Arama

Tabak Nedir?

Güncelleme: 13 Temmuz 2015 Gösterim: 7.049 Cevap: 2
VerSchL@GeN - avatarı
VerSchL@GeN
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
VerSchL@GeN - avatarı
Ziyaretçi
Tabak, servis etmeye ya da içinden yemek yemeye yarayan geniş, hafif çukurca kaplara verilen genel addır.
Tabakalar genellikle ve kumlu taş gibi seramik materyallerden yapılır. Bunların yanı sıra cam ve plastik çeşitler de bulunur. Daha nadir olarak tahta ya da oyulmuş taşlar da kullanılır. Son dönemlerde tüketimi oldukça artan tek kullanımlık tabaklar kâğıttan ya da ince plastiklerden yapılmaktadır. Yemek kültüründe her yemek için kullanılacak tabağın boyutu farklılık gösterir. Fincan tabağından, yağ tabağına, pasta tabaklarına, yemek tabaklarına ve servis tabaklarına doğru boyutlar giderek artar. Pek çok tabak günlük kullanımdan çok dekoratif amaçla da kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
tabak ( I) -ğı

Sponsorlu Bağlantılar
isim Arapça µaba®

1 . Yiyecek koymaya yarar, az derin ve yayvan kap:
"Kadın masaya tabak, kaşık koyuyor."- A. Gündüz.
2 .
sıfat Bu kabın alacağı miktarda olan.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
tabak gibi
Birleşik Sözler
kayık tabak
balık tabağı

çorba tabağı

iftar tabağı

kahve tabağı

ordövr tabağı

piyata tabağı

servis tabağı

tabak (II) -ğı
isim Arapça debb¥¦

Sepici.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

tabak sevdiği deriyi taştan taşa (veya yerden yere) çalar


Birleşik Sözler
tabakhane
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TABAK a. (ar. tabak).
1. İçine yiyecek " koymaya yarayan yayvan ya da derince yuvarlak tek kişilik kap: Porselen tabak takımı. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bir tabağın içeriği: Fasulyeden iki tabak yedi.
3. Esk. Tabaka, yaprak.
4. Tabak gibi, her tarafı açık olan, dümdüz yer için kullanılır; çok açık olarak, gızlemeksızin: Düşüncelerini tabak gibi ortaya koymaktan çekinmezdi.

—Çoc. bak. Isıtıcı tabak, sıcak suyla dolu bir nihalenin üstüne konmuş ya da ısıyı tabağın altında toplayan bir kütleye bağlı elektrik direnciyle donatılmış tabak.

—Seram. Tabak yazmak, seramik tabak üzerine süsleme yapmak. || Dilimli tabak, kenarları çeşitli biçimlerde dilimli tabak. (Bektaşi biçiminde dilimli olanlarına bektaşi çanak denir.) || Gemili tabak. || Göbekli tabak, ortası madalyon motifli tabak. || Ters tabak, ortası çukur yerine yüksek olarak yapılmış tabak.

♦ sıf. Say. sıf. + tabak, belirtilen sayıda tabak ölçüsünde: Bir tabak salata.

—ANSİKL. Tabak, XVI. yy.’dan başlayarak Ortaçağda kullanılan çanağın yerini aldı. Bu dönemde, kalay, mineli kalay ya da de ğerli metallerden yapılıyordu. Fayans tabak XVII. yy.’ın sonunda, dökme altın ve gümüş sofra takımlarının üretildiği dönemde ortaya çıktı. Porselen tabak, XIX. yy.’a kadar yalnızca varlıklı kesimde alıcı buluyordu. Bugün, tabak yapımında cam ya da plastik gibi başka maddeler kullanılmaktadır.
Sofra takımı, fayans, porselen, cam ya da kimi zaman metalden üretilen üç tür tabaktan oluşur; tabağın derinliği azdır, sıvı olmayan yiyecekler için kullanılır; çukur tabak ya da çorba tabağı, sıvı ya da yarı sıvı yiyecekler içindir; tatlı tabağı, çapı diğerlerinden küçük, düz bir tabaktır. Ayrıca, salyangoz, istiridye gibi belirli yiyeceklerin içlerine teker teker oturtulduğu özel çukurları bulunan tabaklar; oval balık tabakları ya da belirli bir yaşam biçimine uygun olarak üretilmiş tabaklar vardır; örneğin alüminyum, plastik ya da kartondan yapılmış piknik tabakları, kırıl maz ve hafiftir.

TABAK
a. (ar. debbâğ'dan). sepeci’nin eşanlamlısı: Tabak sevdiği deriyi taştan taşa çalar (atasözü).

—Tekst. Tabak yünü, KASAPBAŞI YÜNÜ’ nün eşanlamlısı.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

5 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Rüya Tabirleri