Arama

Vana Nedir?

Güncelleme: 30 Haziran 2015 Gösterim: 10.449 Cevap: 2
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
29 Aralık 2007       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi
Vana: boru tesisatinda kullanilan hat kesme ara elemanlaridir. boru caplarina, sistemin sekline ve sistem basincina gore sekli ve ismi degisiklik gosterir.
birkac farkli isim icin;
Sponsorlu Bağlantılar
pistonlu vana,
glob vana,
kuresel vana,
3 yollu motorlu vana,
2 yollu motorlu vana,
kelebek vana,
basinc dusurucu vana,
surgulu vana,
yangin vanasi,
selonoid vana,
balans vanasi,
yukselen milli vana.. v.b.

resimphp?resima7t6ra

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
vana

Sponsorlu Bağlantılar
isim (va'na) İtalyanca vano

Boru içindeki bir akışkanın akışını durdurmaya veya serbest bırakmaya yarayan alet, valf.
Birleşik Sözler
çek vana

güvenlik vanası
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VANA a. (fr. vanrıe; geç lat. venna'dan). Dışarıdan kumanda edilen bir tıkayıcı yardımıyla bir akışkanın boru içindeki dolaşımını durdurmak ya da serbest bırakmak için kullanılan aygıt. (Bk. ansikl. böl.)

—Hidr. pnöm. Biçim değiştirebilen tıkayı- cılı vana, tıkama işlemini biçim değiştirebilen esnek bir tıkacıyla (elastomer ya da metal) gerçekleştiren vanaların genel adı. (En çok kullanılan tipleri zadı vanalar ile sıkıştırdıklarında biçim değiştiren manşonlu vanalardır.) || Dönel vana, gövdesindeki boşluk içinde bu boşluğun biçimini taşıyan dönel bir parça bulunan vana; bu parça, gövde boşluğununkiyle çakışan ekseni çevresinde döner. (Dönel parça, koni, silindir ya da küre biçiminde olabilir. Gövde ve dönel parça üzerinde, bu parçanın açısal konumuna göre zıt yönde [kapatma] ya da üst üste [açma] delikler [pencereler] bulunabilir Deliklerin biçimi, kesiti ve sayısı ile gövde içindeki kanalların düzenleniş biçimi vana modellerine göre değişir.) || Kelebek vana, silindir biçimindeki gövdesinin içinde kelebek adı verilen bir tıkayıcının bir eksen çevresinde açısal hareket yaptığı vana. || Pistonlu vana, bir pistondan oluşan tıkayıcısı eksenine koşut olarak iki sızdırrm azlıktı al kası arasında kayan ve akış deliğini açan ya da tıkayan vana. || Supaptı vana, tıkayıcısı, gövdenin oturma düzeyinde akış eksenine koşut olarak hareket eden vana. (Tıkayıcısının biçimine göre supaplı ya da iğneli vanalar ayırt edilir.)

—Oto ve Elektrotekn. Akümülatör batarya vanası, bir otomobilin akümülatör bataryasının yalıtılmış borusu üzerine takılan tekkutuplu elektrik anahtarı.

—ANSİKL. Hidr. pnöm. Bir vana, iki flanşla boruya bağlı bulunan, dökme demirden, çelikten vb. bir gövdeden meydana gelir. Gövde, genellikle üzerine bir tıkayıcının dayandığı koşut ya da eğik iki oturma yüzeyinden oluşur. Tıkayıcı rijit ya da esnek tek bir parçadan, eklemli iki parçadan (mafsallı diskler, yaylı kapaklar vb.) ya da birkaç parçadan oluşabilir. Oturma yüzeyleri koşut olan vanaların tıkayralarında bir sıkma düzeneği bulunabilir Tikayıcı, üzerine ya içten ya da dıştan vida açılmış olan ve ucuna bir kelebek ya da volan takılı bulunan bir çubuğun hareketiyle çalıştırılır; çubuğun hareketi volana bağlı bir dişli ve bu dişliyle çalışan bir kre- mayerle de sağlanabilir Sızdırmazlık,çubuk boyunca salmastralarla sağlanır.
Vanalar kullanım amaçlarına göre iki gruba ayrılır: sanayide (demir-çelik, petrol ve gaz, kimya, tarım-besin sanayileri, elektrik santralları, su isalesi ve tasfiyesi) ve genel amaçlarla (su, gaz, sıkıştırılmış hava, ısıtma, klima, sulama tesisatları, hidroterapi tesisleri, sıhhi tesisatlar, laboratuvar donanımları vb.) kullanılan vanalar.

Kaynak: Büyük Larousse