Arama

Karanfil Yetiştiriciliği

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 11.076 Cevap: 3
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
18 Aralık 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

KARANFİL YETİŞTİRİCİLİĞİ
Sponsorlu Bağlantılar


Türkiye’de kesme çiçek üretiminin %60’ını karanfil oluşturur.Türkiye çiçek mezatlarında yılda 80-100 milyon adet karanfil satılmaktadır. Karanfil küçük aile işletmeleri tarafından tercih edilmektedir. Bunun nedenini ise yıl boyunca sürekli gelir getirmesi ve çeşitli kültürel işlemlerin ailedeki kadınlar ve küçük çocuklar tarafından yapılması ve ayrı bir işgücü gerektirmemesi olarak sıralayabiliriz.

Karanfilin Ekolojik İstekleri:
Toprak: Drenajı iyi olan orta tınlıdan hafif tınlıya kadar olan topraklarda iyi gelişme gösterirler. Organik maddece zengin hava ve su dengesi iyi sağlanmış geçirgen topraklar karanfilin köklenmesini teşvik eder.
Sıcaklık: Karanfilde büyümeyi, çiçek, yaprak ve sapın şeklini ve ölçüsünü aynı zamanda çiçeklerin ömrünü etkileyen bir etmendir.Özellikle gece sıcaklığı çiçek kalitesini doğrudan etkilemektedir.
Işık: Işık karanfilin büyüme ve gelişmesi üzerine ışık yoğunluğu ve ışıklanma süresi (gün uzunluğu) olarak iki şekilde etki eder.
Sera Yönü: Türkiye’nin bulunduğu kuzey yarım kürede kurulan seraların iyi ışık almasını sağlamak için, doğu batı yönünde inşa edilmesi gerekmektedir. Sera içerisinde hazırlanan tavalar ise, kuzey güney yönünde yapılmalıdır.

Çoğaltılması:
Karanfilde çoğaltma üç yöntem ile,
1-Tohumla
2-Meristem Kültürü
3-Sürgün ucu çeliklerinin köklendirilmesi, ile yapılmaktadır. Tohumla çoğaltma ancak ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır. Meristem kültürü ile çoğaltma 0.5mm büyüklükteki sürgün ucu laboratuar da aseptik koşullar altında büyütülmesi ile yapılmaktadır. Genellikle virüssüz, patojensiz fide elde etmek için bu yönteme baş vurulur. Karanfilde ticari çoğaltma hastalıksız sağlam anaç fidelerden alınan sürgün ucu çeliklerin köklendirmesi ile yapılır.

Köklendirilmesi:
Sağlıklı bitkilerden alınmış karanfil çelikleri hormona batırıldıktan sonra steril kum veya perlit ortamında hafif gölgede 10-110C’de hava sıcaklığı, 15-160C’de ortam sıcaklığında üç haftada köklenir.

Dikim:
Bütün yıl boyunca dikim yapılabilir. Ne zaman çiçek alınması isteniyorsa dikim zamanı buna bağlı olarak ayarlanır.Dikim mümkün olduğu kadar yüzlek olmalıdır. Sadece kök kısmı toprakla kapatılmalı kök boğazı toprağa temas etmemelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli ve fidelerin üzerine zaman zaman sisleme şeklinde su püskürtülmesi gelişmeyi artırır.

Bakım İşlemleri:
Sürgün uzunluğu dipten başlayarak sürgün ucu 5-6.yaprak çifti üzerinden elle kopartılarak kırılır buna uç alma denir. Uç almadan sonra yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkar ve bu sürgünlerden çiçek kesilir. Uç alma işlemi dikimden 2-4 hafta sonra yapılır.

Destekleme ve tomurcuk alma:
Gövdenin yukarı doğru büyümesini sağlamak için desteklenmesi gereklidir. Bunun sağlanması için çiçek tavalarının üzerine ağ sistemi kurulur.
Bunun sağlanması için çiçek tavalarının üzerine ağ sistemi kurulur.Karanfil bitkisinin çiçek sapı üzerinde yaprak koltuklarında yan sürgün ve tomurcuklar oluşur. Koltuk ve yan tomurcuklar alınarak tepe tomurcuğunun küçülmesi önlenir.

Sulama ve Gübreleme:
Kuraklığa dayanıklıdırlar, fakat yinede sulamada oluşacak aksaklıklar kalitenin düşmesine sebep olur. Önemli olan toprağı iyice kurutmadan düzenli bir şekilde nemli tutmaktır. Gübreleme toprağın dengesini bozmayacak şekilde yapılmalıdır. Toprak hazırlığı sırasında yapılan gübrelemeye ek olarak, yetiştirme süresince azot ve potasyum karışımı verilir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Nisan 2012 15:43 Sebep: kırık link
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Nisan 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Karanfil (Dianthus sp.)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

07dia1
  • Bilimsel SınıflandırmaÂlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Caryophillales
  • Familya: Caryophyllaceae
  • Cins: Dianthus sp.
Genel Özellikleri
Çok tanınmış, yoğun kokulu, çiçek parterlerinde, kapalı mekânlarda kaya bahçelerinde ya da kaplarda yetiştirilen ve 300 kadar türü bulunan bir bitkidir. Akdeniz sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde de 67 türü bulunmaktadır. Bu bitki grubunun çok azı otsu karakterdedir. Tek veya iki yıllık bir bitkidir. Bazen de çok yıllık otsu – odunsu karakterde ve çalı formunda olan bitkilerdir. Çiçekleri tek tek veya başak dizilişli, taç yaprakları uzun, dar ve uçları düz veya dişli ya da parçalıdır. Çiçek rengi beyaz, kırmızı, sarı olabilmektedir. Yaprakları şeridimsidir. Yaprak kenarları düzdür. Yaprak rengi gri, mavi ve yeşil olabilir.
Karanfiller, açıkta ve kapalı ortamlarda, serin seralarda yetiştirilen ve kesme çiçek olarak da kullanılan bitkilerdir. Yediveren ve yaz çiçeği olarak da kullanılır. Çiçekleri, çok renkli olmakla ve kolay üretilebilmekle birlikte çok kokulu olması ile göz kamaştırıcıdır.

Karanfilleri, başlıca 4 gruba ayırabiliriz.

Küçük karanfiller: Kaya bahçelerinde kullanılabilir. D. alpinus, D.
deltoidesçayırlar gibi yoğun gelişme gösterir. Yeşil yaprakları dar ve mavimsiyeşil renktedir. Çiçek renkleri beyaz, pembe ya da kırmızıdır. Çiçeklenmeleri yaza rastlar. Hemen hepsi kireçli toprakları sever. Bol ışıklı yerleri sever. Yamaçlarda yetiştirilebilir. Sıcak yerler ve kumlu topraklar için pek uygun değildir. Tohum, çelik ve yaz sonunda kökten ayırma ile üretilir.

Yıllık ve iki yıllık karanfiller: D. barbatus, D. caryophyllus, D. Chinensis, eski
moda çiçeklerin başında yer alır. Avrupa kökenlidir. Yaşamlarını iki – üç yılsürdürür. Yaprakları mızrak şeklindedir. Tohumla üretilir.

Bordür için kullanılan karanfiller: D. x allwoodiibol güneşten ve geçirgen topraktan hoşlanır. Toprakta bulunan az miktardaki kireç gelişimi için faydalıdır. Tohumla üretilir.

İlkbaharda hafif kumlu toprak karışımına tohum atılır. Çelikle de üretim yapılır. Yazın yeşil çelik alınır.

Seralar için uygun çok yıllık karanfiller: D. plumaris fazla zengin olmayan
toprakları sever. 10 – 15 derece sıcaklıkta iyi gelişir. Çok yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.

Üretimi
Genellikle tohum ekimi ya da çelikle yapılır. Tohumlar, 2,5 cm ara ile nisan ayında atılır. Bitki 5- 6 yaprak olduğunda uygulanacak yere aktarılır. Çelikle üretimde ise, yılın ilk aylarında yapılır. Çelikler 8. yapraktan başlanarak alınır. Köklenmesi kolaydır.

Ekolojik İstekleri
Subtropik iklime sahip bulunan, nispi nemi düşük, yazları kurak ve sıcak geçen yerlerde iyi gelişim gösterir. Güneşli alanlardan ve kireçli topraklardan hoşlanır. Besin maddece zengin toprakları sever.

Peyzajda Kullanımı
Bahçe ve parklarda geniş kullanma alanı bulur. Kısa boylu ve küçük çiçekli olanlar kaya bahçelerinde de kullanılır. Ayrıca büyük çiçekliler kesme çiçekçilikte de kullanılmaktadır.

Önemli Türleri

Dianthus caryophyllus ( Çiçekçi Karanfili, Bahçe Karanfili, Adi Karanfil )
İspanya, İtalya ve Arnavutluk’ta yaygın olarak bulunur. İki yıllık bir bitkidir. 40 – 80 cm kadar boylanır. Çiçeklerinin 1 – 6 adedi bir aradadır. Çiçekler başak şeklindedir. Çiçekler genellikle kırmızı ve kokuludur temmuz , ağustos aylarında açmaktadır. Yalınkat ve katmerli çeşitleri mevcuttur. Yaprakları şerit biçimindedir.

dianth1

Güneşli yerlerde, kuru – taze topraklar üzerinde yetişir. Ocak , mart ya da ekim aylarında tohum atılır.

Dianthus plumarius
Doğu Avusturya’da doğal olarak bulunmaktadır. 15 – 30 cm kadar boylanmaktadır

godzik pierzasty dianthus plumarius 1531

Çiçek sürgünleri tek veya beş çiçeklidir. Çiçek rengi kırmızı veya beyazdır. Taç yaprakları çok parçalı olup mayıs – temmuz arasında açmaktadır. Yaprakları şeridimsidir. Yalınkat veya katmerli çiçeklere sahiptir. Güneşli – kuru ve hafif kumlu, normal derin bahçe topraklarında iyi gelişir. Yumrularla, ağustos ayında çelikle üretimi yapılır.

Dianthus arenarius
Doğu Almanya ve Rusya’da doğal olarak bulunmaktadır. 15 – 25 cm boylanabilir.

leo mic Dianthus arenarius 1022

Çayır örtüsü teşkil eder. Çiçekleri beyaz, keskin kokuludur. Haziran ve eylül aylarında açar. Kumlu ve kurak ortamlarda rahatlıkla yetişmektedir.

Dianthus barbatus ( Hüsnüyusuf, Kıllı Karanfil )
Balkanlar’da doğal olarak bulunmaktadır. Kışlık bir türdür.

starr1

Yaşamlarını iki üç yıl sürdürür. 30 – 60 cm boylanabilir. Çiçekleri kırmızı veya pembedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklidir. Çiçekler dal ve sürgün ucunda oluşmaktadır. Yalınkat ve katmerli çeşitleri mevcuttur. Yaprakları mızrağımsıdır. Üretimi tohumla nisan ve temmuz aylarında yapılır. Açık alanda yastıklara, 15 cm aralıklı çizgiler içine ekilir.

Dianthus superbus
Avrupa’nın nemli çayırlarında gelişmektedir. Uzun ömürlü bir bitkidir.

30 – 60 cm boylanabilmektedir. Çiçekleri taç yaprağı şeklinde, ince dilimlidir.Çiçekler pembe, menekşe veya beyaz renklidir. Güzel kokuludur. Çiçek sürgünlerinde iki veya çok sayıda çiçek bir arada bulunur. Haziran ve eylül arası çiçeklenir. Yaprakları tüysüzdür. Yapraklar şeridimsidir. Gölge ve nemli ortamları sever.

Dianthus chinensis ( Çin Karanfili )
Çin’de doğal olarak bulunur. Çok yıllık ya da iki yıllık bir bitkidir. 15 – 40 cm kadar boylanabilir.

2616848460 f5952d3a18?v0

Çiçekleri büyük ve tek tek ya da ikisi bir arada bulunur. Değişik renkte açan çiçekleri mevcuttur. Yaz aylarında çiçeklenir. Yaprakları açık gri olup şeridimsidir. Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir. Kuru bahçe topraklarında iyi gelişir. Tohumla üretilir. Eylül, ekim ya da mart ayında tohum atılır. Sonbaharda ekilen tohumlar 6- 7 cm boya ulaşınca yastıklara uygulanır.

Dianthus deltoides
Avrupa ve mutedil iklim bitkisidir. 20 – 50 cm kadar boylanır.

Dianthus20deltoides2027Arctic20Fire27

Çiçek sürgünleri dallı ve çiçekler kırmızı renklidir. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklenir. Yaprakları grimsi yeşil ve kısmen tüylüdür.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Alternaria, yaprak ve sap leke hastalığı, fusarium, kırmızı örümcek ve yaprak
bitleridir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2013 11:17 Sebep: kırık link
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Nisan 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
KARANFİLİN EKOLOJİK İSTEKLERİ
MsXLabs.org

TOPRAK:
Karanfilin istediği ve sevdiği topraklar drenajı iyi olan orta tınlıdan hafif tınlıya kadar organik medde bakımından zengin hava ve su dengesi iyi sağlanmış geçirgen topraklardır. Toprak pH’sının 6-7 arasında olması istenir. pH’nın düşük olması örneğin 5,5 gibi bazı bakteriyel hastalıklara neden olmaktadır.

SICAKLIK: Sıcaklık karanfil bitkisinde büyümeyi, çiçek, yaprak ve sapın şeklini ve çiçeklerin ömrünü etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Kaliteli bir karanfil yetiştiriciliği için aylara ve çeşide bağlı olarak değişmekle beraber gece sıcaklığının 10-14, gündüz sıcaklığının da 16-21ºC arasında olması istenir. Diğer taraftan ani sıcaklık değişmeleri karanfilde kaliks çatlamalarına neden olduğundan özellikle tomurcuk döneminde ani sıcaklık değişmelerinden kaçınılmalıdır.

IŞIK ve FOTOPERİYOD: Karanfil yetiştiriciliğinde verim doğrudan doğruya yıllık ışık miktarına bağlıdır. Karanfil kuzey yarımkürede en yüksek büyüme oranına günlerin uzun olduğu ve ışık yoğunluğunun en fazla olduğu haziran ayında erişmektedir. Bu durum dikkate alınarak gün uzunluğu ve ışık intensitesine göre İtalyada yapılan bir araştırmada her aya bir büyüme değeri verilmiştir. Gün uzunluğu, ışık intensitesi ve sıcaklık gibi doğal büyüme faktörlerinin en yüksek olduğu haziran ayına İtalyan araştırmacı Aucardi 7 büyüme değerini vermiştir. Bu aydan bir önce ve bir sonra gelen aylara da bu büyüme değerinin bir eksiğini vermiştir. Bu değerlendirme sonucunda karanfilin çeşit özelliklerine göre uç almadan çiçeklenmeye kadar 14-18 büyüme değerine ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Böylece büyüme değeri ve uç alma zamanı biline bir karanfilin ne zaman çiçek açacağı oluşturulan bu çizelgeden hesaplanabilir.

KARANFİL SERALARI

Karanfil seraları, demir veya ahşap yüksek tünel veya beşik çatılı cam veya plastik örtülü olabilir. Bu seralarda karanfil yetiştiriciliği için önemli olan iki etken; ışık geçirgenliği ve havalandırmadır.
Sera genişliğinin 8-10 m, uzunluğunun ise 50-60 m’yi geçmeyecek şekilde ayarlanması işgücünün kullanımını kolaylaştırmasının yanında havalandırmada da kolaylık sağlamaktadır. Seranın çatı ve yan yüksekliği en az 1.80-2.10 m arasında olmalıdır.
Karanfil seralarında kullanılacak örtü malzemesi seçimine dikkat edilmelidir. Karanfil bol ışığı sevdiği için gölge yapacak malzemeler az kullanılmalıdır. Kullanılacak örtü malzemesi doğrudan doğruya karanfilin kuru madde miktarını etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda cam seralarda yetiştirilen karanfilin kuru madde miktarı %15.1, fiberglas altında %16.2. ve polietilen altında %17.1 olarak saptanmıştır.

Karanfil seralarında havalandırmayı kolaylaştırmak için seraların hakim rüzgara dik olarak yerleştirilmesi yani rüzgarın seraya yandan girmesini sağlamak gerekir. Bu nedenle havalandırma pencereleri sera taban alanının %20’si olacak şekilde planlanmalı ve sera yanlarına yerleştirilmelidir. Havalandırma pencereleri yaz aylarında sera içi sıcaklığın düşürülmesinde yeterli olmadığı zaman sera dışı kireç gibi ışığı yansıtıcı ve daha az geçirici maddelerle gölgelendirilmelidir.

KARANFİLDE ÇOĞALTMA VE KÖKLÜ ÇELİK ÜRETİMİ
Karanfilde çoğaltma tohum, meristem kültürü ve sürgün ucu çeliklerinin köklendirilmesiyle yapılmaktadır. Tohumla çoğaltma yalnızca ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır.

Meristem kültürü ile çoğaltmada, karanfilin sürgün ucu büyüme noktası 0.2-0.5 mm büyüklükte mikroskop altında çıkarılarak içinde özel besin maddeleri (MS) bulunan tüplere yerleştirilir ve 19-22ºC’lik özel büyütme odalarında geliştirilir. Virüsler karanfilde verimi %40-50 oranında düşürebildiği için meristem kültürü ile virüssüz, hastalıksız, hızlı gelişen, daha iri ve kaliteli çiçek eldesi mümkündür.

Karanfil yetiştiriciliğinde başarı ve başarısızlıkta en önemli etken kullanılan köklü çeliklerdir. Karanfilde anaç bitkiler, meristem kültürle elde edilmiş, virüs testleri ve mutasyon kontrolleri yapılarak seleksiyonu tamamlanmış çekirdek bitkilerden alınmış çeliklerden elde edilen virüssüz-patojensiz bitkilerdir. Anaç bitkiler, çiçek üretiminde ayrı bir yerde hazırlanmış tavalara 16 x 16 cm aralıkla dikilirler. 2-3 hafta sonra 5-6 yaprak çifti üzerinden uç alınır ve sürgünlerin gelişmesi için gerekli kültürel işlemler (sulama, gübreleme vb..) yerine getirilir. Anaç olarak yetiştirilen bir bitkiden yılda ortalama olarak 25-30 çelik alınabilir. Çelikler 12-15 cm uzunlukta, anaç bitkinin dip kısmında iki çift yaprak bırakılarak alınmalıdır. Çelik alınırken bıçak kullanılmamalıdır. Kesici aletlerin kullanılması hastalık ve virüslerin yayılmasına neden olur.

Anaç bitkilerden alınan çelikler kum perlit torf gibi ortamlarda köklendirilir. Çelikler köklendirme ortamına dikilmeden önce köklenme süresini kısaltmak ve köklenme oranını artırmak için hormona (IBA, NAA) batırılırlar. Köklendirme ortamının konduğu tezgahlar yerden 1 m yüksekliğinde, 1-1.5 m genişliğinde ve 15-20 cm derinliğinde olmalıdır. Hazırlanmış köklendirme ortamına çelikler m2’ye 400-500 çelik gelecek şekilde dikilirler. Çeliklerin kurumlarını önlemek için önlemek için belli aralıklarla üzerlerine mist şeklinde su püskürtülür. 17-18ºC’lik ortam sıcaklığında 2-3 hafta sonra çeliklerde köklenme gerçekleşmektedir

KARANFİLDE ÇİÇEK ÜRETİMİ
Karanfil yetiştiriciliğinde gecikmeler ve zamansız dikimler verim kaybına ve ürün programının bozulmasına neden olduğu için yetiştirici hangi çeşitleri dikeceğini, yılın hangi devirlerinde çiçek kesmek istediğini ve köklü çelikleri nereden ve ne zaman temin edeceğini birkaç ay önceden planlamak zorundadır.

Karanfil 18-24 ay aynı yerde kalacağı için dikimden önce toprak hazırlığının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Dikimden önce toprak 25-30 cm derinlikte işlendikten sonra toprak tipine ve yapısına göre m2’ye 10-25 kg hayvan gübresi verilerek karıştırılır. Hayvan gübresinden sonra toprağın ihtiyacına göre temel gübre olarak m2’ye 60-200 gr arasında süperfosfat, 60-100 gr potasyum sülfat, 150 gr magnezyum, pH 7’den fazlaysa 250-500 gr alçı ve pH 6’dan az ise 250-500 gr kireç verilmelidir.

Bir serada her yıl karanfil yetiştiriliyorsa karanfil hastalık etmenleri toprakta birikerek artış göstereceğinden toprak strerilizasyonu yapmak gerekir. Toprak sterilizasyonu buharla veya kimyasal maddelerle yapılabilir. Buharla sterilizasyonda 2-5 atm atmosfer basınç altında 85-100ºC buhar yanmaz plastik örtülerin altından toprak yüzeyine verilir. Böylece 1-2 saat içerisinde 25-40 cm derinliğe kadar işleyen buhar bu kalınlıkta toprak tabakasını sterilize etmiş olur. Kimyasal maddelerle sterilizasyonda ise Metam Sodyum, Dazomed, 1,3 Dicloropropen, Telodrip gibi maddeler kullanılmaktadır.

Serada toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra karanfil fideleri 100-120 cm genişlikte, 10-20 m uzunluğunda hazırlanmış tavalara dikilir. Tavalar arasında 45-50 cm’lik servis yolları bırakılır. Karanfil fidelerinin dikimi mümkün olduğu kadar yüzlek yapılmalı sadece kök kısmı toprakla kapatılmalıdır (Resim 3). Derin yapılan dikimlerde boğaz çürüklüğü etmenleri daha kolay zarar yapmakta ve bitkinin kök gelişimi yavaşlamaktadır. Türkiye’de yapılan araştırmalarda en karanfili fideleri için en uygun dikim sıklığı m2’de 36 bitki olarak saptanmıştır. Yurt dışında yapılan araştırmalarda ise en uygun dikim sıklığı m2’de 35-50 bitki olarak bulunmuştur.

Dikim sonrası fidelere can suyu verilmeli, sıcak ve kuru hava koşullarında sisleme şeklinde sulama yapılmalıdır. Ayrıca hastalık etmenlerine karşı dikimden yaklaşık on gün sonra fideler captan, benlate vb.. ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

Karanfilde uç alma tekniği özellikle bir kökten birden fazla karanfil elde etmek istendiğinde ve dikim sonrası zayıf gelişen bitkinin kuvvetlenmesini sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Dikimden itibaren yaklaşık 2-4 hafta sonra 5 ile 6. yaprak çifti üzerinden bitkilerin uç kısmının koparılması şeklinde yapılan uç almaya tek uç alma, tek uç almadan sonra meydana gelen sürgünlerin bir kısmının bırakılıp bir kısmının uçlarının yeniden alınmasına bir buçuk uç alma ve sürgünlerin hepsinin uçlarının alınmasına çift uç alma denir. Bu tip uç almalar çiçeklenmenin kontrolü amacıyla yapılmakta ve çiçekler periyodik olarak pazara sürülebilmektedir

Karanfilde ayrıca yaprak koltuklarında oluşan tomurcukların zaman zaman alınarak tepe tomurcuğunun küçülmesi önlenmelidir. Tomurcukların tutulabilecek büyüklüğe gelince elle aşağı doğru bükülüp kırılmasına tomurcuk alma denmektedir.

Karanfilde gövdenin dik büyümesini sağlamak ve böylece uzayan bitkilerin yere yatarak kalitenin düşmesini engellemek için destekleme sisteminin kurulması gerekir. Destekleme sistemi tava genişliğine uygun olarak 100-120 cm yükseklikte, basamak araları 15-20 cm olan ve sağlam yapılı destek bağlantıları her 3-4 m’de bir tavaların üzerine çakılır. Karşılıklı iki destek bağlantısının aynı seviyedeki basamakları 15 cm aralıklarla ince tellerle gergin bir şekilde gerildikten sonra enine olarak bu teller iple birbirine bağlanarak destek ağı oluşturulur. Ağ içerisinde her gözün içerisine bir bitki düşer. İlk ağ toprak seviyesinden 15 cm yukarıda yapılır, bitki büyüdükçe 18-20 cm aralıklarla ikinci ve diğer kat ağlar yerleştirilir.

Karanfilde verimli ve kaliteli çiçek elde edilmesinde sulamanın büyük bir önemi vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda yetersiz sulama koşullarında çiçeklerin küçüldüğü, petal sayısının azaldığı, sap ve yaprakların sertleştiği saptanırken, aşırı sulama koşullarında ise köklerin zayıfladığı, boğum aralarının uzadığı ve kalitesi düşük yumuşak çiçekler elde edildiği saptanmıştır. Sulama zamanının saptanmasında ve bunun sonucunda sulama miktarının belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun yöntem tansiyometrelerdir.

Karanfil yetiştiriciliğinde gübrelemeye genellikle dikimden 3-4 hafta sonra başlanır. Genel olarak dengeli bir toprakta saf madde olarak azot 1.2-1.8, fosforik asit 0.3-0.5, potasyum 0.6-1 arasında olmalıdır. Gübrelemede bu dengeyi koruyacak azot, fosfor ve potas (NPK) saf madde oranları sırasıyla 1-0.2-0.8 şeklindedir. Bu oranı sağlayabilmek için her sulamada m2’ye 5 gr azot, 1 gr fosfor ve 4 gr potasyum vermek gerekir. Karanfil iz elementlerden en çok özellikle kireçli topraklarda görülen bor noksanlığına karşı duyarlıdır. Bor noksanlığı tomurcuk ve çiçekte bozulmalar, sapta kısalmalar ve sap ucuna doğru dallanmalara neden olur. Bor noksanlığının giderilmesi için yılda bir kez dekara 3 kg boraks (sodyum borat) kullanılmalıdır. Topraktaki fazla bor fazlalığı zehirli etki yaratacağı için boraks uygulamasının toprak analizinden sonra yapılması gerekir.

KARANFİLDE HASTALIK VE ZARARLILAR
Karanfil yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlıların çeşitli önlemler ve kültürel işlemlerle sorun olmadan durdurulması temel amaç olmalıdır. Hastalık ve zararlıların kontrolünde göz önüne alınacak ilk önlem temiz köklü çelik kullanmak olmalıdır. İkinci önlem ise karanfil dikilecek seranın temizliği ve toprak sterilizasyonudur. Fide dikilecek toprağın da çeşitli hastalık ve zararlılardan arındırılmış olması gerekir.

En önemli karanfil hastalıkları Rhizoctania solani, Fusarium culmorum, Alternaria dianthi, Phytophthora spp. ve Phytum spp., Fusarium oxysporum, Phialophora cineescens, Pseudomonas caryophlii, Erwinia chrisanthemi, Uromyces dianthi, Botrytis cinerea, Alternaria dianthi gibi hastalıklardır.

Karanfil zararlıları pek fazla olmamasına rağmen kırmızı örümcekler, thripsler, afitler ve nematodlar karanfile zarar vermektedirler.

ÇİÇEK KESİMİ VE PAZARA HAZIRLAMA
Karanfilin en uygun kesim zamanı, çanak yapraklar ile taç yaprakların 90ºC’lik açı yaptığı zamandır. Eğer bundan önce kesilirse su içinde açmayabilir, geç kesilirse vazo ömrü kısalır. Kesim, keskin bir bıçakla, çiçek sapının altında iki veya daha çok yan sürgün bırakılacak şekilde yapılmalıdır.

Kesim sonrası çiçekler düşük sıcaklık derecelerinde saklanırlar(4-10ºC), sapları su dolu kova içine dik olarak daldırılır. Genellikle 25 çiçek bir demet oluşturur. Bundan sonra paketleme yapılarak pazara sevk edilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2013 11:20 Sebep: kırık linkler
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karanfil
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İkiçeneklilerin karanfiller familyasından bir süs bitkisi ve bunun güzel kokulu çiçeği (Dianthus earyophyllus). Sapı ince ve düğüm düğüm, yaprakları karşılıklı, ensiz ve sivridir. Pek çok çeşidi vardır. Çiçekleri pembe, kırmızı ya da alaca renkte olur. Çeşitler; katmerli olup olmamasına, renklerine ve büyüklüklerine göre ayrılır.
In science we trust.

Benzer Konular

12 Ağustos 2008 / GÜLGECELER Sinema tr
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Şubat 2012 / Efulim Taslak Konular
24 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük