Arama

Ahkâm Nedir?

Güncelleme: 23 Şubat 2016 Gösterim: 4.224 Cevap: 2
MelancholiscH - avatarı
MelancholiscH
Ziyaretçi
28 Kasım 2007       Mesaj #1
MelancholiscH - avatarı
Ziyaretçi
ahkâm
çokluk, isim (ahkâ:mı) Arapça a§k¥m
Sponsorlu Bağlantılar
Hükümler.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
ahkâm çıkarmak /ahkâm kesmek/ ahkâm yürütmek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
23 Şubat 2016       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
AHKÂM çoğl. a. (ar. hükm'ün çoğl. ahkam). 1. Yargılar, hükümler 2. Toplum düzenini sağlamak amacıyla verilen emirler, çıkarılan yasalar. 3. Ahkâm çıkarmak, bir olay ya da davranıştan kendi düşüncelerine uygun anlamlar ve sonuçlar çıkarmak. || Ahkâm kesmek, savurmak, yürütmek, yetkili olmadığı bir konuda, çekinmeden, kanıtlanması güç yargılar ileri sürmek.

Huk. Ahkâmı şahsiye, kişilerin ehliyet ve durumlarına ilişkin hukuk kuralları,

isl. Ahkâm ayetleri, Kuran’ın hukuk ve ibadetle ilgili ayetleri. Bunlardan bir bölümü doğrudan, bir bölümü de dolaylı olarak ibadet ve hukuk konularına değinir. Bu yüzden sayıları konsunda değişik değerlendirmeler vardır. Yalnız hukukla ilgili olanların sayısı 200 kadardır. || Ahkâmı teklifiye, müslümanların dinsel bir görevi yapma ya da yapmama konusundaki sorumluluk oranını belirleyen hükümler. Sekiz tanedir: farz, vacip, sünnet, müstahab, mendub, mubah, haram, mekruh.

isl. huk. Ahkâmı ahlakiye -* AHLAKİ HÜKÜMLER. |l Ahkâmı ameliye — AMELİ HÜKÜMLER. )| Ahkâmı amire

EMİR, FARZ. || Ahkâmı asliye, iman ve itikatla ilgili hükümler. ( — İMAN.) || Ahkâmı fer’i- ye, bir müslümanın günlük hayatta sorumlu bulunduğu dini emir ve yasaklar (namaz kılmak, oruç tutmak, haram yememek vb.) [- AMELİ HÜKÜMLER.] || Ahkâmı itikadiye -* İTİKADI HÜKÜMLER. |j Ahkâmı nahiye

NEHİY, HARAM. || Ahkâmı sultaniye, sultanın hak ve yetkilerini, devlet teşkilatını ve yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalı. (Bk. ansikl. böl.) || Ahkâmı şer’ıyye, şer i hükümler. (Bunlar itikadi, ameli ve ahlaki hükümler olmak üzere üç kısma ayrılır.)

Kur. tar. Ahkâm defterleri, OsmanlIlar' da Divanı hümayunda tutulan defterlerin bir.türü.(Bk. ansikl. böl.) \\Ahkâmı şerife, padişahın verdiği yazılı emirler (Divanı hümayun kalemlerinde hazırlanan bu emirler, ferman, ruus gibi adlar da alırdı).

Tar. Ahkâmı esasiye beyannamesi, Tanzimat fermanı’na verilen başka bir ad.

ANSİKL. isl. Ahkâmı sultaniye. Fıkıh kitaplarının çeşitli bölümlerine dağılmış bulunan ahkâmı sultaniye ile ilgili olarak ayrı kitaplar da yazılmıştır. Bunlar arasında en bilinenleri hanefi mezhebinden imam Ebu Yusuf'un (113/731 - 182/798) Kitab ül-harâc’ı, şafii mezhebinden Ali bin Mu- hammed el-Mâverdi'nin (364/974 - 450/1058) El-ahkâm üs-sultaniye' si ve hanbeli mezhebinden Ebu Ya lâ Muhammet bin el-Huseyn bin Muhammet bin el- Ferrâ'nın (380/990 - 450/1066) El-ahkâm üs-sultaniye’sidir. Bu kitaplarda genel hat- larıyla şu konular işlenmiştir: halifenin seçilmesi ve hukuksal durumu; vezirlerin atanması, vezirlik kurumu; ordu komutanlığı; adliye örgütü ve kadıların atanması; nüfus işleri; imamların atanması; hac seferlerinin düzenlenmesi; zekât; cizye, haraç vb. vergilerin toplanması; toprak hukuku; savaşlar sonunda elde edilen fey ve ganimetler; divanlar, cürümler ve his- be örgütü; gümrükler; iç güvenliğin ve sınır güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili hukuksal düzenlemeler.

Kur. tar. Ahkâm defterleri’ne eyaletlerle ilgili İşler hakkında Divanı hümayundan çıkan hükümler yazılırdı. Başlangıçta mü- himme defterleri içinde ve onlarla birlikte değerlendirilen ahkâm defterleri, 1645’te şikâyet defterleri, 1742'den sonra ahkâmı şikâyet defterleri adını aldı ve eyaletlere göre sınıflandırıldı. 1876'dan sonra bu tür kayıtlar için mukteza defterleri kullanıldı.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ahkâm ingilizcesi

1. law judgments, decisions, verdicts.
2. law statutes, regulations, provisions, stipulations.
3. predictions based on astrology or soothsaying.
4. colloq. half-baked ideas, baseless conclusions, flimsy speculations.
– çýkarmak colloq. to put forth some half-baked or off-the-cuff ideas (on something one doesn´t know much about).
– kesmek colloq. to put forth a half-baked or off-the-cuff idea as if it were the gospel truth.
– yürütmek colloq. to give one´s opinion (on something one doesn´t know much about).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Şubat 2016 / ahmetseydi Din/İlahiyat