Arama

Kalpazan Nedir?

Güncelleme: 9 Temmuz 2012 Gösterim: 28.336 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Ocak 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
kalpazan
isim Arapça ®alb + Farsça -zen
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Sahte para basan veya piyasaya süren kimse.
2 . mecaz Yalan ve hile ile iş gören kimse.


Kalpazanlık, özellikle, madeni ve kağıt paraların taklit veya değerini yükseltmek amacıyla gerçek paralar üzerinde değişiklik (tağyir) yapılması olarak tanımlanabilir.
19'uncu yüzyılın ilk yarısında başlayan banknotlar da kalpazanlık girişimleri, günümüzde teknolojik yenilikler sonucu gün geçtikce artmaktadır. Özellikle baskı ve renkli fotokopi makinaları ile scannerlerin bu amaçla kullanımı, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalpazanlık olaylarının yaygınlaşmasında büyük bir etken olmaktadır.
Gittikçe globalleşen ve küçülen günümüz dünyasında, kalpazanların birbirleriyle bağlantılı ve organize olarak çalıştıkları görülmektedir. Bugün kalpazanlık kolay para kazanmaktan başka, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve terör örgütlerinin finans kaynağı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Ülke ekonomileri için büyük bir tehdit unsuru oluşturan banknot sahteciliğinde: polisiye önlemler kadar toplumun bilinçlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Kalpazanlık konusunda toplumun yeterince bilinçlendirilmesi, kalpazanların kısa sürede yakalanmasını sağlayacağı gibi, bankacılık ve finans kesiminde para alış verişinde çalışan personelin herhangi bir kayba uğramasını da önleyecektir.
Ülkemizde her yıl binlerce kişi bilmeden aldıkları sahte banknot nedeniyle mağdur duruma düşmekte, kanuni takibata ve maddi kayba uğramaktadır

KALPAZANLIĞIN YASAL BOYUTU

Kamu güveni aleyhine işlenen bir suç olan kalpazanlık, Türk Ceza Kanunu'nun 316-331 nci maddelerinde yer almaktadır. Bu kanuna göre kalpazanlık suçu; 3 yıldan 12 yıla kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırılmaktadır. Ayrıca, aynı kanunun 531'inci maddesi; bilmeden sahte banknot alanların 3 gün içinde bunları ilgili makamlara bildirmelerini zorunlu kılmaktadır.

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASININ SAHTE BANKNOT VE EFEKTİFLERLE İLGİLİ GÖREV VE YETKİLERİ

Ceza Mahkemeleri Usulü Kanununun 84 üncü maddesi, banknotlar üzerinde inceleme yapma yetkisini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na vermiştir. Piyasaya bilerek sahte para sürmek veya üzerinde bulundurmak suçundan sanıkların yargılanmalarında, mahkemeler suç konusu sahte paraları Merkez Bankasına gönderirler. Banknot Hareketleri Müdürlüğü bünyesindeki Sahte Banknot ve Efektif İnceleme Komisyonu, mahkemelerce gönderilen bu banknotları inceleyerek, yapılan taklit veya tağyir sürüm kabiliyetinin olup olmadığı, paraların yapılışındaki ustalık derecesini gözönünde bulundurularak kalpazanlığın kolaylıkla anlaşılıp anlaşılmıyacağı hususlarını bir rapora bağlayarak mahkemelere gönderir.
Tedavüldeki Türk Lirası banknotlarımızla, ABD dolarları ve Alman Marklarının orijinalleri ile sahtelerinin özellikleri ilişik listelerde açıklanmıştır.
Kamu oyuna duyurulur.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 4 Ağustos 2009 13:19
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalpazanlık
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sahte para basma ve piyasaya sürme eylemi. Kalpazanlık kamu güvenliğine yönelik bir suçtur. Geçmişi çok eski olan kalpazanlığı, basım tekniğindeki gelişmeler hem kolaylaştırdı hem de yaygınlaştırdı. Kalpazanlar yalnız kendi ülkelerinin değil, yabancı ülkelerin paralarını da taklit ederler. Böylece, hükümetlerin öngördüğünden fazla parayı piyasaya sürerek, para değerinde dengesizliğe yol açarlar. Bu nedenle devletler kalpazanlığa karşı ortak bir tutum izlemek amacıyla 20 Nisan 1929 Cenevre Antlaşması'nı imzaladılar. Böylece yalnız ulusal paralarda değil, yabancı paralarda da yapılan taklit ya da görünüşte daha yüksek bir değere sahip göstermek de suç sayılarak ceza kanunlarına kalpazanlıkla ilgili maddeler kondu. Türkiye de bu anlaşmayı imzaladı ve Türk Ceza Kanunu'nun 316. maddesiyle, suçun cezası ile hangi fiillerin kalpazanlık sayıldığını gösterdi.

In science we trust.