Arama

Fermuar Nedir?

Güncelleme: 17 Ekim 2008 Gösterim: 7.772 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Kasım 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çeşitli eşyalarda kullanılan ve ucundan çekilince açılıp kapanabilen bir çeşit kapama düzeni. fermuar, iki sıra metal dişiyle bunların arasından geçen bir birleştiriciden ibarettir. Birleştirici yukarı dogru çekildiğinde, disler birbirine kenetlenir ve kapanmış olur. Birleştirici aşağı çekildiğinde ise ,fermuardisler birbirinden uzaklaşır ve fermuar açılır.İlkin 1863 yılında L.Judson adlı bir Amerikalı tarafından yapılan fermuar, önceleri fazla ilgi görmemiş, fakat sonradan, çeşitli giyim eşyalarında, kılıf, çanta v.s. eşyalarda çok kullanılmaya başlanmıştır.Fermuarın boyu, kullanıldığı yere göre değişiklik gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar

d5fa96280f

Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Ekim 2008 15:26 Sebep: Konu Düzeltilmiştir
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Giysilerin kavuşturulmasına, çanta ve yastık gibi eşyaların açık ağızlarının kapa­tılmasına yarayan bir düzenektir. Üzerinde metal ya da plastik dişlerin dizili bulunduğu iki şeritle, bu dişleri kavrayarak kayabilen bir parçadan oluşur. Bu parça, bir yöne çekildi­ğinde iki şeridi birbirine bitiştirir ve üzerlerin­deki dişlerin kenetlenmesini sağlar, ters yöne çekildiğinde ise onları ayırır.
Fermuar ilk kez, Whitcomb L. Judson tarafından 1893'te Chicago'da düzenlenen Kolomb Dünya Fuan'nda sergilendi. Judson'ın "kopça ilikleyici" adını verdiği bu düzenek, çengeller ve bunların geçeceği göz­lerle, bunları açıp kapamaya yarayan hareket­li bir parçadan oluşuyordu. Judson 191()'da, düzeneğini gömlek ve pantolonlar için geliş­tirdi ABD'de çalışan Gideon Sundback adlı İsveçli bir mühendis, 1912'de benzeri bir "çengelsiz ilikleyici" geliştirdi. Bunda çengel ve gözlerin yerini yaylı çıtçıtlar almıştı. Aynı yıl Avrupa'da Catherina Kuhn-Moos buna benzer bir düzenek için patent aldı.
Sponsorlu Bağlantılar
1917'de ABD donanmasında uçuş tulumla­rında, 1920'lerde de kadın ve erkek giysilerin­de fermuar kullanılmaya başlandı.

fermuarwq4



MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

14 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri