Arama

Maruz Nedir?

Güncelleme: 7 Ocak 2016 Gösterim: 9.984 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
19 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
maruz
sıfat (ma:ru:zu) Arapça ma¤r°ø

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Bir olayın, bir durumun etkisinde veya karşısında bulunan:
"Herkes, her an müthiş bir tehlikeye maruzdur."- P. Safa.

2 . eskimiş Arz edilen, sunulan, verilen.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MARUZ sıf. (ar. ma'rOz).
1. Bir şeyin etkilerine doğrudan açık olan, onunla karşı karşıya olan şey ya da kimse için kullanılır: Rüzgârlara maruz bir yer. Bu durumda büyük bir tehdide maruzuz.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi (bir şeye) maruz bırakmak, onu bir şeyin etkisine açık duruma getirmek. || Bir kimseyi (bir şeye) maruz bırakmak, onu bir durumun ya da olayın karşısında bırakmak ya da onların etkisiyle karşı karşıya getirmek: Beni hakaretlere maruz bıraktın. || Maruz bulunmak, olmak, bir durumun, bir olayın ya da şeyin etkisiyle karşı karşıya gelmek. || Bir şeye maruz kalmak, onun etkisine hedef olmak, o şeyle karşı karşıya gelmek.

—Esk. Bildirilen, arz ve takdim edilen; verilen, sunulan, söylenen. || Maruz-ı bende gânemdir, maruzı çakeranemdir, maruzı daiyanemdir, "ben kulunuzun dileğidir" anlamında yüksek bir makama ya da büyüğe yazılan resmi mektuplarda kullanılan hitap sözü. || Maruzı bendeleridir, "kölenizin dileğidir" anlamında ulama dışındaki kimselerin şeyhülislamlık görevi yapmış olanlara yazdıkları resmi mektuplarda kullanılan hitap sözü. || Maruz-ı bendei dirineleridir, ulema dışındakilerin şeyhülislama yazdıkları resmi mektuplarda kullanılan hitap sözü. j| Maruzı çakerikemi neleridir, "değersiz kulunuzun dileğidir" anlamında ulema dışındakilerin sadrazama yazdıkları resmi mektuplarda kullanılan hitap sözü. || Maruzı daileridir, "duacınızın dileğidir" anlamında ulema tarafından şeyhülislamlık yapmış olanlara hitap ederken kullanılan resmi tabir. || Maruzı daii dirineleridir, “eski duacınızın dileğidir” anlamında şeyhülislama hitaben kullanılan resmi tabir. || Maruzı daii kemineleridir, "değersiz duacınızın dileğidir” anlamında ulemanın sadrazama yazdıkları resmi mektuplarda kullanılan hitap sözü.

Kaynak: Büyük Larousse