Arama

Yelpaze Nedir?

Güncelleme: 21 Mart 2016 Gösterim: 3.194 Cevap: 9
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
1 . Sallandığında küçük bir hava akımı yapan ve özellikle yüzü serinletmeye yarayan, küçük, katlanabilir, taşınabilir araç:
"Sarayında olduğu gibi başının üzerinde uzun saplı yelpazelerin serinletici nazik havasını istermiş."- R. H. Karay.
Sponsorlu Bağlantılar
2 . sıfat Bu biçimde olan:
"Yelpaze merdiven."- .
3 . mecaz Çeşitlilik.

Ad:  yelpaze3.jpg
Gösterim: 766
Boyut:  14.6 KB

Son düzenleyen Safi; 21 Mart 2016 23:08
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
10 Aralık 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Yelpaze, serinlemek ve hava akımı sağlamak için kullanılan katlanabilen ve katlanmayan türleri olan el aracı.

Katlanmayan yelpazeler sabit bir yaprakla bir saptan oluşur. Katlanabilen yelpazelerin, bir uçlarından pimle birbirine tutturulmuş yassı küçük çubukları vardır. Çubukların üstüne yelpazenin açılıp kapanmasına olanak verecek biçimde katlanan bir kumaş ya da kağıt yapıştırılmıştır.

Ad:  yelpaze1.jpg
Gösterim: 798
Boyut:  17.0 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Mart 2016 23:09
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YELPAZE a.
1. Katlanabilir, eklemli bir çerçeveye geçirilmiş kâğıt ya da kumaştan oluşan ve sallandığında hava akımı oluşturarak serinletmeye yarayan taşınabilir araç. (Bk. ansikl. böl. Sant.)
2. Şeyler yelpazesi, aynı türden ve belli sınırlar içinde çeşitlilik gösteren öğeler bütünü: Partiler yelpazesi. Fiyat yelpazesi.

—Ağ. yet. Bazı yollarda yol kenarına dikilen ağaçlara, tepe kısmı yol boyunca genişletilip enine daraltılarak verilen biçim.

—Denize. Dümen yelpazesi, bir dümenin, dümen boğazından aşağıda kalan geniş yüzeyli bölümü. (Su ipçikleri bu yüzey üzerine etki eder.)-

—Dilbil. Dinleyiciyle olan ilişkilerine ya da ele alınan konuya vb. göre, konuşucunun dil düzeylerini değişik biçimde kullanması.

—Fişekç. Ateşlendiğinde bir yelpazenin çubukları gibi fişekler saçacak biçimde düzenlenmiş maytap kümesi.

—Graf. Eğriler yelpazesi yöntemi, grafiksel özelliklerin kullanıldığı görsel işleme yöntemi; bu yöntem, belirtilen karakterler zamana bağlı olarak değiştiğinde ve eğrilerin eğimi birtakım değişikler gösterdiğinde, sütunları sıralı ve satırları sıralanabilir bir veri tablosuna uygulanabilir^ Geometrik [logaritmik] dizi halindeki bir ölçeğin kullanımı, eğrilerin yerlerini değiştirmeye ve anlamlı gruplar elde etmek için bunları yeniden sınıflandırmaya olanak verir.)

—Matbaac. Bir tür matbaa karakteri. Ci- cero'nun Mektuplarının basımında kullanıldığından Batı'da Cicero adıyla da bilinir.

—Nörol. DuprĞ yelpaze belirtisi, ayak parmaklarının açılması. (Taban deri refleksi arandığında çoğu zaman Babinski belirtisiyle birlikte ortaya çıkar.)

—Zool. Deniz yelpazesi, çalı görünüşündeki birçok knidli kolonisine (örn. Gorgonia) verilen ad.

♦ sıf. Yelpaze biçiminde olan.

—inş. Yelpaze basamak, sarmal ya da döner kollu bir merdivende dikdörtgen biçiminde olmayan basamak. || Yelpaze çerçeve, bir pencerede, ışınsal kayıtlı ve kavisli üst bölümün çerçevesi. || Yelpaze kemer kalıbı, destekleri açık bir yelpaze biçiminde yerleştirilmiş hafif kemer kalıbı.

—Mim. Yelpaze tonoz (ing. fan vault), İngiliz düşey gotik üslubunda sıkça görülen çok süslü bir tonoz türü (Gloucester katedrali avlusu, XIV. yy.’ın ikinci yarısı; Cambridge' deki King's College'in capellası, XV. yy.).

