doku nekrozları [mildiyu, külleme, vb.] biçiminde beliren doku bozukluğuna neden olabilirler.) || Bakteri lekesi, üretilen yatak mantarlarında görülen ve sıcaklık değişimi yüzünden şapkaların alt yüzünde su yoğunlaşmasından ileri gelen yaygın hastalık.

—Biyol. Genellikle esas türde bulunmadığı halde ondan türeyen döllerde deride ortaya çıkan pigmentsiz bölge; alaca. (Memeli hayvanlarda leke, birçok genin ortaklaşa etkisinden doğan bir karakterdir.)

—Der. hast. Gri leke ya da mavi leke, karnın ön alt kısmında Phtirius inguinalis'ır yaptığı mavimsi laka || Mercimeksi lekeler, tifo hastalığının çok belirgin olduğu devrede görülen pembemsi lekeler. || Yakut rengi leke, canlı kırmızı renkteki kabarık anjiyom.

—Elektrokim. Metalin ya da elektrolitik metal kaplamanın gözenekleri içinde soğurulan çözeltilerin geri kusulması sonunda metal yüzeyinde oluşan iz.

—Elektron, iyon lekesi, özellikle manyetik saptırmalı katot ışınlı tüplerde görülen karanlık leke. (Bu leke, ışıldar ekranın etkin maddesinin, ekran yüzeyini bombardıman eden negatif iyonların etkisiyle bozulmasından kaynaklanır.) || Katot ışınlı leke arklı bir katotun, içinde akımın yoğunlaşmış olduğu ışıklı bölümü.

—Kim. Leke giderici, su, çeşitli çözücü (petrol hidrokarbonlan) ve gerilimetkin maddelerin karışımından oluşan bileşik ürün; kuru bir dokuma parçası üzerine uygulandığında buharlaşarak kimi lekele rin çıkmasını sağlar. || Leke sökücü, kuru bir dokuma parçasındaki lekeyi giderme ye yarayan özel ürün. (Kir sökücülerin bileşiminde genel olarak trikloroetan, trikle roetilen, perkloroetilen gibi yağ çözücü maddelerden biri ya da birkaçı bulunabilir; ayrıca bu ürünlerden kimileri leke çıkarmayı kolaylaştıran soğurucu bir toz içe rir. öte yandan kimyasal yükseltgeme ya da indirgeme yoluyla mürekkep ve pas le kelerinin giderilmesinde kullanılan özel le ke sökücüler de vardır.)

—Müc. Farklı bir karbon billurlaşmasından İleri gelen siyah bir lekenin oluşturduğu elmas kusuru. || Bir mücevherde de nuk kısım.

—Res. Işık lekesi, bir manzara resminde, gölgeli alanlar arasında ışığın süzüldüğü aralık.

—Tıp. Çocuklarda doğuştan görülen ve halk arasında annenin doğumdan önce duyduğu ve yerine getiremediği bir iste ğin izi olduğu sanılan deri lekesi.

—TV. Bir televizyon görüntüsü üzerinde beliren ve çözümleyici ya da bireştirici tüpün hatalarından Oynaklanan, genellikle karanlık alan.

