Arama

Geyik Boynuzu Eğreltisi Yetiştiriciliği

Güncelleme: 1 Haziran 2010 Gösterim: 3.964 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Platycerium (Geyik Boynuzu) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar

Platycerium2 Platycerium Platycerium3
Saksı yetiştiriciliğinde Platycerium bilurcatum önemli yer tutmaktadır.


Geyik Boynuzu Eğreltisi (Platycerium bifurcatum)

Genel Özellikleri

Yaprakları yeşil, dip kısmı sivri, uç kısmı çatallı, yana ve aşağıya doğru yönelmiş, örtü yaprağı genç bitkilerde yeşil, sonraları kahverengidir. İç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Tabiatta 17 türü bulunan Platycerium cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri P.grande ve P.willinckii’dir. Anavatanı Madagaskar ve Moris Adası’dır.

İklim Özellikleri

Kışın en uygun sıcaklık 16-18C olup,10 C’nin altına düşmemesi gerekir.Yüksek orantılı nem ister. Gölge yerlerde yetiştirilirler. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

Toprak İstekleri

Hacim olarak 2 kısım lifli turba,1 kısım sphagnum yosunu ve 1 kısım tınlı toprağın karışımıyla elde edilir. Bitki gelişmeye başlayınca, yine hacim olarak 2 kısım turba, 1 kısım tınlı toprak ve biraz kemik unundan oluşan karışım her ilkbaharda eklenir. Ayrıca,iri kıyılmış sphagnum yosunu ve turba karışımı da harç olarak kullanılabilir.

Üretim Tekniği

Üretimi spor ve ayırma ile yapılır. Yaprak uçlarındaki sporlar toplanarak Mart ayında turba kum karışımına ekilir. Ekim kasaları 24-30C’de muhafaza edilir. Sporlarla üretim güçtür ve uzun zamana gereksinim gösterir. Ayırma ile üretimde ise yaşlı bitkilerin köklerinde oluşan adventif sürgünler, ilk yaprak ve birkaç kök oluşturduktan sonra ana bitkiden ayrılırlar. Ayırma işlemi saksı değiştirme sırasında yapılır.

Gübreleme

Her 2-3 yılda Mart-Nisan aylarında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Ağustos ayları arası haftada bir kez 0.5 g/1 kompoze gübre verilir.

Sulama

Sulama oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile yapılmalıdır. Yüksek orantılı nemin yanı sıra bol miktarda suya gereksinim gösteren bir bitkidir. Platycerium’lar yazın her gün sulanmalıdır. Ancak geyik boynuzuna benzeyen fertil yapraklara su dökülmesi uygun değildir. Kışın Ekim’den Ocak’a değin su miktarı azaltılmalı, haftada 2 kez sulama yapılmalıdır.

Budama

Kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları

En önemli hastalığı Kurşuni Küf; zararlıları ise Kabuklu ve Unlu Bitler’dir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

1 Kasım 2014 / HayLaZ61 Genel Galeri
18 Şubat 2012 / nünü Taslak Konular
3 Eylül 2013 / _Yağmur_ Arşive Kaldırılan Konular
5 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
11 Haziran 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri