Arama

Selefon Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2018 Gösterim: 986 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2018       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Selefon
Selefon bir kaplama çeşididir. Ürünlere koruyucu özellik sağlar. Selefonlu üründe, baskı daha kalıcı olur, ürün daha az yıpranır ve yırtılması zorlaşır. Selefon ince kağıtlara (135 gr’dan ince kağıtlar) uygulanamamaktadır. Mat ve parlak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Selefon, baskı işlemi sonrasında ürüne uygulanan bir tür kaplama çeşididir. Baskı ürünlerini suya, ışığa ve diğer dış etkenlere karşı korumak amacıyla uygulanan bir laminasyon yöntemidir. Ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik bir tabaka formundadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Selefon uygulaması, kâğıt ve benzeri materyalin üzerini ince ve şeffaf plastik film tabakası kaplama işleminden ibarettir.

Selefon uygulama çeşitleri
1- Parlak Selefon: Ürünlerinize parlak bitişli bir görüntü verir. Dikkat çekici olması sebebiyle daha çok yaratıcı bir iş koluna sahip firmalar tarafından tercih edilir.
2- Mat Selefon: Mat bitişlidir. Daha şık bir görüntüsü vardır. Resmi iş kollarında faaliyet gösteren firmalar tarafından tercih edilmektedir.

Selefon ne işe yarar?
Kâğıdın hassas ve deformasyona müsait yapısı nedeniyle bu uygulama, baskı ürünlerinin ışığa, yırtılmaya, suya ve benzer diğer dış etkenlere karşı daha dayanıklı olması için yapılmaktadır. Kitap ve defter kapakları, restoran menüleri, cüzdan ya da kartvizitlik gibi yerlerde muhafaza edilen kartvizitlerin daha uzun ömürlü ve dayanıklı olmalarına yardımcı olur.
Ayrıca “mat selefon” uygulaması, ürünlere daha şık ve zarif bir görüntü vermektedir. Davetiyeler, kartvizitler ya da broşürlerde “mat selefon” uygulamasının tercih edilme sebeplerinden bir tanesi de bu şık ve zarif görüntüdür.

Dikkat edilmesi gerekenler
  • Uygulama esnasında oluşan yüksek ısı sebebiyle ince kâğıt malzeme kırılabilir ya da yırtılabilir. Bu yüzden gramajı 135 gramın altındaki ince kâğıtlara bu yöntem uygulanamaz.
  • Selefon uygulaması, baskı renginde bir miktar değişikliğe neden olabilir. Çünkü kâğıt üzerine uygulanan film tabakası ışığı kâğıttan daha farklı bir şekilde yansıtmaktadır.


Kaynaklar:
Selefon nedir?
Matbaacılıkta Selefon Uygulaması Nedir, Ne İşe Yarar?

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!