Arama

Maksat Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 4.011 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
19 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
maksat -dı
isim Arapça ma®¹ad

Sponsorlu Bağlantılar
İstenilen şey, amaç, gaye, erek:
"Bugün oraya gitmeden evvel, Maarif idaresine uğradım. Maksadım evrakı geriye almaktı."- R. N. Güntekin.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MAKSATLI sıf. Belli bir maksadı olan, belli bir maksada yönelik; amaçlı, kasıtlı: Maksatlı sözlerle konuyu saptırmak. Maksatlı bir davranış.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ruhbil. Maksatlı öğrenme, bir şeyi öğrenmek isteyen kimsede gerçekleşen öğrenme süreci. (Karşt. RASTLANTISAL ÖĞRENME.)

be. Kasıtlı olarak, kötü niyetle: Ona karşı maksatlı davranıyorsun.

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MAKSAT a. (ar makşad).
1. İstenen şey. amaç, niyet, meram: Maksadım sizi üzmek değildi. Ne maksatla buraya geldiğini kimse bilmiyor. Maksadını açıkça söylemelisin.
2. Bir şeyden, bir şeydeki maksat (iyelikli, iyeliksiz), o şey ile kaste dilen, anlatılmak istenen: Bunu açıklamaktan maksat. Bu sözden maksadım, biraz olsun seni uyarmaktı
3. Maksat gütmek, bir işi yaparken gizli bir amacı olmak.

♦ be. Yeter ki, sadece başka bir amaç olmaksızın: Maksat vakit geçsin. Maksat gönüller hoş olsun.

—Ask. Genel maksat aracı, çeşitli askeri hizmetlerde kullanılmak üzere imal edilmiş askeri araç. || Genel maksat helikopteri, çeşitli hizmetler (personel taşıma, irtibat, gözetleme, hasta ve yaralı taşıma) için imal edilmiş helikopter. (1 manga [10 kişi] asker taşıyabilir.)

—lda. huk. idari işlemlerde (tasarruflarda), kamu yararı olarak ortaya çıkan amaç, (idari işlemlerin yapılmasındaki amaç, kamu hizmetinin yerine getirilme si, yani kamu yararıdır. Bu amaç dışında yapılan bir idari işlem, maksat öğesi açısından hukuka aykırı sayılır. Örneğin kişisel bir amaca hizmet etmek için yapılan idari işlem hukuka aykırıdır ve iptal edilmesi gerekir.)

Kaynak: Büyük Larousse