Arama

Kartel Nedir?

Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 5.947 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
28 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
kartel 1
isim, ekonomi Fransızca cartel
Tekelci sermaye piyasasında, birtakım ticaret, üretim kuruluşlarının, genellikle kazanma veya başka kuruluşlara karşı tutunabilme vb. amaçlarla aralarında kurdukları dayanışma birliği.
Sponsorlu Bağlantılar
kartel 2
isim, denizcilik Fransızca cartel
Gemilerde içlerine içme suyu konulan, ortası basık, küçük fıçı.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kartel
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer mallar üreten işletmelerin belirli bir pazar üzerinde tekel durumlarını korumak ve kârlarını yüksek tutmak amacıyla birleşmeleri. Tröstlerden farklı olarak karteller, bağımsızlıklarını korurlar ve bu birleşme geçici bir nitelik taşır. Kartele katılan firma ortak bir fiyat ve üretim politasını kabul etmek zorundadır. Karteller, işlevleri açısından dört grupta toplanabilir: Satış koşullarını denetleyen karteller, ortak bir fiyat politikasına dayanan karteller, işletmelerin üretim miktarlarını belirleyen karteller ve alıcıların işletmelerce paylaşılması temeline dayanan karteller. Bu işlevlerin iki ya da daha çoğunu içeren karteller de oluşturulabilir. Bir işkolunda kartelin başarısı, piyasaya egemen ve az çok tekelci konuma sahip olmasına bağlıdır. Bu sağlanmazsa, kartel, anlaşma dışı kalan işletmeler tarafından kolaylıkla etkisizleştirilir. Temelde yüksek bir fiyat politikası izleyerek, tüketiciler aleyhine bir durum yaratan karteller, kimi kapitalist ülkelerde yasaklanmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.