Arama

Define Nedir?

Güncelleme: 8 Mart 2009 Gösterim: 4.385 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Define
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı
TDK adlı kullanıcıdan alıntı

Define
isim (defi:ne) Arapça def³ne

Toprak altına gömülerek saklanmış para veya değerli şeyler, gömü

Define, toprağın altında ya da gizli bir yerde saklanmış olarak bulunan ve sahibi olmayan altın, gümüş eşya ya da madeni paralara verilen addır. Dünyanın çeşitli yerlerinde Eski Yunan, Roma, Bizans ya da Vikingler' den kalma birçok define bulunmuştur.
Tarlasını süren bir köylü ya da temel kazan bir yapı işçisi tarafından, genellikle rastlantı sonucu bulunan defineler pek çok kimseyi heveslendirir. Düşlerindeki defineyi bulmak amacıyla insanlar ellerinde avuçlarında ne varsa bu işe harcayıp, yollara düşer.
Türkiye'de de define arayıcılarının sayısı oldukça yüksektir. Bu nedenle define arayıcı-lığı yasaya bağlanmıştır. Define aramak iste­yen bir dilekçeyle en yakın müzeye ya da yetkili kuruluşa başvurur. Harita üzerinde definenin yerini belirtir. İzin belgesi verilirse, define arayıcının yanma bir jandarma, bir arkeoloji uzmanı ve bir de mali görevli katılır. Arkeoloji uzmanının görevi eski bir kalıntının ortaya çıkması durumunda, zarar görmesini önlemektir. Maliyeci definenin değerini sap­tamakla, jandarma ise çalma girişimine karşı defineyi korumakla görevlidir. Ne var ki, bu gibi araştırmaların sonu çoğu zaman düş kırıklığıyla biter. Ama sahte haritalardan yola Çıkarak yeni definelerin peşine düşenler ek­sik olmaz.
Bulunan defineyi yetkililere bildirmek yal­nızca maddi değer açısından değil; arkeolog­ların buluntunun ait olduğu döneme ilişkin bilgi edinmeleri açısından da gerekli ve yerin­de bir davranıştır.
Türkiye'deki yasalara göre, define bulan kişi üç gün içinde en yakın müzeye ya da resmi kuruluşa durumu bildirmek zorundadır. Definenin müzeye teslimi sağlandıktan sonra bir komisyon kurulur. Bulana buluntuların değerine göre bir ödül verilir. Bu ödülün değeri definenin yarısı kadar olabilir. Ne var ki, birçok uygarlığın beşiği olan Anadolu'da bulunan zengin defineler aracılar tarafından dış ülkelere kaçırılmaktadır. Antalya dolayla­rında Kumluca'da bir köylü kadının 1960'larda bulmuş olduğu İS 6. yüzyıla ait Bizans döneminden kalma değerli gümüş eşya bugün Washington'da, Dumbarton Oaks Bi­zans Tetkikleri Enstitüsü ve Müzesi'ndedir. Gene Antalya Körfezi'nin batısında, Elmalı' da İÖ 6. yüzyıldan kalma define önce İsviçre' ye kaçırılmış, daha sonra ABD'de ortaya çıkmıştır. Bir bölümü geri alınan definenin tamamının geri verilmesi için 1984'ten beri Türkiye ile ABD arasında yazışmalar sürmek­tedir.
ABD'de bulunan defineler kamu malı sayı­lır. Ama uygulamada, genellikle define bu­lan kişiye verilir. İngiltere ve İskoçya'da bulunan defineler devletin olur. Defineyi bulan kişi bu durumu en yakın yetkiliye bildirmek zorundadır; yoksa suç işlemiş sayı­lır. Fransa'da ise yasalara göre, definenin yarısı bulana, öbür yarısı da bulunduğu yerin sahibine verilir. Öteki Avrupa ülkelerinde de buna benzer uygulamalar yürürlüktedir.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Nisan 2012 / asla_asla_deme Edebiyat
7 Haziran 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Haziran 2009 / UnknowN Rüya Tabirleri