Arama

Seyyar Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 2.666 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
28 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
seyyar
sıfat Arapça seyy¥r

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Belli bir yeri olmayan, gezici, gezgin:
"Seyyar satıcı."- .

2 . Kolay taşınabilen, katlanarak taşınabilir duruma getirilebilen, portatif:
"Zira muharebeden beri seyyar karyolamı hiç bırakmadım."- Y. K. Karaosmanoğlu.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEYYAR sıf. (ar. seyr'den seyyar).
1. Etkinliğini ya da mesleğini bir yerden bir yere gidip, belli aralıklarla aynı yere döne rek sürdüren kimse ya da örgütlenmiş bir topluluk için kullanılır; gezici: Seyyar satıcı. Seyyar kütüphane. Seyyar hastane.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kolayca istenen yere taşınabilecek biçimde yapılmış şey için kullanılır; portatif, açılır kapanır: Seyyar karyola.
3. Seyyar satıcı, değişik yerlerde satış yaparı, yerleşik bir satış yeri bulunmayan, sattıklarını alıcıların bulunduğu yere götürerek satışa sunan kimse.

—Ask. Seyyar mutfak, silahlı kuvvetlerde çeşitli amaçlarla (tatbikat, muharebe, intikal) hareket halinde bulunan birliklerin sıcak yiyecek gereksinimini karşılamak için kullanılan taşınabilir mutfak.

—Ask. tar. Seyyar kule, kuşatma sırasında kale duvarlarına yanaştırılarak kullanılan, içerisi silahlı personelle dolu savaş aracı.

—Aydınlt. Seyyar lamba, bir sapı olan ve uzun, yumuşak bir kabloyla bir prize bağ lanan taşınabilir aydınlatma düzeneği.

—Esk. giy. Fesin tepesine dikilen püskülün hareketli durumu. (Tepeden geçme olan fes püskülü, belli bir yerde durma yıp başın hareketine göre yer değiştirdiğinden, püskülün bu durumuna seyyar denirdi.)

—Tic Seyyar satıcı, belirli bir işyeri olma yan, dolaşarak çeşitli yerlerde satış yapan kimse (Seyyar satıcılar, yasalara göre esnaf sayılmaktadır. Öteki esnaflar gibi, seyyar satıcıların da "ticareti sermayesi ile birlikte bedensel çalışmalarına dayanır" ve "gelirleri tacir niteliğini kazanmalarına yetmeyecek kadar sınırlıdır”. Seyyar satıcıları denetleme görevi belediye zabıtalarına verilmiştir.) || Seyyar satış, sabit bir yeri olma yan ve evlerde ya da sokaklarda müşteri bulmaya çalışan satıcıların yaptığı satış.

—Tic. huk. Seyyar tüccar memuru, bir tüccarın, işletme merkezinin dışındaki işlemleri yapmak için yetki vererek görevlendirdiği kişi. (Seyyar tüccar memuru, bir tür ticari vekildir. İşletme adına sattığı malın bedelini almak, makbuz ve süre vermek yetkisi vardır. Bu yetkinin sınırlanması iyi niyet sahibi üçüncü kişilere karşı geçerli değildir [Borçlar k. md. 454].)

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

5 Haziran 2012 / Jumong Hayali Karakterler
1 Ağustos 2013 / _VICTORY_ Siyaset tr