—Oto. Yelpaze mafsal, üstü açılabilir bir arabanın körüğünü taşıyan, alt bölümlerinden eklemli birçok demirden oluşan bütün. (Eşanl. ÜÇGEN MAFSAL.)

—ANSİKL. Dekoratif sant. Vunanlılar’ın ripls'i ve Romalılar'ın flabellum'u az çok süslü bir sapa tutturulmuş lotus yapraklarından ya da tavus kuşu tüylerinden yapılırdı. Tavus kuşu tüyleri Ortaçağda da yelpazeleri süslemeye devam etti; aynı dönemde yelpaze yapımında parşömen kâğıdı da kullanıldı. Yelpazeler kemere küçük bir zincirle tutturularak taşınıyordu; sapları değerli metal, fildişi ya da abanoz ağacındandı.
Japonyada bulunan, sonra Çinlilerde de benimsenen katlanır yelpaze Avrupa' ya XV. yy.'da Portekizliler tarafından getirildi; önce ispanya ile Portekiz’de, sonra da Fransa’da yaygınlaştı. Buzağı tirşesinden, dantel ve değerli taşlarla süslü yelpazeler yapıldı; Abraham Bosse çok güzel modeller çizdi. XVII. yy.’da yelpazeler alegorik ya da tarihsel resimlerle süslendi; yelpazenin altın çağı olan XVIII. yy.'daysa VVatteau ya da Boucher'den esinlenilerek pastoral resimler yapıldı, louis XVI döneminde süslemeler çoğu kez yuvarlak çerçevelerin içinde yer alıyordu; Em- pire dönemindeyse eski, özellikle Antik çağ esinli çiçekler ve süsler egemendi. 1850’den başlayarak yelpaze yapımcıları bir önceki yüzyılın modellerini taklit ettiler.
XX. yy.’ın başlarında kadınların gece tuvaletinin bir parçası olmayı sürdüren yelpaze, Fransa'da Birinci Dünya savaşı'ndan sonra ortadan kalktı, ispanya’nın güney kesiminde geçerliliğini korurken, Japonya'da geleneksel kılık kıyafetin bir parçası olmaya devam etti.

—Süsleme Yelpaze bir çerçeve ve bir yapraktan oluşur. Çerçeve ahşap, sedef, fildişi, amber vb.'den yapılır; çerçeveyi oluşturan yassı küçük çubuklar bir uçlarından yatay bir eksenle (perçin) tutturularak yelpazenin başı'nı oluştururlar ve bu eksenin çevresinde dönebilirler. Baştan uzanan çubuklar tel taşıyıcıları olarak adlandırılır ve yelpazenin boğazı'nı meydana getirirler; çubukların yaprağı taşıyan üst bölümlerine de tel ya da uç denir. Çerçevenin iki dış çubuğu ana teller ya da sorguçlar3dır, yelpaze kapalı olduğunda yalnızca bunlar görünür. Yaprak, çerçeve tellerine yapıştırılan, katlanmış bir ya da iki parça kâğıt, kumaş (ipek, dantel) ya da çok ince deriden (kuğu, piliç derisi) yapılmıştır.

Ad:  yelpaze2.jpg
Gösterim: 735
Boyut:  16.6 KB

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 21 Mart 2016 23:09
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YELPAZELEMEK g. f. Bir kimseyi yelpazelemek, yelpazeyle ya da herhangi bir araçla o kimsenin çevresindeki havayı hareketlendirerek onu serinletmek: Güneşe karşı yerde yatan yaralıları mendille yelpazelemek.

yelpazelenmek dönşl. f. (Bir şeyle) yelpazelenmek, çevresindeki havayı hareketlendirerek kendi kendini serinletmek: Elindeki gazeteyle yelpazelenmek.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YELPAZE
  • Dümenin su içindeki en genis kismi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yelpaze ingilizcesi
  • fan (held in and moved by the hand); flabellum.
  • – kuyruk fantail, fan-shaped tail.
  • – pencere fanlight.
  • – tonoz fan vault.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yelpazelemek
(-i durum ekiyle kullanılan fiil)
  • Yelpaze veya bir başka nesne ile yel yapmak:
"...dükkânın önünde mangalı yelpazeliyor."- A.Gündüz.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yelpazelemek ingilizcesi
  • to fan
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yelpazelenmek
(nesne almayan fiil)
  • (kendini) Yelpaze ile serinletmek.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mart 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yelpazelenmek ingilizcesi

1. to be fanned.
2. to fan oneself.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri