Arama

Maydanoz Yetiştiriciliği

Güncelleme: 2 Aralık 2016 Gösterim: 44.059 Cevap: 4
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
30 Ağustos 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  maydonoz.jpg
Gösterim: 4784
Boyut:  90.0 KB
Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri sofraları süsleyen, sebze olmadığı halde birçok yemekle salatalara çeşni vermesi için yaprakları katılan Maydanoz, Maydanozgiller'in örnek bitkisidir. Anayurdu Akdeniz havzası olan, dünyada ve ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilen maydanoz, ikiyıllık otsu bir bitkidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Birinci yılında 30-40 cm. kadar boylanabilen bitki, bol yapraklı bir rozet oluşturur. İkinci yılında gövdeleri oluşarak bunların aralarından 80-100 cm. kadar uzayan saplarının ucunda, şemsiye biçiminde baş oluşturan ufak, sarı renkli pek çok çiçek açar.

Maydanozun gövdesi ve sapları yuvarlak kesitli, içi dolu ve hoş kokuludur. Yaprakları çok parçalı, üzeri koyu yeşil ve altı daha açık yeşil renkli olur. Bitkinin ikinci yılında olgunlaşan çiçeklerinden meydana gelen minik tohumları, esmer renkli ve orak biçimlidir. Maydanozun yaprakları çiğ olarak yenildiği gibi bazı yemeklere tencere ocaktan indirilmeden önce son dakikada eklenerek ve salatalara da katılarak bolca tüketilir.

BESİN DEĞERLERİ


100 gr. taze maydanozun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 34 kalori; 7,7 mgr. demir; 760 mgr. potasyum; 200 mg. kalsiyum. 4.040 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 10 mgr. folik asit ve 190 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI


Yukarıda sayılan bazıları çok önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Maydanoz güçlü bir idrar, balgam ve safra söktürücüdür: Günde yalnızca 25 gramlık maydanoz alımı, bedendeki aşırı sıvı birikimlerini yok eder. (Ama, ödemlerin nedeni konusunda uzman doktorlara başvurulmalıdır.) Bu işleviyle maydanoz gut hastalığı tedavisi ile böbreklerin yavaş çalışmasının hızlandırmaya yardımcı olur. Maydanoz, C vitamini ile A vitamini kaynağı betakaroten gibi antioksidan maddeler yönünden çok zengindir. Bu nedenle maydanozu bolca tüketen kişilerin kanser, kalp hastalıkları ve katarakta yakalanma; felç olma rizikosu azalmaktadır.
o Maydanoz, içerdiği yüksek orandaki demir, folik asit ve C vitamini ile kansızlığı önler, bedeni güçlendirici etkiler yapar.
o Maydanoz çok zengin ve doğal bir kalsiyum kaynağıdır.
o Ayrıca maydanozun, sağlığa yararlı su etkileri de vardır: Kadınların aybaşı ağlarını azaltır, aybaşı dönemini düzene sokar. İştahı açıp sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı söktürür. Karın ağrılarını hafifletir. Soluğun kötü kokusunu yok eder. Grip hastalığının atlatılmasına yardımcı olur. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri olduğu da ileri sürülmektedir.
Bütün bu çok yararlı etkileri sağlamak üzere körpe maydanozların gündelik diyetimize katılması ve günde 25 gr. alınması yeterli olur.

Dikkat: Maydanoz dölyatağını (rahmi) uyardığından, gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ


Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar, ilkbaharda havalar ısındığında, günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri ince toprakla örtülerek ya da daha iyisi 15-20 cm. aralıklarla birkaç tohum bir arada olmak üzere, 1-1,5 cm. derinliğe elle dikilir.

Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce, geceden suya yatırılması yararlı olur. Toprağa ekilmiş tohumların açgözlü karıncalar tarafından devşirilmemesi için süzgeçle sıkça sulanmaları ve çimlenme başlayıncaya dek toprağın ıslak kalması da doğru olur.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ


İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.

Sulama: Maydanoz, suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir, yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır, yaprakları ufalır ve sararır.

Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur.

Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları, tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra, irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde, yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır.


Yetiştirilme Şekli


Maydanoz üretimi tohumların doğrudan tarlaya ekilmesi şeklinde yapılır. Üretim bölgenin iklim ve mevsim özelliklerine göre ya tavada yada düz tarlada şeritler halinde yapılır. Ege ve Akdeniz gibi yaz mevsimi kurak geçen bölgelerde yetiştirme tavalarda, Marmara gibi rutubetli, yağışlı geçen bölgelerde ise düz tarlada şeritler halinde yapılır.

Toprak hazırlığı, ekim ve dikim


Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır. Maydanoz üretiminde yabancı ot maliyeti yükseltir ve kaliteyi bozar. Bunu engellemek için tarla ekim tarihinden 1-2 ay önce dekara 3-5 ton çiftlik gübresi ile gübrelenir ve derince sürülür. Disk-Harrow ile inceltilir ve düz tarla ekimine veya tava şeklindeki üretime göre hazırlanır. Tavalar düz tarla yüzeyinden 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve isteğe bağlı uzunlukta hazırlanır. Düz tarla üretiminde ise böyle bir hazırlığa gerek yoktur.

Maydanoz, tohumları en zor ve en uzun sürede çimlenen sebzelerdendir. Tohum ekimi m2’ye 1-1.5 gram tohum (1 dekar alana 1-1.5 kg tohum) hesabıyla yapılır. Küçük işletmelerde tavalara genellikle el ile birkaç defada serpme olarak yapılan tohum ekimi büyük işletmelerde düz tarlaya şeritler halinde ve mibzer ile sıravari olarak yapılır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm’dir. Ticari üretim yapılan bölgelerde buğday mibzerleri maydanoz ekimi içinde kullanılabilir. Pazar için yapılan üretimlerde tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise 60-70cm olmalıdır. Tohum ekimi sırasında toprak tavının yeterli olmasına özen gösterilmelidir. En ideal tohum ekim zamanı Ege bölgesinde Mart ayının ilk haftasıdır. Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenme ve çıkış başlar. Tohumların homojen bir şekilde çimlenebilmesi için bu dönemde sulama işlemi çok dikkatli olarak yapılmalıdır. Bitkiler toprak yüzeyinde görüldükten sonra bakım işlerine geçilir. Maydanoz ender olarak bazı yörelerde kerevizde olduğu gibi fide ile de üretilir.
maydanoz

Bakım işleri


dotMaydanoz üretiminde yapılması gereken en önemli bakım işleri yabancı ot temizliği ve sulamadır. Yabancı ot gelişimini engellemek amacıyla tava şeklinde yapılan üretimde tava aralarının ve tava sırtlarının çapalanması el ile, büyük işletmelerde kültüvatör veya çapa makinaları ile yapılır. Maydanoz bitkisi ilk devrelerde çapaya çok hassastır. Bu nedenle çapa yapma yerine otların elle alınması daha çok uygulanır. Bitki gelişimi hızlı olunca toprak yüzeyini kapatan bitkiler yabancı ot gelişimine olanak tanımalar.

Sulama


dotMaydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir. Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.

Gübreleme


Maydanoz gübrelemeye olumu cevap veren bir bitkidir. Özellikle ekimden önce verilen yanmış çiftlik gübresinin yabancı tohumu taşımaması önemlidir. Temel gübreleme çiftlik gübresi ile birlikte yapılır ve buna ilave olarak her biçimden sonra dekara 3-5 kg saf azot uygulaması son baharda yapılmalıdır. Yapılan bir araştırmada dekardan 2 ton yeşil maydanoz hasat edildiği zaman topraktan kaldırılan besin maddeleri sırasıyla 3 kg N, 0.8 kg P2O5, 2.6 kg K2O, 3.2 kg Ca ve 0.6 kg Mg olarak belirlenmiştir. Gübrelemenin yinede yetiştiricilik yapılan tarlanın toprak analiz raporuna göre yapılamasına özen gösterilmelidir. Maydanoz üretiminde gereğinden fazla ve hasattan hemen önce verilen nitrat formundaki azot nitrit formunda kaldığından tüketiciler açısından büyük sakıncalar yaratmaktadır.

Tarımsal Savaşı


Maydanoz üretiminde sorun olan önemli bir hastalık ve zararlı yoktur. Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları (bozkurtlar) zararlı olabilir. Bunların zararı toprak ilaçlaması ile ortadan kaldırılır.
dotMaydanoz üretiminde karşılaşılacak olan en önemli sorun yabancı ot sorunudur. Yabancı ot savaşımı mekanik yapılabildiği gibi herbisitler ile de yapılabilmektedir. Herbisit uygulamasında en iyi sonucu çıkış öncesi (pre-emergence) uygulamalar vermektedir. Bu ilaçlama maydanoz bitkileri toprak üzerine çıktıktan sonra uygulanırsa bitki gelişimini yavaşlatmakta ve yapaklarda zararlanmalar oluşturmaktadır. Çıkış sonrası olarak da bazı selektif ilaçlarla mücadele yapılabilmektedir. Geniş çaplı üretimlerde herbisit uygulaması tercih edilmelidr. Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 2 Aralık 2016 15:06
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ad:  maydonoz yetiştirme.jpg
Gösterim: 2343
Boyut:  107.5 KB
Bahçeniz olmasada dert etmeyin maydanoz yetiştiremeyeceğim diye. Sizde evinizde mutfak camının önünde küçük sevimli maydanozlar yetiştirebilirsiniz…

Sponsorlu Bağlantılar

Nasıl Yetiştirilir?


* İklim açısından seçici değildir. Ancak kışın soğuktan donma tehlikesi vardır. Bu nedenle, aralıkta evinizdeki saksılarda da yetiştirebilirsiniz.
* Sulak, derin, gübreli, humusça zengin ve belli ölçülerde rutubetli ortamlardan hoşlanır.
* Ekimi ilkbahar yada sonbaharda yapabilirsiniz.
* Tohumları en az 1 cm. derine ekin. Çimlenmenin daha sağlıklı olması için toprak yüzeyini iyice bastırın.
* Maydanoz rutubeti sever. Suyunu eksit etmeyin.
* Mantar hastalıklarına yakalanma riski fazladır.
* İyi verim alabilmek için ona özenli davranın.
* Tüketmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun.
* Maydanozu, kağıt havlu ile nemini aldıktan sonra cam kavanoza yerleştirip buzdolabında saklayabilirsiniz.
* Bitki ilk sene bolca sap ve yaprak verir. Ertesi yılsa yaklaşık 15-20 cm. boyunda çok dallı gövdesi oluşur. Bu dalların ucunda, sarı-yeşil renkli şemsiyeyi andıran çiçekleri meydana çıkar. Çiçek topluluğu orta büyüklükte 10-20 kolludur.
* Kokusu ve tadı keskindir, bitki yaşlandıkça kokusuda azalır.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar smilev ilkbaharda havalar ısındığındasmilev günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri ince toprakla örtülerek ya da daha iyisi 15-20 cm. aralıklarla birkaç tohum bir arada olmak üzeresmilev 1-1smilev5 cm. derinliğe elle dikilir.

Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce smilev geceden suya yatırılması yararlı olur. Toprağa ekilmiş tohumların açgözlü karıncalar tarafından devşirilmemesi için süzgeçle sıkça sulanmaları ve çimlenme başlayıncaya dek toprağın ıslak kalması da doğru olur.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz smilev dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisismilev güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.

Sulama: Maydanoz smilev suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişirsmilev yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşırsmilev yaprakları ufalır ve sararır.

Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur.

Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları smilev tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonrasmilev irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerdesmilev yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır.
Son düzenleyen perlina; 2 Aralık 2016 15:15
In science we trust.
sır - avatarı
sır
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #3
sır - avatarı
Ziyaretçi
MAYDANOZ Gübreleme

Maydanoz çabuk büyüyen ve belli büyüklüğü alınca biçilen bir bitkidir. Bu yüzden her biçim sonrası yeniden gübrelenmesi gerekir. Devamlı yeşil aksam meydana getirdiğinden, maydanozun gübrelenmesinde azotlu gübreler fazla kullanılır. İlk toprak hazırlığında fosforlu, potaslı ve azotlu gübreler beraberce verilir. Bu gübreleme her yıl başında tekrarlanır. Dekara saf olarak 9 kg azot, 8 kg fosfor ve 13 kg potasyum önerilmektedir. Kumlu topraklarda miktarlar 15 kg azota, 12 kg fosfora ve 15 kg potasyuma yükseltilir. Bu temel gübrelemeden sonra, maydanozun yıl içindeki büyümesinde, her biçimden sonra sadece azotlu gübre atılır ve atılacak azotlu gübre miktarı dekara saf olarak 2-6 kg arasında değişir. Ticaret gübresi yanında, dekara 3–5 ton yanmış ahır gübresi kullanılır. Ahır gübresi toprağın 15–20 cm derinliğine güzelce karıştırılır. Ayrıca her biçimden sonra elenmiş ahır gübresi toprak üzerine serpilebilir. Atılacak elenmiş gübre miktarı dekara 500–2000 kg’dır. Ahır gübresini bu şekilde vermek sakınca yaratırsa, birkaç yıl bekletilmiş güvercin gübresiyle beraber iyi yanmış ahır gübresi, birkaç gün suda bırakılarak şerbet yapılır ve bu şerbetle maydanoz sulanır. Maydanoz şerbeti çok sever ve şerbet sonrası çok iyi ve hızlı gelişme gösterir. Hayvan besisi yapan yerlerde, hayvanların idrarlarının biriktiği çukurdan alınan 1-2 yıl bekletilmiş idrar 1/5 oranında suyla karıştırılmasından elde olunan şerbet de, bu maksatla kullanılabilir. Ağır topraklar, ahır gübresi yanında perlit ve kum da atılarak maydanoz yetiştirilir hale gelir. Islah edilen ağır topraklarda verim miktarı, en yüksek seviyesine çıkar ve maydanozun kalitesi de yükselir. Ancak biraz ağıra kaçan toprak yapısında, sulamaya çok dikkat etmek gerekir
sır - avatarı
sır
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #4
sır - avatarı
Ziyaretçi
MAYDANOZ Yetiştirme Tekniği

Maydanoz tohum ile üretilir. İlk defa maydanoz yetiştirilecek toprağın 1-2 sefer işlenmesinde fayda vardır. İlk işleme öncesi veya ilk işlemden sonra toprağa 10-15 ton/dek ahır gübresi atılmalı ve ahır gübresi toprağın 15-25 cm derinliğine güzelce karıştırılmalıdır. Toprağın ikinci işlemesinde çapalama yaparak veya diskharrow, fireze geçirerek toprak güzelce ufalanır. Toprağın ikinci işlemesinin iyi yapılmaması ve gerektiği şekilde ufalanmaması, maydanoz tohumlarının çıkış yüzdesini büyük ölçüde azaltır. Bu bakımdan tarla hazırlığı çok iyi yapılmalıdır. Bahçe işletmelerinde maydanoz ekimi tavalara yapılır. Tavalar 3x5, 3x10 m boyutlarındadır. İşletmede, yağmurlama sulama yapılabiliyorsa, parselasyon yapılmaz, toprak iyice ufalanır ve sadece düzeltilir. Tohum ekimi, toprak sıcaklığı 10oC’yi bulunca yapılır. Tohum ekimi, bazı yerlerde Şubat ayında ve genelde ise Mart ayında başlar. Bahçıvanlar tohum ekimini 1–2 hafta aralıkla peş peşe yapar. Böylece hasat, parseller arasında aynı zamana denk getirilmez, ekim aralığına bağlı olarak peş peşe gelir. Tarla tarımında hepsi birden ekilir. Dekara 0,5-1,0 kg tohum kullanılır. Ekim mibzerlerle yapılabileceği gibi, elle de olur. Elle ekim küçük alanlar için geçerlidir ve ekim daha çok serpme ve sıraya olur. Tabiatıyla sıraya ekim daha iyidir. Mibzerle tohumun ekilmesi, kaplanmış tohumlar kullanılırsa, daha sağlıklı olur. Mibzerle sıraya ekim yapılır. Sıraya ekim elle veya mibzerle yapıldığında, sıra arası mesafesi 10–25 cm’dir. Sıra üzerinde tohumlar sık olarak atılır. Maydanoz tohumları ekimden 30–35 gün sonra toprak yüzüne çıkar. Maydanoz tohumlarının toprak yüzüne çıkması için geçen bu uzun süre sırasında, daha erken çıkan yabancı otları toprak yüzünü kapladıklarından, toprak yüzüne çıkan maydanoz bitkilerinin büyümesi kısıtlanır, hatta bazı bitkiler ölebilir. Bu bakımdan yabancı otlarla iyi mücadele etmek gerekir. Dış ülkelerde, maydanoz için hazırlanmış özel ot öldürücü ilaçlar kullanılır. Bizde, gelişi güzel bir ot öldürücü seçilir. Burada, maydanozun kimyasal ot öldürücülere karşı hassas olduğu unutulmamalıdır. Bu bakımdan bizdeki ot öldürücüleri kullanırken dikkatli davranmak gerekir. Dış ülkelerde hektara, Afalon (1–1,5 kg), Tenoran (5–6 kg) ve Dutom (12–15 litre) 600–1000 litre su içinde çözülüp, maydanoz tohumlarının ekimi sonrası tarlaya püskürtülür veya tarlada yabancı otlar çıkıp ve biraz büyünce, maydanoz bitkileri henüz çıkmadan gerekirse ikinci bir ilaçlama daha yapılır. Böylece sıra üzerinde de yabancı otlar öldürülür. Maydanoz bitkileri çıktığında, ot öldürücüler sıra arasına atılır. Bu durumda sıra üzerinde bulunan yabancı otların el işçiliyle ayıklanması gerekir. Maydanozlar sık ekildiğinden, çabucak tarlayı kaplar ve bir daha tarlada yabancı ot gelişmesine ve büyümesine izin vermez. Tesadüfen gelişip, büyüyen birkaç yabancı ot bulunacak olursa, bunlar hasat sırasında el işçiliyle sökülüp atılır
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
2 Aralık 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

29 Haziran 2016 / perlina Sağlıklı Yaşam
2 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
4 Haziran 2010 / _Yağmur_ Botanik
31 Ekim 2013 / Misafir Taslak Konular