Arama

Midye Yetiştirciliği

Güncelleme: 14 Mayıs 2010 Gösterim: 5.365 Cevap: 0
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
14 Mayıs 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
MİDYE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Sponsorlu Bağlantılar
HYACINTHUS midye001



Tür: Mytilus galloprovincialis
Midye çok sevilen ekonomik değeri yüksek bir kabuklu canlıdır. Midye yetiştirme yöntemleri genel olarak 5 e ayrılır:



Dipte Yetiştirme (Hollanda):
Bu yetiştiricilikte iki safha olduğu söylenebilir. Birinci safha midyelerin toplandığı alanlardır. Yetiştiricilikte belirli bir boya geldikten sonra bu yerlerden toplanan midyeler korunmalı deniz yataklarına ya da seyrek olarak yerleştirilmelidir. Gelişme için yataklarda iyi fakat midyeleri sürüklemeyecek bir su akıntısı gereklidir. Bu alanda midyeler Pazar boyuna kadar bekletilir. Deniz dibine bırakılacak olan çeşitli materyaller (kaya, tahta) yavru midyeler ve iri midyelere iyi bir yaşam ortamı sağlar.

Sırıklar Üzerinde Yetiştirme (Fransa): Sistemin ana temeli belirli aralıklar ile denize çakılan kazıklardır. Bu kazıklara midye yavruları bisus iplikçikleri ile tutunur. Kazıkların bulunduğu yerler göre midyelerin pazarlanacak çağa kadar aynı kazık üzerinde kalmaları ve büyümeleri beklenir. Yarı kontrollü bir sistemde gerektiğinde seyreltme yapılması faydalı olur. Genellikle çam ve meşe ağaçları kullanılır.

Salla Üzerinde Yetiştirme (İspanya): Larval gelişme diğer tüm yetiştiriciliklerde olduğu gibi serbest olarak denizde olur ve bunların sallarda sarkıtılan materyallere tutunmaları ile yetiştiricilik başlar. Bazı yerlerde ağ torbada 30 mm boya ulaşan yavruların konulması ve bunların sallardan sarkıtılması yöntemi de uygulanır. Derinlik genellikle 20 m dolayındadır. Deniz dibi çamurlu-millidir. Sıcaklı kış aylarında 8ºC, yaz aylarında ise 20ºC dir.


Kafesler Üzerinde Yetiştirme. Ağ Fileler İçinde Yetiştirme.

Kaynak Zaman Çizelgesi


</B>

Benzer Konular

2 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Zooloji
4 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
7 Nisan 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular