Arama

Teodolit Nedir?

Güncelleme: 22 Nisan 2017 Gösterim: 2.072 Cevap: 2
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Nisan 2017       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Teodolit

Ad:  teodolit-375x400.jpg
Gösterim: 1476
Boyut:  60.7 KB

Temel arazi ölçüm aleti.Kimin tarafından geliştirildiği saptanamamış olmakla birlikte, daha 16. yüzyılda İngiliz matematikçi Leonard Digges’in teodolit kullandığı bilinmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Teodolitten yatay ve düşey açıların ölçülmesinde yararlanılır. Bazı modern teodolitler, hem yatay, hem de düşey doğrultuda dönebilen bir teleskoptan oluşur. Aletin yatay eksene oturması bir suterazisinin yardımıyla gerçekleştirilir. Teodolitlerden özellikle yol ve tünel yapımı gibi çeşitli inşaat işlerinde yararlanılır. Bu çalışmalar sırasında uygulanan nirengi (triangülasyon) teknikleri için gerekli olan arazi açıları, üç ayaklı bir sehpa üzerine kurulan teodolitle ölçülür.

Takeometre de bir tür teodolittir; bu aletin özelliği teleskopunun tümüyle tersine döndürülebilir olmasıdır. Fototeodolitler ise, aynı sehpa üzerine yerleştirilmiş bir fotoğraf makinesi ile teodolitten oluşur. Fototeodolitlerden fotogrametride yararlanılır.

Kaynak: Ana Britannica

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Nisan 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Teodolit Kullanımı


Ad:  teodolit 1.png
Gösterim: 734
Boyut:  354.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  teodolit 2.png
Gösterim: 814
Boyut:  425.0 KB

Ad:  3 teodolit.png
Gösterim: 675
Boyut:  588.6 KB

Ad:  4 teodolit.png
Gösterim: 686
Boyut:  539.5 KB

Ad:  5 teodolit.png
Gösterim: 621
Boyut:  272.5 KB

Ad:  6 teodolit.png
Gösterim: 670
Boyut:  499.8 KB

Ad:  7 teodolit.png
Gösterim: 585
Boyut:  419.2 KB

Ad:  8 teodolit.png
Gösterim: 599
Boyut:  418.0 KB

Ad:  tmp_26499-9 teodolit-1205238011.png
Gösterim: 682
Boyut:  310.5 KB

akademi.itu.edu.tr

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Nisan 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

TEODOLİT;

Alm. Theodolit (m), Fr. Théodolite, İng. Theodolite.

Teodolit yatay ve düşey açı ölçmeye yarayan optik aletlerdir. Elektronik teodolitler yatay ve düşey açıları doğrudan LDC ekranda anlık olarak yansıtır. Teodolit iki nokta arasındaki açı ölçümlerinde kullanıldığı gibi, doğrultu üzerinde nokta aplikasyonu, doğrudan dik çıkma ve hat aplikasyonu gibi işlerde kullanılabilir.

Hassas bir ölçüm aletidir. Mesafe ölçme teodoliteleri; sine-teodolit ve foto teodolit olmak üzere iki tip halinde geliştirilmiştir. Foto-teodolitlerin sine-teodolitlerden farkı bu sonuçlara geniş bir görüş sahası sağlayan gayet hassas, sabit cam levha kameranın konmuş olması ve müteaddit ışıklamaların yapılabilmesidir. Sine-teodolitin bir takip aleti olmasına mukabil foto-teodolit fotoğraf çekme sırasında yerine sabitlenir.

Modern teodolitlerle yüzdelik cinsinden iki sâniyelik açılar ölçülebilir. Astronomi maksadıyla kullanılan teodolitler üzerinde fotoğraf makinesi de vardır. Rasathânelerde kullanılan bu cins teodolitlere fototeodolit denir. Fototeodolitlerle enlem ve boylam yönleri tam olarak bilinmeyen yerlerde kutup yıldızı, güneş ve diğer yıldızların gözlenmesiyle enlem ve boylam yönleri tespit edilebilir. Açı ve mesâfe ölçümünü elektronik olarak yapan ve infrared (kızılaltı) ışınlarıyla çalışan bir jeodimetri (bir tür takometre) vardır. Bilgisayara da bağlanarak hassas ve çabuk ölçüm yapar.

Teodolitin en çok kullanıldığı saha mesâfe ölçümleridir. Bu tür ölçümlerle baraj, binâ, yol, boru hatları konumları projeler üzerine aktarılır. İyi bir haritacı teodolit yardımıyla arâzi yapısını resimleyebilir. Bu tür çalışmalar topoğrafya konuları içindedir. Teodolitle mesâfe bulmak için üzerinde çok ince ölçekli işâretler bulunan bir sırık, mesâfesi ölçülecek noktaya konulur. Teodolit dürbününde sırık üzerindeki görülebilen alt ve üst çizgiler arasındaki uzunluk okunduktan sonra teodolite has bir formülle mesâfe hesaplanır. Bu formül D= 100R+30 olarak verilmişse 30 teodolitin odak uzaklığı, R sırık üzerindeki iki çizgi arasında okunan değer ve D ise hesapla bulunan mesâfedir. Formüldeki değerlerin hepsi santimetredir.

Derlemedir