Arama

Karot Nedir?

Güncelleme: 27 Şubat 2016 Gösterim: 885 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAROT a. (fr. carotte). Denizbil. Birkaç santimetre çapında, uzunluğu birçok dekametreyi aşabilen silindir. Tanecikler yığınının mineralbilim, tane boyu ve hız olarak sergilediği düşey değişiklikler, toprak katkılarını, suların üretkenliğini, Pleyistosen ya da Pliyosen boyunca akıntıların hızını ve yönünü etkileyen değişiklikleri ortaya koyar.

Sponsorlu Bağlantılar
—Kuyuc. Karot matkabı, elmas ya da tungsten karbürü moletlerle donatılmış ve kayaçlardan karot denilen silindirsel örnekler kesmeyi sağlayan halka biçimli kuyu açma aleti.

—Mad. oc., Denizbil. ve Petr. san. Karot alıcı adı verilen özel bir kuyu açma aletiyle kesilen ve çekme-bükme işlemiyle arazi tabanından koparıldıktan sonra çıkarma aygıtının kancalarıyla delik dışına alınan farazi örneği. (Bk. ansikl. böl.) || Karçt alıcı, karot adı verilen arazi örneğini almak için kullanılan özel takım. (Bk. ansikl. böl.)

—Kuyu açma sırasında, pano yolları açmada ve yüzeye karot çıkarmada kullanılan takımların, donanımların tümü. (Eşanl. KAROTİYER.) || Karot alma, bir araziden karot adı verilen silindirsel bir örnek kesmek işlemi. || Elektriksel karot alma, ELEKTRİKSEL DİYAGRAFb'nin eşanlamlısı. || Yan karot atma, küçük patlayıcı şarjlarıyla yanlamasına fırlatılmış parça taşıyıcı kısa tüplerle bir kuyunun yan çeperinden örnek almayı sağlayan işlem. (Aygıt elektrik bağlantıları içeren bir kablo aracılığıyla sonda deliğine indirilir.)

—Metalürj. Bir eritme fırınının döküm deliğinde katılaşmış metal. || Sıcak kamaralı bir makinede uygulanan basınç altında dökümde, takımın hava memesine karşılık gelen bölüm.

—Nük. müh. Radyoaktif karot çıkarma, RADYOAKTİF HAVUÇ" çiKARMA'nın eşanlamlısı.

—Polim. Enjeksiyonla kalıplamada, enjeksiyon silindiri memesi ile kalıp girişi arasındaki besleme kanalına doldurulan malzeme.

—ANSİKL. Denizbil. Başlıca, pistonlu ve vurmalı (eylemsizlik, patlama ya da titreşim yoluyla) karot alıcılar ayırt edilir. Stetson-Hill tipi karot alıcılarla ancak 200 m derinliğe kadar karot alınabilir.

—Mad. oc. ve Petr. san. Yatağın türü, yayılımı ve kayaçların mekanik özellikleri konusunda ilk değerlendirmeler sondaj ka- rotlarını çözümleyerek gerçekleştirilir.

Karot alıcı. Lamalı ya da silindirli bir matkabın devindirdiği bir tüpten (karot almayı sağlar) oluşan karot alıcı, matkap yerine kuyu açma çubuğu takımının ucuna tespit edilir; karot alıcının dönüşü onlarca metreye ulaşabilen örnekten istenilen miktarda kesmeyi sağlar; takımın tabanında yer alan tutma sistemiyle kesilen karot dışarı alınır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM