Arama

Şırınga Nedir?

Güncelleme: 7 Eylül 2015 Gösterim: 6.008 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
şırınga
isim (şırı'nga) İtalyanca siringa

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Havayı, sıvıları emmeye veya itmeye yarayan alet.

2 . tıp (***) Kas veya damar yoluyla vücuda sıvı bir ilacı basınçla vermek için kullanılan bir tür pompa, iğne, enjektör.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞIRINGA a. (lat. syringa; yun. syrigks, iggos, kamış, düdük'ten).
1. Doğal boşluklara ya da dokulara sıvı sokmaya ya da onlardan sıvı çekmeye yarayan ve bir pistonla ucu iğne takmaya elverişli bir pompadan oluşan aygıt. (Eşanl. ENJEKTÖR.) [Bk. ansiki. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Şırınga etmek, organizmaya bir gaz ya da sıvıyı sokmak. (Eşanl. ENJEKSİYON.) [Bk. ansiki. böl.]|| Şırınga yapmak, vücuda şırıngayla ilaç vermek; iğne yapmak.

—Mutf. eşy. Krema şırıngası, madeni, plastik vb. maddelerden yapılmış, bir yiyeceği, kıvamlı bir terkiple süslemek için kullanılan şırınga.

—ANSİKL. Şırıngalar camdan, plastikten ya da metalden olabilir. Hacmi çeyrek milimetre küpten 500 cm3'e kadar değişebilir. Plastik maddeden yapılan ve piyasada steril olarak satılan şırıngaların tek defa kullanılması 1983 yılından beri zorunlu kılınmış ve kaynatılarak yeniden kullanılabilen cam şırıngaların satımı yasaklanmıştır. Şırınga etme, organizmanın doğal boşluk ya da kanallarına (dölyolu, dölyatağı, idrar torbası, üretra, kulak, burun vb.) sıvı, yağ ya da gaz vermektir. Teşhis ya da tedavi amacıyla yapılır. Dokulara bir madde şırınga etmek için şırınganın ucunda bir iğne bulunması gerekir. Tam steril hale getirilmemiş şırınga ya da iğne ile bulaşan enfeksiyonlar şırınga patolojisi diye adlandırılır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

19 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap