Arama

Libido Nedir?

Güncelleme: 16 Temmuz 2012 Gösterim: 10.722 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
4 Aralık 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
libido
isim, ruh bilimi Fransızca libido
İnsanın davranışlarının temelini oluşturan cinsel içgüdü:
Sponsorlu Bağlantılar
"Daha evlenirken yaşamlarının libidoları belliydi."- N. Cumalı.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Libido

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi




Libido, Sigmund Freud tarafından ortaya atılan, insanoğlunun ana sorun kaynağı olarak görünen, bastırılmış duyguları insan benliğinde ateşleyen terimdir. Türkçede insana yaşama gücünü veren enerji olarak kullanılır.
Daha teknik olarak tanımıyla Carl Jung tarafından bulunmuştur. Genel olarak libido, özgür yaratım ya da psişik olarak bireysel gelişi Freud'a göre libido içgüdüsel enerjidir. Uygarlaşma davranışının uzlaşımlaşması ile çatışma halindedir. Toplumsal konforun getirdiği libidoyu kontrol etme ihtiyacı olarak tanımlanır. Bu toplumsallık ile bireysellik arasındaki huzursuzluk ve gerilimi yönetir. Bu rahatsızlığı, huzursuzluğu Freud neurosis (nevroz, sinirce) olarak isimlendirmiştir. Böylece libido dönüşüme uğramak zorunda kalır. Sosyal alanda kullanılacağı bir alana yöneltilerek yüceltilir. Freud'a göre bu yüceltmedir (sublimation).
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
16 Temmuz 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Libido
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

En güzel anlamında cinsel arzu. Böyle olmakla, cinsel doyuma ulaşmaya yönelişi belirler. Ruh ayrıştırmasında bu terim özel anlamlar kazanmıştır. Freud'da libido, tüm duygusal yaşamı belirleyen içgüdüsel cinsellik enerjisidir. Freud iki tür libido ayırır: Narsistçi libido bireyi kendine, nesnel libido dışına yöneltir. Terimin anlamı Jung'da oldukça değişmiştir. Jung, libidoyu ruhsal sürecin yoğunluğuna karşılık olan ruhsal enerji diye anlar ve cinsellikle ilgili ruhsal enerjiyi yok saymamakla birlikte libidoya özel olarak cinsellikle ilgili bir anlam yüklemekten kaçınır.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

4 Eylül 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap