Arama

Pasaj Nedir?

Güncelleme: 27 Kasım 2016 Gösterim: 3.395 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi

pasaj 1


isim Fransızca passage
Sponsorlu Bağlantılar
İçinde dükkânlar bulunan, üzeri kapalı veya açık çarşı:
"Yemeğini son günlerde oracıkta, pasaj içindeki Macar lokantasında yiyordu."- R. H. Karay.

pasaj 2


isim Fransızca passage
Yazının veya eserin bir bölümü, parça:
"Roman veya hikâyede güzel pasajlar hâlinde bizi sürükleyecek bu şiir ne yazık ki bir hikâye içinde değil!"- S. F. Abasıyanık.

Son düzenleyen perlina; 27 Kasım 2016 21:21
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PASAJ a. (fr. passage).
1. içinde dükkânlar bulunan bir ya da çok katlı, üstü kapalı çarşı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir yazı ya da kitaptan alınan parça.

—Bine. At terbiyesinde toplu süratti ile ön ayakların ve onlara uyan art ayakların abartmalı bir biçimde kaldırılması Pasaj, olimpiyat oyunlarında at terbiyesi yarışma larının hareketlerinden biridir. Ayrıca binicilik okullannda önemli hareketler arasında yer alır.

—Bors. işletmelerin paylarını ya da hisse senetlerini, ilgilenebilecek kişilere önermek amacıyla, borsadan ya da başka bir yoldan satın alma işlemi

—inş. ve Şehirc. GEÇİT'in eşanlamlısı.

—Müz. GEÇİŞ.

—Tekst. Dikişle önceden birleştirilmiş ve bir mandren üzerine sarılmış dokuma parçalarının enine durumda bir boya ağartma ya da apre banyosundan geçirilmesi.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
27 Kasım 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Pasaj

, iki sokağa cephesi olan bir yapının içinde, bu iki sokağı birleştirmek için bırakılan geçit. 19. yüzyılda Batı mimarlığında uygulanmaya başladı.
Çeliğin taşıyıcı, camın da örtücü malzeme olarak kullanılmasıyla yukarıdan ışık alan pasajlar kısa zamanda gelişerek içlerinde dükkânların da yer aldığı alışveriş merkezleri durumuna geldi. Çok katlı pasajların üst katlarındaki dükkânlar bir iç balkona baktığından, bunlara galeri de dendi.

Londra’daki Burlington Arkadı (1815-19) ile Paris’teki Orleans Galerisi (1828-31) gibi ilk örnekleri kısa sürede başkaları izledi. Milano’daki II. Vittorio Emanuele Galerisi (1865-67) geçit ve alışveriş işlevlerini karşılamasının yanı sıra gösterişiyle de dikkati çeken bir pasajdı. Daha önce kapalıçarşı, arasta gibi üstü kapalı geçitlerin yapıldığı Osmanlı mimarlığında 19. yüzyılın sonlarına doğru Batı’daki gibi pasaj uygulamaları da başlamıştı. Özellikle İstanbul’da bu yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başından kalma pasajlar o dönemin üslup özelliklerini taşır.

Aralarında Çiçek Pasajı, Aynalı Pasaj gibi çok ünlü olanları da vardır. Pasajlar, eskisi kadar özenli olmasa bile, işhanı, sinema gibi yapıların içinde, alışveriş edilen ya da yemek yenen dükkânlarıyla günümüz Türk mimarlığında da kentsel bir odak noktası olarak kullanılmaktadır.

Kaynak:Ana Britannica