Arama

Artırılmak Nedir?

Güncelleme: 24 Şubat 2016 Gösterim: 699 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
24 Şubat 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs.org & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
Artırılmak edilg. f. Artırmak eylemine konu olmak: Ücretler artırılacak. Bu konuda çalışmaların artırılması gerek. Önlemler artırıldı. Bu para, üyelerin ödeneklerinden artırıldı.

ANSİKL. Kamu mal. Artan oranlı vergi tarifesi’nde matrahla birlikte yalnız vergi miktarı değil vergi oranı da yükseldiğinden, bu tür tarifelerde vergi matrahı büyüdükçe ortalama vergi oranı da yükselir. Dolayısıyla, artan oranlı tarifeler ortalama vergi oranına göçe, düz artan oranlı, azalan artan oranlı ve çoğalan artan oranlı tarifeler olarak üçe ayrılabilir. Matrah ile ortalama vergi oranı eşit oranda büyürse bu tarifelere düz artan oranlı tarife, ortalama vergi oranındaki artış matrahtaki artışa oranla daha küçük ise bu tarifelere de azalan artan oranlı tarife denilir. Çoğalan artan oranlı tarife'de ise ortalama vergi oranındaki artış, matrahtaki artışa oranla daha büyüktür.

Artan oranlı tarifeler için başka ayrımlar da yapılmıştır: basit artan orantılık ve dilim usulü artan orantılık gibi. Matrah bir bütün olarak, artan oranların uygulandığı gruplardan hangisine giriyorsa, vergi miktarı o grup için saptanmış olan oran üzerinden belirlenir. Bu yöntemin en büyük sakıncası, matrahtaki küçük bir artış daha yüksek vergi uygulamasını gerektirdiğinde, vergi miktarında büyük sıçramalara neden olmasıdır.

Günümüzde yaygın kullanılan dilim usulü artan orantılık'tır. Bu yöntemde vergi matrahı dilimlere ayrılır ve tarifedeki artan oranların her biri, karşıladığı matrah bölümüne uygulanır. Bu biçimde her dilim için bulunan vergi miktarları toplanarak matrahın tümünün vergisi hesaplanır. Örneğin, 3 000 000 TL matrahın vergisi ilk 1 000 000 için 1 000 000 X 0,25 = 250 000 TL, sonraki 2 000 000 TL için 2 000 000 X 0,30 = 600 000 TL olup toplam vergi miktarı 850 000 TL olmaktadır. Bu şekilde artan oranlar uygulandığında sıçrama ve basamaklar yumuşamaktadır.

Artan oranlı tarifeler sınırlı ve sınırsız artan orantılık olarak da ayrılır Sınırsız artan orantılıkta vergi oranları % 100’e kadar çıkabilir. Ancak böyle bir uygulama gelirin tümüne devletçe el koymak olacağından uygulanmamaktadır. Sınırlı artan orantılıkta ise vergi oranlan bir yerde durdurulur. Örneğin Türk gelir vergisi tarifesinde marjinal oran olan % 63 uygulanmaktadır ve 50 milyon TL'yi aşan gelirler ortalama oran % 55 ile sınırlandırılmıştır.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
artırılmak
(nesne almayan fiil)
Sponsorlu Bağlantılar
  • Artırma işine konu olmak, çoğaltılmak, tezyit edilmek.

SİLENTİUM EST AURUM