Arama

Atlet Nedir?

Güncelleme: 26 Mart 2018 Gösterim: 3.901 Cevap: 1
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi

ATLET

Ad:  atlet.JPG
Gösterim: 168
Boyut:  16.4 KB

a. (yun. athletes'den fr. athlâte).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Atletizmin bir ya da birden çok dalında spor yapan kimse: Türk atletleri. Dört dörtlük bir atlet.
2. Kolsuz, yakası açık erkek fanilası. (iç çamaşırı)
3. Atlet yapılı, kasları gelişkin, sağlam yapılı kimse için kullanılır.

—Antik. Genellikle panhellenia bayramları ve spor oyunları çerçevesinde düzenlenen yarışmalara katılan kimse.

—Der. hast. Atlet ayağı, tricophyton ya da epidermophyton cinsi mantarların daha çok üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasına ve ayaklara yerleşmesiyle ortaya çıkan deri hastalığı. (Candida albicans cinsi maya mantarları, ayak parmaklarında, atlet ayağındakilerle benzer görünümde entertigolara yol açar, ancak bunlara daha çok birinci ve ikinci ayak parmaklan arasında rastlanır.)

—ANSİKL. Antik. Eski Yunanistan’da atletler koşucu, güreşçi, disk ya da cirit atıcı, boksör, pankrasçı gibi çeşitli sınıflara ayrılırdı. Yarışmacılar, üç gruba bölünmüştü: çocuklar (12-16 yaş), delikanlılar (16-20 yaş) ve yetişkinler. Yarışmacıların, yunanlı ve özgür yurttaşlar sınıfından olmaları gerekirdi. i. Ö. V. yy.'ın sonuna kadar, atletler gerçekte amatör ye çoğu kez de soylu kişilerdi. Fakat, i. Û. IV. yy.'da atletizm, galiplere sağlanan çıkarlardan ötürü bir meslek durumuna geldi.

Gerçekten de, galipler, daha başlangıçtan beri, bazı ödüllerden başka, olağanüstü yararlar da sağlarlardı: zafer töreniyle karşılanma, onur payesi veren kararnameler, vergi bağışıklıkları, protokolde öncelikler, devlet misafirhanesinde (prytaneion) beslenme, heykeli dikilme (Myron’un Diskobolos’u,Polikleitos’un Diadumenos'u, Lysippos'un Apoksyomenos'u gibi). Pindaros gibi büyük şairler ise, galiplerin zaferlerini dile getirirlerdi.

i. Ö. IV. yy.’da bireyin yüceltilmesi, atletin saygınlığını büsbütün artırdı. Tpkı bir sanatçı ya da zafer kazanmış bir komutan gibi kendi kendini aşıp, sahip olduğu bütün gizli yetenekleri gerçekleştirme gücünü gösterebilmesi, site içinde çok önemli bir yer edinmesini sağladı.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 02:17
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
atlet
isim Fransızca athlète
Sponsorlu Bağlantılar

1 .Kolsuz, askılı fanila.
2 .spor Atletizmle uğraşan kimse.

Birleşik Sözler
  • atlet fanilası

SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış