Arama

Afrika Zambağı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 6 Nisan 2011 Gösterim: 7.440 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Afrika Zambağı (Agapanthus) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar


AgapanthusAfricanus Agapanthus
  • Bilimsel sınıflandırma
  • AlemMsn Tonguelantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Liliopsida
  • Takım: Asparagales
  • Familya:Agapanthaceae
  • Cins:Agapanthus
Agapanthus (ya da Şefkat Çiçeği ya da Mavi Teber), 6 ila 10 türü bulunan Güney Afrika bitkisidir. Alliaceae familyasında ya da Agapanthaceae familyasında kabul edilirler.
Bu bitki her yıl ilkbahar ve yaz aylarında kısa bir süreliğine mavi çiçeklerini açtırır ve bu çiçekleriyle uzunluğu 1 metreye kadar ulaşır. Normalde de 60 santim uzunluğundadır.

Önemli Türleri :
Agapanthus africanus (En Fazla Yetiştirilen Türdür)
Agapanthus campanulatus
Agapanthus caulescens
Agapanthus coddii Agapanthus comptonii
Agapanthus dyeri
Agapanthus inapertus
Agapanthus nutans
Agapanthus praecox
Agapanthus walshii


Ekolojik İstekleri :
Aydınlık havadar yarı gölge veya güneşli ortamlarda yetiştirilebilir.2-3 yılda bir saksı değiştirilmelidir.


Saksılarda veya fıçılarda kullanılacak Harç :

3 kısım bahçe toprağı

1 kısım ahır gübresi

1 kısım yaptak çürüntüsü

1/2 kısım kum karışımı


Afrika Zambağı (Agapanthus) Üretimi:

Ayırma ve tohumla olur.Tohumla üretim zor iştir. bitki ancak 5 yıl sonra çiçek açabilir.Ayırma ile üretim çiçeklenmeden sonra sonbaharda veya ilkbaharda mart ayında uygulanır. Ana bitkinin yanında meydana gelen yavru bitkiler keskin bir bıçakla alınır. yara yerlerine çürümelerini önlemek için odun kömürü tozu serpilir.Yavru bitkiler harç içine ve küçük saksılara dikilirler.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
CenneT-ul Meva - avatarı
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
31 Mayıs 2010       Mesaj #2
CenneT-ul Meva - avatarı
Ziyaretçi
Afrika Zambağı Çiçeği

Sponsorlu Bağlantılar
cicek 23062009113038

Afrika Zambağı Çiçeği - Agapanthus


Güneş ya da yarı gölgede yetişir. Serbest bırakılan kökler çiçek açmaz. Yaz bitiminde bu tohumları dikebilirsiniz. Gelişimi için besin maddeleri çok önemlidir.


Afrika Zambağı Çiçeği; dona karşı dayanıklıdır. Kuraklığa da dayanır. Ancak böyle bir durumda başarılı bir çiçeklenme beklemeyin. En güzel çiçeklenmeyi doğrudan güneş alan yerlerde yapar. Suyu çok sever. Ama köklerin su altında kalıp çürümesini önlemeniz gerekir. Fazla nemden ve sert kışlardan koruyun.

Son düzenleyen ener; 27 Ekim 2010 10:58 Sebep: Düzen
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Nisan 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Şefkat Çiçeği, Mavi Teber (Agapanthus)

  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Liliopsida
  • Takım: Asparagales
  • Familya: Agapanthaceae
  • Cins: Agapanthus
Agapanthus (ya da Şefkat Çiçeği ya da Mavi Teber), 6 ila 10 türü bulunan Güney Afrika bitkisidir. Alliaceae familyasında ya da Agapanthaceae familyasında kabul edilirler.
Bu bitki her yıl ilkbahar ve yaz aylarında kısa bir süreliğine mavi çiçeklerini açtırır ve bu çiçekleriyle uzunluğu 1 metreye kadar ulaşır. Normalde de 60 santim uzunluğundadır.

Önemli Türleri:
Agapanthus africanus (En Fazla Yetiştirilen Türdür)

Agapanthus africanus

399px Agapanthus africanus white

Agapanthus campanulatus
agapanthus campanulatus I620P94849
Agapanthus20campanulatus

Agapanthus caulescens

bulbargence 25223 0

agapanthus caulescens

Agapanthus coddii (Blue Lily)

Agapanthus20Blue20Giant

Afrika Zambağı Yetiştiriciliği

Agapanthus dyeri

agadyeri3

Agapanthus inapertus

againaputus1

Agapanthus20Inapertus20major205

Agapanthus nutans

d60046614807251e95e83ce28cc3acf6

Agapanthus praecox

agapanthus praecox lrg

DSC008032028new29

DSC008042028new29

Agapanthus walshii

Agapanthus walshii

Agapanthus walshii

Ekolojik İstekleri:

Aydınlık havadar yarı gölge veya güneşli ortamlarda yetiştirilebilir.2-3 yılda bir saksı
değiştirilmelidir.

Saksılarda veya fıçılarda kullanılacak Harç:
3 kısım bahçe toprağı
1 kısım ahır gübresi
1 kısım yaptak çürüntüsü
1/2 kısım kum karışımı

Agapanthus Üretimi:
Ayırma ve tohumla olur. Tohumla üretim zor iştir. Bitki ancak 5 yıl sonra çiçek açabilir. Ayırma ile üretim çiçeklenmeden sonra sonbaharda veya ilkbaharda mart ayında uygulanır. Ana bitkinin yanında meydana gelen yavru bitkiler keskin bir bıçakla alınır.

Yara yerlerine çürümelerini önlemek için odun kömürü tozu serpilir. Yavru bitkiler harç içine ve küçük saksılara dikilirler.

Yeşil kalanın üstü kışın kalın bir yaprak tabakası ile örtülmelidir. Isı -4 ºC'nin altına düşerse yaprakları bozulur ancak, yeniden düzelir. Bahçe de dolgun güneşte iyi olurlar.
Hafif gölgeden pek etkilenmezler. İstenen her zamanda 60 cm. mesafe ile dikimi yapılabilir. Kök uçları hemen toprak yüzeyinde olmalıdır. Büyüme halindeyken ilkbahar veya yazın iki ayda bir suni gübre verilir.

Yılın diğer zamanında suni gübre verilmemelidir. Kökler saçaklanıp sarmaşık bir hal alındığında rahatsız edilmezse daha zengin çiçeklenirler. Ilıman iklimlerde küplerde yetiştirilebilir. Tahta küp kullanılmalıdır. Toprak saksıyı kökler çatlatır. 1 kısım bahçe toprağı, 1 kısım bahçe torfu ve 1 kısım kaba kum, biraz da kireç taşı tozu karışımı toprak olarak kullanılır. Gelişme halinde bolca sulanır

Agapanthus20on20the20terrace2028Small29

Agapanthus, maviden mora küçük çiçeklerin uzun bir sap ucunda buket halinde
tamamlayıcı koyu yeşil kılıç gibi kalabalık yaprak grubuyla çok etkileyici bir bitkidir.
Her türlü suyu geçirgen topraklarda güneşten yarı gölgeye hatta ağaç diplerinde karmaşık köklerle bile mutlu yaşayabilir.

İstanbul’dan Mersin’e ılıman sıcak iklimlerde gelişebilir. Agapanthus‘un bir özelliği var. Yazın bitki kökleri rutubetli olmalı, kışın da toprakta kuru kalmalı. Çiçek açabilmesi için bol miktarda çok sıkışık dikilmelidir. Serbest bırakılan kökler çiçek açmaz. Bahçenizde böyle durumda olan bitkileriniz varsa biraraya toplayın. Agapanthus saksıda da yetişebilir. Ama saksıyı da küçük tutun. Büyütmeyin, yoksa o canım çiçekleri göremezsiniz. Dikeceğiniz bu bitkiler çok uzun yaşar. Kışın kısa süreli de olsa kar yağışına dayanabilir. Çoğaltılması da kolay. Kışın ya da ilkbaharda kökten ayırmalar yapın. Ama bu yeni fidelerden ilk yaz için çiçek beklemeyin. Mavi - mor çiçekler geçtikten sonra tohumlar gelişmeye başlar. Yaz sonunda tohumları dikebilirsiniz. Gelişmesi de yavaştır. 3 - 4 senede büyüyebilir. Üretimi kökten demiştim ama önemli bir şey var. Ayrılan fidelerin yaprağını yarıya kadar kesin, geliştirmek için sulamaya devam edin (Esas bitkide değil).

Beyaz çiçeklisi, yaprakları ve çiçeği minyatür gibi olanı, alacalı yapraklısı ve kışın tepesi kaybolan baharda tekrar çıkan türleri de sonradan üretilmiştir. Agapanthus‘un doğalı yaz kış yeşil yapraklı kalır.

white agapanthus flower

Bu bitkiyi duvar önlerinde fazla sarı çiçeklerin arasında ya da yürüme bantlarının kenarında gruplar halinde kullanmayı severim. Bugüne kadar gördüğüm en güzel gruplar Büyükada’nın Nizam Plajı tarafında denize kadar uzanan büyük bir arazideydi. Çok uzaktan dev mavilik gördüm. Yakınlaştıkça bitkiyi tanıdım (Öbek büyüdükçe daha ilginç oluyor).

Murat Pilevneli

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Nisan 2011 16:45
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

13 Kasım 2010 / _Yağmur_ Ziraat
10 Eylül 2009 / KiTiaRa Botanik
30 Ekim 2009 / BrookLyn Taslak Konular
16 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Botanik
19 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular