Arama

Boncuk Nedir?

Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 9.508 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
29 Aralık 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
boncuk -ğu
isim
Sponsorlu Bağlantılar

Cam, taş, sedef, tahta, plastik vb. maddelerden yapılan, ortası delik, çoğu yuvarlak ve renkli süs tanesi.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • boncuk gibi
Birleşik Sözler
  • boncuk boncuk
  • boncuk fasulye
  • boncuk mavisi
  • boncuk tutkalı
  • cıncık boncuk
  • incik boncuk
  • mavi boncuk
  • göz boncuğu
  • katır boncuğu
  • nazar boncuğu
  • sayı boncuğu
  • uğur boncuğu

Son düzenleyen asla_asla_deme; 22 Eylül 2008 18:37
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
boncukwu6

Sponsorlu Bağlantılar
cam, tahta, maden, denizkabuğu, sert yemiş kabuğu, kemik, plastik ya da başka maddelerden yapılan küçük bir nesnedir. Boncukların ipe dizilebilmesi için ortalarında genellikle bir delik bulunur. Eskiden, ipe dizilmiş boncuklar insanların dualarını yinelemelerine yarardı. Dünyanın pek çok yerinde boncuklar bugün de dua ya da büyü amacıyla kullanılmaktadır. Hıristi­yanlar, Budacılar, Hindular ve Müslümanlar dualarının sayısını şaşırmamak için tespih kullanırlar. Birçok Ortadoğu ve Arap ülke­sinde eşyaya, çocuklara ya da hayvanlara, uğursuzluklara karşı güvence olduğuna inanı­lan mavi boncuk takılır.

Boncuklar en çok süslemede kullanılır. Giysiler boncuklarla bezendiği gibi, çeşitli takıların yapımında da boncuk kullanılır. Kulakta, burun kanatlarında ya da dudaklar­da açılan ufacık deliklere de boncuk takılabi­lir. Kumaş üzerine ise, dikiş iğnesiyle çeşitli şekiller oluşturacak biçimde inci, boncuk, mercan işlenir. Boncuk işi Kraliçe I. Eliza­beth döneminde İngiltere'de ve 17. yüzyılda İtalya'da bir sanat olarak gelişti. Bu dönem­de hemen tüm giysilerde boncuk işi süsleme­ler vardı. Boncuk işi Afrika'nın pek çok yöresinde, Amerika Yerlileri arasında ve Güney Amerika'da hâlâ yaygındır. Amerika Yerlileri'nin boncuk işleri zevkli, çarpıcı de­senleriyle göz alıcıdır. Bu tür boncuk desenle­rine Yerli çadırlarında, giysilerde ve hatta atların koşum takımlarında bile rastlanır. Bu desenlerin en iyi örnekleri Apsaroka, Siu ve Karaayak Yerlileri arasında görülür. Afri­ka'da boncuklar başlıkları ve tozlukları, su kaplarını, önlükleri ve gerdanlıkları bezemek­te kullanılır.

boncuk2yi2

Bunlardan bazılarının anlamlan Boncuğun kullanıldığı en önemli yerlerden biri de ticarettir. Değiş tokuşta boncuk kulla­nımı binlerce yıl önce başlamıştır. Denizkabu­ğundan yapılmış gerdanlıkları deniz kıyıların­dan çok içerlerdeki yörelerde bulan arkeolog­lar, bunların değiş tokuş yoluyla ticarette kullanıldığı sonucuna vardılar. 17. ve 18. yüzyıllarda, Avrupalı kâşiflerin, gittikleri yer­lerde boncuklarla yerel ürünleri değiş tokuş ettiklerini biliyoruz. Venedik'te Rönesans dö­neminde yapılan boncuklar ticaret yoluyla Brezilya Yerlileri'ne kadar ulaşmış, kuşaktan kuşağa geçerek yakın zamanlara kadar Yerli-ler'ce kullanılmıştır. Kristof Kolomb'un, Amerika'yı keşfettiği gün, San Salvador Ada-sı'ndaki Yerli halka boncuk dağıttığını günce­sinden öğreniyoruz.

Kuzey Amerika'da, Yerliler Avrupalılar'la karşılaştıktan sonra boncuklan para ya da onlann deyimiyle wampum olarak kullandı­lar. Bu uygulama ABD'nin bazı kesimlerinde 19. yüzyıl ortasına kadar sürdü. Wampum genellikle cilalanmış istiridye ve salyangoz kabuğu parçalarından yapılırdı. Bu boncuk­lar, hayvanlann kas kirişlerinden ipliklere ya da ağaç kabuğundan sazlara dizilirdi. Wam-pum gerdanlıklar ve kemerler süs eşyası değeri taşımanın yanı sıra, törenlerdeki arma­ğan değiş tokuşunda da kullanılırdı. Gerek antlaşmalan bağlayıcı kılmak için Yerli kabi­leler arasında, gerek Amerika kıtasının doğu kıyılanna ilk yerleşen beyazlarla Yerliler ara­sındaki değiş tokuşlarda wampum uzunca bir süre kullanılmıştır

Eskiçağda Boncuk Yapımı

Eski Mısırlılar'ın çok güzel boncuklar yaptığı­nı, bundan 6.000 yıl öncesinde, boncuk atöl­yelerinde renkli taş boncuklara çiçek ve mey­ve desenleri işlediklerini arkeoloji çalışma-lanndan öğreniyoruz. Mısırlılar mumyalannı zarif boncuklarla bezeli kumaşlara sarar­lardı. Bir Eski Mısır rahibinin kızının me­zarında bulunan mumyanın sarıldığı kumaş, sık işlenmiş boncuklardan oluşan balık ve kutsal böcek desenleriyle bezeliydi ve parçalar birbirlerine boncuklarla tutturul­muştu Fenikeliler, cam boncuk yapma sanatını geliştirdiler ve ilk kez parlak renkli boncuklar yapmayı başardılar. Ayrıca boncuktan, ko­mik insan ve hayvan yüzleri yaptılar.
İÖ 1100 dolayında Ege yöresinde çeşitli madenleri, özellikle de altın ve fildişini özenle işleyen ustalar yetişti. Girit'te fildişi ve kehri­bardan çiçek biçiminde yivli boncuklar yapılı­yordu. Fosilleşmiş ağaç reçinesinden elde edilen bir madde olan kehribar, Eski Yunan­lılar arasında yaygın olarak kullanılırdı.
Kehribar boncuklar, Romalılar'dan önce, Fransa'nın kuzeyinde, günümüzde Bretanya olarak tanınan bölgede de yapılıyordu.


Boncuk Yapımı

Günümüzde ticari boncuk üretiminde önde gelen ülkelerden biri Çekoslovakya'dır. Bu ülkede boncuk sanayisi selüloitten, mercana benzeyen boncuk yapımıyla başladı; sonra tahta, boynuz, kaplumbağa kabuğu ve cam­dan boncuk yapımı gelişti.

İtalya'nın Venedik kenti güzel cam boncuklarıyla ünlüdür. Bu kentte boncukçuluğun geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanır. Venedik yapımı boncukların çoğu, yapım sırasında üzerlerine püskürtülen renkli macun parçacıklarıyla yaldızlanarak süslenir. Cam bon­cukların yapımında, bazı değerli taşlara ben­zetmek için beyaz, siyah ya da renkli cam kullanılır. Cam, 30 metreyi bulan bir boruya üflenerek sokulur ve sonra borudan çıkarılır. Böylece oluşan cam çubuk 30 cm uzunluğun­da parçalara bölünür ve ısıtılır. Bundan küçük parçalar kesilir ve soğutulur. Bu işlem camı sertleştirir ve renkleri sabitleştirir. Kaba boncuklar, mangal kömürü ve alçı ya da külle birlikte bir silindirin içine konur, silindir bir fırının üzerine oturtulur. Silindir ekseni etra­fında dönerken içindeki boncuklar birbirine sürtünerek yuvarlaklaşır ve cilalanır. Bu ara­da alçı ya da kül bunların birbirine yapışmala­rını önler. Sonunda boncuklar, pisliklerin temizlenmesi ve ortalarındaki deliklerin açıl­ması için yıkanır. Boncuklar bu deliklerden iplik ya da tel geçirilerek dizilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

13 Mayıs 2011 / Jumong Tiyatro tr
29 Haziran 2016 / insomnia42 Genel Galeri
20 Mart 2010 / Misafir X-Sözlük