KARAMEL a. (isp. caramelodan). Mutf Şekerin 200°C'ın üzerinde ısıtılması sonucu elde edilen koyu kahve renkli, aramalı, kıvamlı ürün. (Çeşitli besinleri, konyak, viski, likör gibi damıtık alkollü içkileri renklendirmede, kimi tatlılara koku ve tat vermede kullanılır.)
—Boyarmad. Besin maddelerinde kullanılan boyarmadde. (Avrupa Ekonomik topluluğu’nca belirlenen kod numarası: E 150.)
♦ sıf. Nük. müh. Karamel yakıt, zirkonyum alaşımından iki levha arasına yan yana yerleştirilmiş, kare biçiminde, sinterlenmiş uranyum dioksit (U02) plakalardan oluşan nükleer yakıt. (Yakıt, plakalar içeren dikdörtgen biçiminde ince levhalar oluşturur. Zirkonyum alaşımından bir kutuya belli sayıda plaka koşut olarak yerleştirilerek yakıt demeti elde edilir; bu demet reaktör kalbinin temel bileşenidir; % 10’dan daha az 235 izotopu içeren uranyumdan oluşmuş bu tip yakıt, özellikle araştırma reaktörlerinde kullanılır.)
Sponsorlu Bağlantılar
♦ sıf. Nük. müh. Karamel yakıt, zirkonyum alaşımından iki levha arasına yan yana yerleştirilmiş, kare biçiminde, sinterlenmiş uranyum dioksit (U02) plakalardan oluşan nükleer yakıt. (Yakıt, plakalar içeren dikdörtgen biçiminde ince levhalar oluşturur. Zirkonyum alaşımından bir kutuya belli sayıda plaka koşut olarak yerleştirilerek yakıt demeti elde edilir; bu demet reaktör kalbinin temel bileşenidir; % 10’dan daha az 235 izotopu içeren uranyumdan oluşmuş bu tip yakıt, özellikle araştırma reaktörlerinde kullanılır.)
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM

Karamel Nedir?
