Arama

Kaladyum Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 27 Mayıs 2010 Gösterim: 5.291 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Caladium (Kaladyum) Yetiştiriciği

Sponsorlu Bağlantılar


Caladium1

Araceae familyasındandır. Renkli ve dekoratif yapraklan için yeteştihlir. Doğal olarak tropik Amerika'da yetişmekte olup 16 türü vardır. Yapraklan kalp şeklinde ve özellikle hibritlerde büyüktür. Önemli türü Catadium bicolor olup, saksı çiçeği yetiştiriciliğinde, bununla C. picturates arasındaki hibritler önemlidir ki bunlara C x hortulanum adı verilir.


Kaladyum (Caladium bicolor)

Caladium

Genel Özellikleri

Anavatanı Brezilya’dır. Ev ve işyerlerinde iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yaprak sapları uzun, yaprakları büyük, kalkan şeklinde, ince saplı, düzensiz, yeşil üzerine beyaz, kırmızı lekeli, çok gösterişli bitkilerdir.

İklim İstekleri

Yazın gelişme döneminde ortalama 22 C sıcaklığa gereksinim gösterir. Yumrular kışın dinlenme döneminde saksı içerside sıcaklık 13C’den aşağı düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister. Yarı gölge yerleri severler.

Toprak İstekleri

Yumruların tohum olarak kullanıldığı Kaladyum’da Mart ayında turba veya yosun dolu sığ kasalara dikilir. Kökleri gelişmeye başlayınca, içerisine hacim olarak 3 kısım turba, 1 kısım tınlı toprak ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç bulunan saksılara alınır. Kökler saksıyı doldurduğunda bitki, hacim olarak 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kum karışımıyla oluşan harç ile doldurulmuş daha büyük saksılara aktarılırlar.

Üretim tekniği

Kaladyum üretimi ayırma ve bölme yöntemiyle yapılır.Yaşlı yumrulardan bir yıl önce oluşan yan yumrular, Mart ayı içerisinde ayrılarak küçük saksılara alınırlar. Caladium’un gövdesi patatese benzer ve her parça bir göz gibidir. Bu gözleri her birinden yeni bir bitki üretmek olanaklıdır. Bu yöntemde ana yumru, keskin bir bıçakla her parça 1-2 göz içerecek şekilde bölünerek saksılara şaşırtılır.Yavru yumruların ayrılması gibi, bu uygulama da en iyi şekilde Mart ayında yapılır.



Gübreleme
Her yıl Mart ayında saksı değiştire yapılır. Nisan-Temmuz aylarında haftada 1 kez kompoze gübre verilir.


Sulama

Ekim’den Şubat’a kadar olan dinlenme döneminde hiç su verilmeyerek yumrular kuru olarak muhafaza edilirler. Bitki Şubat ayından itibaren tekrar sulanmaya başlanır. Başlangıçta az verilen su gittikçe artırılır. Caladium’lar yüksek hava ve toprak nemine ihtiyaç duyan bitkilerdir. Orantılı nemi düşük yerlerde derhal yaprak uç ve kenarlarında kahverengi lekeler oluşur ve yapraklar içe doğru bükülmeye başlar. Bu nedenle, bitkilere yazın bol kireçsiz su mümkünse yağmur suyu verilmeli, kuru ve sıcak havalarda yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. BudamaDinlenme dönemi başında tümüyle sararan yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları

En önemli hastalığı Erwinia caratovora tarafından oluşturulan Yumru çürüklüğü’ dür. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

18 Haziran 2012 / _Yağmur_ Ziraat
3 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat
12 Nisan 2011 / ener Ziraat