Arama

Misk Nedir?

Güncelleme: 5 Aralık 2018 Gösterim: 24.006 Cevap: 3
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi

MİSK

Ad:  misk.JPG
Gösterim: 323
Boyut:  15.2 KB

-kİ a. (ar. misk).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Çeşitli memeli hayvanların (etçiller, sansargiller, misköküzleri) karınlarında ya da anüs çevrelerinde bulunan bir bezin salgıladığı, türe ve cinsiyete göre farklılıklar gösteren keskin kokulu sıvı. (Sansargillerin kendilerini kovalayanın üstüne fışkırttıkları misk o kadar pis kokuludur ki hayvan kovalamaktan vaz geçer. Buna karşılık miskgeyiğinin miski parfüm yapımında kullanılan değerli bir maddedir.)
2. Miskgeyiğinin karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan güzel kokulu ve siyah bir madde.
3. Misk gibi - MİS’ GİBİ.

—Esk. Misk ü amber, çok güzel koku.

—Bahç. Misk gülü, gülyağı elde etmek için yetiştirilen gül türü. (Bil. a. Rosa moschata.)

—-Parf. Miskgeyiğinden elde edilen doğal miskten ya da sentetik miskten hazırlanan haşlama.

—ANSİKL. Ed. Divan şiirinde kokusu ve rengi göz önünde tutularak sevgilinin benleri, kaşları, yüzündeki ayva tüyleri, saçları miske benzetilir. Miskin elde edildiği yer Uzakdoğu olduğu için Çin, Hata, Tatar gibi sözcüklerle birlikte anılarak tenasüp sanatı yapılır. Misk, ülkesinden ayrıldığı için aşk yüzünden uzun yolculuklara çıkan âşığa benzetilir. Miskin kokusu gibi aşk da göze görünmez; ancak gene onun gibi gizlenip başkalarından saklanması mümkün değildir; "Aşk işi gizli kalmaz u olmaz nihan misk" (Misk kokusu nasıl gizlenemiyorsa aşk işi de gizli kalmaz) [Ahmet Paşa]

—Halk hek. Erkek misk keçisinin erbezlerinin yanındaki bir salgı bezinden elde edilen misk, esmer renkli, kıvamlı, özel kokulu, acımsı bir kütledir. Reçine, kolesterol, sabit ve uçucu yağ içerir. Uçucu yağdaki başlıca kokulu bileşik muskondur. Misk halk hekimliğinde yatıştırıcı olarak, toz, hap ya da tentür biçiminde kullanılır. Eskiden cinsel isteği artırmak için de kullanılırdı.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2018 23:45
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Misk, bir tür erkek ceylan (misk geyiği) tarafından üretilen güzel kokulu maddedir.
Kokusuna neden olan madde muskondur. Ceylan dışında, bazı farklı hayvanlardan da üretilebilir (örneğin misk kedisi). Asya kıtasında yaşayan bir tür keçiden üretilen misk en bol olan ve en çok kullanılan türüdür. Bugün sentetik olarak da üretilen misk özellikle Orta doğu ve İslam kültüründe fazlasıyla bilinen ve değer verilen bir kokudur. Kuran'da cennette bulunduğu anlatılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2018 23:47
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
misk
erkek misk geyiğinin karın derisinin altındaki salgı bezinden çıkarılan, keskin kokulu sıvı. Elde edildiği hayvanın yaşma ve mevsime bağlı olarak niteliği değişen bu sıvı, parfüm yapımında kullanılan değerli bir hammaddedir.

Misk eskiden Hindistan’da ve öbür Uzakdoğu ülkelerinde afrodizyak, uyarıcı ve kas gevşetici olarak kullanılırdı, ilk elde edildiğinde koyu kıvamlı bir sıvı özelliğinde olmasına karşın bekletildiğinde kuruyarak taneli bir görünüm alan misk genellikle saf alkolde çözülerek saklanır.

Miskin kokulu bileşenlerinin en önemlisi muskondur (3-metilsiklopentadekanon). Parfüm sanayisinde kullanılan muskon ve miske özgün kokusunu veren öbür bileşikler, bireşimsel olarak da hazırlanır.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2018 23:49
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MİSK isim Arapça misk
1 . Asya'nın yüksek dağlarında yaşayan bir tür erkek ceylanın karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan güzel kokulu madde.
2 . Mis.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


  • misk gibi
  • misk yerini belli eder
Birleşik Sözler
  • misk otu
  • devaimisk
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
4 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
17 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
28 Nisan 2009 / probLem girL Taslak Konular
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri