Arama

Ark Nedir?

Güncelleme: 3 Ekim 2015 Gösterim: 13.225 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
ark
isim
İçinden su akıtmak için toprağı kazarak yapılan açık oluk, arık.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ark
Sponsorlu Bağlantılar

Aralarında gaz bulunan iki elektrot arasında, ışık saçan yüksek akım yoğunluklu elektriksel boşalma.

Elektrik yayı (arkı) da denir. Akım için gerekli iyonları, çoğunlukla, buharlaşan elektrotlar sağlar. Sodyum ve neon ışıklarının arkı soğuk, elektrik kaynağındaki ark ise sıcaktır. Yıldırım, doğal bir arktır. Şalter ve anahtarlarda oluşan arklar devreye zarar verirler. Ark, uygulamada, bol ışık ve yüksek sıcaklık sağlamak amacıyla kullanılır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Ekim 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARK a. Suyu yönlendirmek ya da başka bir yere akıtmak için toprağa kazılan üstü açık su yolu; küçük kanal. (Kimi yörelerde ARIK da denir.)
—Bayınd. Akış ya da sızma sularını (yeraltı galerisi) toplamaya ve yerçekimi etkisiyle bunları dışarıya ya da bir pompalama istasyonuna doğru boşaltmaya yarayan hendek.
—Elekt. Ark gerilimi, aralarında belirli bir uzaklık bulunan iki elektrot arasında kıvılcım oluşumu için gerekli en küçük gerilim. || Ark uzaklığı, belli bir gerilim altında kıvılcım oluşumu için iki elektrot arasında bulunması gereken en büyük aralık.
—inş. Bir avluda ya da iki yanı ağaçlıklı bir yolda, suların akması için kuru taş örgüyle yapılan kanal.
—Kaynakç. Ark kaynağı, parçayla elektrot arasında oluşturulan bir elektrik arkından yararlanarak kaynak yapma tekniği. (Eriyen elektrot’la yapılan kaynakta, arkın yaydığı ısı, parçayı ve elektrodu aynı anda ve yerel olarak eriterek kaynak banyosunu oluşturur. Elektrot hem iletken hem de dolgu metali görevi yapar. Ateşe dayanıklı elektrot’la yapılan ark kaynağında, arkın yaydığı ısı yalnızca ana metali eritmeye yarar; dolgu metali gerekirse ayrıca eritilir.)
—Metalurj. Ark ocağı (fırını),elektrik arkıyla ısıtılan metalürji fırını. (Bk. ansikl. böl.) —Tarım mak. Ark pulluğu, ark açmaya ya da bakımını yapmaya yarayan pulluk. (Boğaz doldurma pulluğunda olduğu gibi, bakışımlı olarak takılan iki kulağın önünde uzunca bir uç demiri bulunur.) —Teknol. Bir depoya ya da bir değirmen çarkına su götüren kanal.
—ANSİKL. Metalurj. Ark ocağı, elektrotlar arasında ya da elektrotlarla metal banyosu arasında oluşturulan bir arkla ısıtılır. Elektrotların banyoya oranla aldıkları konuma göre çeşitli fırın tipleri vardır.
• Elektronlar arası arkla çalışan fırın. Mo- issan tipi bu fırınlarda ısıtma dolaylıdır: ark elektrotlar arasında oluşur; banyo ise, ışıma, taşınım ve iletim yoluyla ısıtılır (Stas- sano, Booth, Detroit, Pechiney fırınları).
• Elektrotlarla banyo arası arkla çalışan fırın. Bu fırında ısıtma dolaysızdır ve bunların iki türü vardır:
Tabanı iletken olmayan fırıntar'da (H6- roult fırınları), arklar dizi halinde, elektrotlarla banyo yüzeyi arasında oluşur; böy- lece fırın, ısı geçişiyle ve Joule etkisiyle ısıtılır. Bu fırınlar, en çok kullanılan türü oluşturur; kapasitesi 150 t'u aşanlardan, özellikle çeiikhanelerde yararlanılır. Elektrikli yüksek fırınlar aynı ilkeye dayanır.
Bütünüyle ya da kısmen iletken tabanlı fırınlar (Girod fırını, Chapletfırını, Brown -Boveri fırını), ana maddesi magnezya olan iletken tabanının kırılganlığı nedeniyle daha az kullanılır; tabanın içine lamalar, elektrotlar ya da suyla soğutulmuş iletken kütleler sıkıştırılmıştır. Bu fırınların bir türü olan elektrot tüketimli fırınlar günümüzde, arı çelik üretiminde ve eylemsiz atmosferde ya da boşlukta özel metalleri eritmede kullanılır.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Ağustos 2017 / Daisy-BT Müzik tr
15 Mayıs 2011 / Daisy-BT X-Sözlük
20 Ağustos 2012 / embesil Arşive Kaldırılan Konular