—AnsIkl. Astrofiz. Güneş lekeleri, tek tek ya da gruplar halinde ortaya çıkar. Yüzölçümleri, gözeneklerinin yüzölçümleri ile yüz milyonlarca km2 arasında değişebilir. En büyükleri, Güneş ufka yakın olduğunda, Yer'den çıplak gözle görülebilir: Tö. IV. yy.’da çinli gökbilimciler, bunların vartıklannı belirtmişlerdi. XVII. yy.'ın başında bu lekeleri ilk kez Fabricius ve Galilei inceledi. En küçükleri dışındaki tüm lekelerde, iki farklı bölge vardır: merkezde çok koyu renkli gölge ve çevrede daha açık renkli yarıgölga Kimi kez bir leke, bakışımlı bir yarıgölgeyle çevrili tek bir gölge olarak görünür Çok karmaşık grupların içinde, tek bir yarıgölgeyle çevrelenmiş çok sayıda gölge bulunabilir. Bununla birlikte lekeler genellikle içlerinden ikisinin egemen olduğu gruplar halinde gözlemlenir. Bunlar, başlangıcı derin ışıkkürede yer alan kuvvetli manyetik alan bölgeleridir. Sıcaklıkları (4 000 - 6 000 °K), çevre bölgelere göre daha düşük olduğu için koyu görünürler. Birçok Güneş patlamasının kaynağı bunlardır. Basit leke gruplan, genellikle, çiftkutuplu manyetik topluluklardır ve ana lekelerin, kutuplulukları karşıttır, bu da, ışıkküreden geçen manyetik halkaların bulunduğunu gösterir. Aynı fakülde gruplaşmış lekelerin tümü genellikle Güneş dönmesinin doğu-batı yönünde uzanan ve 300 000 km’ye ulaşabilen bir oluşumdur. Batıdaki ana lekeye "baş leke", doğudaki türdeşine ise "kuyruk leke” denir. Baş ve kuyruk lekelerin manyetik kutupluluğu 11 yıllık Güneş çevrimi süresince sabit kalır ve ikinci Güneş çevriminde ters dönerler. Belirli bir çevrim ele alındığında, bu kutupluluk Güneş'in Kuzey yarıküresinden Güney yarıküresine doğru yine ters döner. Letelerin, birkaç saat İle birkaç ay arasında değişen sınırlı bir yaşam süresi vardır ve varlıkları boyunca evrim geçirirler. Lekelerin ilk or
taya çıkışları sırasında küçük olan alanları, yavaş yavaş büyür, maksimuma ulaşır, sonra azalır ve kaybolur. Bir leke, Güneş’in doğu kenarında belirdiğinde ve Güneş’ in dönmesinin etkisiyle batı kenarına ulaşmadan, yani 14 günden önce kaybolduğunda bu evrimin tümü izlenebilir. Lekelerin ortaya çıktıkları orta helyografik enlem, Güneş etkinliğinin bir çevrimi boyunca değişir: çevrimin başında yüksek olan bu enlem, çevrim sonunda alçalır. Güneş üzerinde aynı andaki lekelerin ortaya çıkma frekansı sayısı ve yüzeyi Güneş etkinliği üzerine güvenilir bilgi verebilen işaretlerdir (VVolf sayısı).
Güneş'in büyük etkinlik gösterdiği yıllar ile çeşitli iklimsel, biyolojik ve hatta ruhsal tedirginlikler arasında belirgin bir istatistik bağlantı olduğu sanılmaktadır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
leke
isim Farsça leke, lekke
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Kirliliği gösteren iz:
"Adi madenî kol düğmeleri bunları yeşilimtırak bir leke ile kirletirdi."- A. Ş. Hisar.
2 . Bir yüzeyde türlü sebepler dolayısıyla oluşan renk farklılığı:
"Kuyruğunun ucu ile alnının orta yerinde beyaz lekeler vardı."- Ö. Seyfettin.
"Vücutlarının teri koyu bir leke hâlinde mintanlarının üstüne çıkmıştı."- H. Taner.
3 . mecaz Yüz kızartacak durum, namussuzluk, kara, şaibe:
"Kendi vicdanında kendi durumunu düzeltmek, geçmişin lekesini yıkamak istiyordu."- H. E. Adıvar.
4 . Vücudun herhangi bir yerinde oluşan renk değişmesi.
5 . astronomi Parlak bir yüzeyde görülen karanlık bölüm (Güneş, Ay, gezegen için).


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
(bir şeyi) leke etmek (veya yapmak)
leke getirmek
leke olmak
leke sürmek
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
leke ingilizcesi
  • stain, spot, speckle, mark, smear, blot; smear, blot, blemish, dishonour
  • stain, spot, blot.
  • blemish, spot, fleck; birthmark.
  • stain or blot (on one´s character or reputation).
  • – çýkarmak to remove a stain.
  • – etmek /ý/ to stain.
  • – getirmek /a/ to blacken, sully, besmirch (someone´s name or reputation).
  • – olmak to become stained or soiled.
  • – sürmek /a/ to blacken the name of.
  • – tutmak to stain easily.
  • – yapmak 1. to leave a stain (on), make a stain (on). 2. /ý/ to stain."

Benzer Konular

17 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
1 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap