Arama

Misvak Nedir?

Güncelleme: 20 Ocak 2016 Gösterim: 2.654 Cevap: 2
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
misvak -ğı
isim, bitki bilimi Arapça misv¥k
Sponsorlu Bağlantılar

1 .Kuzey Afrika, İran ve Hindistan'da yetişen dikensiz küçük bir ağaç (Salvadora persica).

2 .Bu ağacın, ucu dövülüp fırça durumuna getirilen ve diş temizliğinde kullanılan çubuğu.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Misvak
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Arabistan'da yetişen özel bir ağa­cın (Arak ağacı) çubuklarından yapı­lan bir nevi diş fırçası. Lifli bir ağaç olan Arak'tan kesilen bu çubuklar ke­sildiği yerden bir taş veya çekiçle dö­vüldüğünde tel tel olmakta, bir diş fırçasının vazifesini rahatlıkla görmek­tedir. Bugünkü diş fırçalarının üretil­mediği dönemlerde misvak çok işe ya­ramış, ağız ve diş temizliğinin vazge­çilmez aracı olmuştur. Dişleri sık sık, mümkünse her abdestten önce misvaklamak peygamberimizin en önemli tavsiyeleri arasındadır. Bazı kimseler misvakın özel bir rayiha (koku) yayan ve antiseptik nitelik taşıyan yönünden de bahsetmişlerdir.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MİSVAK a. (ar. misvak).
1. Kuzey Afrika, İran ve Hindistan'da yetişen dikensiz ağaççık. (Yaprakları karşılıklı, tam ve derimsidir. Çiçekleri dört parçalıdır Meyvesi küçük kiraz biçimindedir. Bil. a. Salvadore persica; salvadoraceae familyası).
2. Bu bitkinin, diş temizliğinde kullanılan gövde, dal ya da kök parçalarına verilen ad. (Bk. ansikl. böl. Halk hek.)

—ANSİKL. Folk. Misvak kullanmak temizliğin gereklerinden sayılır; özellikle bayram, düğün, görücüye çıkma gibi özel günlerde buna çok önem verilirdi. Saray ve konak çevrelerinde yaygın olan misvak, halk tarafından da kullanılırdı. Yeni evlenecek kızların misvak kullanması, görücüler tarafından bir yeğleme nedeni olarak değerlendirilirdi.

—Halk hek. Misvak esmer renkli çubuklar halinde satılır. Çubuğun ucundaki kabuktan 1 cm kadarı soyulur. Bu parça 24 saat kadar suda yumuşatılır, hafifçe dövülerek uçtaki lifler meydana çıkarılır. Fırça haline gelmiş olan misvak, Yakındoğu müslümanları tarafından diş fırçası gibi kullanılır; aynı zamanda çubuklardaki antiseptik maddeden de yararlanılmış olur. Misvakın yapraklarından, bitkinin yetiştiği ülkelerdeki halk tarafından güçlendirici, ateş düşürücü, meyvelerinden gaz söktürücü ve idrar çoğaltıcı olarak yararlanılır,

—isi. Misvak ile dişleri fırçalamak Hz. Muhammet'in hiçbir zaman ihmal etmediği ve ümmetine ısrarla salık verdiği uygulamalardan biri oldu. Bazı hadislerde her gün aptes alınırken dişleri misvak ile fırçalamanın farz olduğu belirtilir. Ancak, fıkıhçıların çoğunluğu bu hadislerin doğruluğundan kuşku duyarak misvak kullanmanın farz olduğu görüşünü benimseme- mişlerse de bütün din bilginleri bu uygulamanın müekked (pekiştirilmiş) sünnet olduğunu kabul ederler. Hadislerde ve fıkıh kitaplarında aptes alınırken, aptesli olunsa da namazdan önce, uykuya yatarken ve uykudan uyandıktan sonra, bir toplantıya katılmadan önce, ağız kuruması, ağzı kokutan herhangi bir şey yenilmesi durumlarında misvak kullanmanın sünnet olduğu belirtilir.
Bazı fıkıhçılar misvakın en gelişmiş fırçadan daha yararlı olduğunu, fırça kullanmakla sünnetin yerine getirilmiş sayılmayacağını öne sürmüşlerse de bu görüş Hz. Muhammet’in misvak kullanmakla güttüğü amaca aykırı sayılır. Çünkü hadislerde misvak kullanmanın amacının, ağız ve diş temizliği olduğu açıkça bildirilmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

1 Ağustos 2010 / Teamoore Soru-Cevap
19 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Taslak Konular