Arama

Ahır Nedir?

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 1.150 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
22 Şubat 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs.org & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
AHIR a. (fars. ShOr). 1. Büyükbaş hayvanların barınması için yapılan kapalı yer; hayvan damı. (Bk. ansikl. böl.) 2. Ahır gibi, bakımsız, pis, çirkin görünümlü yer için kullanılır. || Ahır sekisi, kışın ahırın sıcaklığından yararlanmak amacıyla ahırın bir yanına yapılan yüksekçe yer: Oturduğu ahır sekisi, çağırdığı İstanbul türküsü. || At ahırı -* TAVLA.

Bine. Ahır çulu, üşümemeleri için gece atların üstlerine örtülen çul. || Ahır kolanı, ahır çulunun kaymasını önlemek için, çulun üstünden geçirilen kolan. —ANSİKL. Ahırda hayvanlar ya bir yere bağlı ya da serbest sürü halinde barındırılır.

Bağlı ahırlama tipindeki ahırda, hayvanların tek tek yan yana bağlandığı bir dizi bölme, bu bölmelerin önünde de yemlerin konduğu yem tekneleri bulunur. Bölmelerin ardında dışkıların toplanması için çukur bir tekne kanal yer alır. Ahır anlayışı hayvanların barındırılma tarzına, yemlerin dağıtımına yarayan donatımın cinsine ve yapının temizlik biçimine "bağlıdır. Bölmeler uzun ya da kısa olabilir; uzun olursa dışkılar bölmenin içine düşer; kısa olursa hayvan ister istemez gübre yalağına dışkılamak zorunda bırakır. Birinci durumda hayvanların bir yataklığa gereksinimi vardır, İkincisinde bundan vazgeçilebilir.

Eski tip ahırlarda gübre, dirgen ve kürekle toplanarak el arabasıyla ya da tezkere ile taşınır. Modern ahırlarda, gübreyi ve şerbeti ahır dışındaki bir alana ya da gübre çukurlarına aktaran kazıyıcı mekanik taşıma sistemleri bulunur. Bunun gibi, yemler (ot, saman, un, yoğun yem, vb.) depolama ve aktarma sistemleriyle sağlanır (sonsuz vida, yürüyen bant, dağıtma hunileri, vb.). Bunlar yemin otomatik dağıtılmasına yarar, ineklerin sağımı için gerekli donatım da (otomatik sağım güğümleri, sağım bölmeleri) ahırların yapısı bakımından önemli bir etmendir.

Serbest ahırlama tipindeki ahırda bir yatma alanı, beton ya da sap, saman döşeli bir dolaşma alanı, yukarıda anlatılana benzer, dağıtım düzenekleriyle (yem tekneleri) çevrili bir yemleme yeri bulunur. Bu merkezi tesislerin yakınında yemlerin depolandığı, yataklık ve gübrelerin yığıldığı başka tesisler yer alır. Süt inekleri için yapılan ahırlarda bunlara bir de sağım tesisleri eklenir: sağımdan önceki bekleme yeri, sağım bölümü, doğurma yeri, hasta hayvanlara bakım yeri ve yeni doğan buzağılar için bakım yeri, vb. Hayvanların serbest bırakıldığı ahırlar için belli bir biçim yoktur; çok değişik biçimde yapılabilir. Ama bu çeşit ahırların tümü, hayvanların yatış tarzına bağlı olarak belli başlı iki tipe ayrılır: sap ve saman döşeli toplu bir alan (samanlı ahırlama) ve yataklık kullanılmasına gerek kalmayan ve hayvanların tek başına kaldığı çok bölmeli bir alan (bölmeli ahırlama). Bu iki tip de, ahırın hava koşullarından çok etkilenmesine (açık ahırlama) ya da tersine kapalı bir çatının altında bulunmasına göre (kapalı ahırlama) değişik tiplere ayrılır.
AHIR dağı, eski Ahur, Afyonkarahisar’ ın batısında, SincanlI ile Sandıklı arasında dağ kütlesi (1 940 m). Kurtuluş savaşı’nda, Büyük Taarruz'un önemli savaş alanlarındandır.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ahır
isim Farsça
Sponsorlu Bağlantılar
  • Evcil büyük baş hayvanların barındığı kapalı yer, hayvan damı.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
ahıra çekmek
ahıra çevirmek
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri