Arama

Kayın Yetiştiriciliği

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 3.417 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

FAGUS( KAYIN) YETİŞTİRİCİLİĞİ



Sponsorlu Bağlantılar

Genel Özellikleri


Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika, Japonya ve ülkemizde doğal olarak yaşar. Boylu, geniş kubbeli ve güçlü tepeli ağaçlardır. Düzgün, gri kabuklu ve yazın yeşil ağaçlardır. Bol sayıda kökleri vardır. Yaprakları sade, oval biçimli, kenarları dişli veya tamdır. Erkek çiçekler alt yaprakların, dişi çiçekler üst yaprakların koltuğunda bulunur.

Ad:  Kayın-1.jpg
Gösterim: 211
Boyut:  18.4 KB
Çiçekleri küçük ve gösterişsizdir. Meyveleri ilginçtir ve alman fıstığı olarak bilinir. Güneşi sevseler de gölgeye de dayanıklıdırlar. Güzel gelişebilmeleri için geniş yere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kayınlara “ormanın kraliçesi” adı verilir.

Üretimi


Tohum ve aşı ile üretilirler. Kayınların tohumları sonbaharda toplanır ve hemen ekilir. Tohum temini sırasında dikkat edilecek nokta kayınlar her yıl tohum bağlamazlar. 5–6 yılda bir tohum bağlamaktadırlar. Aşı ile üretimde ise yandan aşı ya da yarma aşı yöntemi kullanılır.

Ekolojik İstekleri


Işık isteği azdır. Derin, serin ve kireçli toprakları severler. Çukur bölgelerde ilkbahar donlarından etkilenirler. Kökleri derine kadar inebilmektedir.

Peyzajda Kullanım


Rüzgâra dayanıklıdır. Kirli havada yetişebilmektedir. Kayınlardan özellikle yaprakları koyu kırmızı olanı dekoratiftir.

Önemli Türleri



Fagus orientalis: Doğu kayını
Avrupa, Balkanlar ve ülkemizde Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Besince zengin topraklarda ve iyi drenajlı yerlerde gelişimi iyidir. Kumlu ve kireçli topraklarda da gelişimi iyidir. Deniz ikliminden hoşlanır. Soğuğa dayanıklıdır. Yayvan geniş bir tepe oluşturur. Yarı gölgeden hoşlanır. Yazın yeşil bitkilerdir. Tohumla üretilir. Sonbaharda toplanan tohumlar iki ay kadar soğuk katlamadan hemen sonra vakit kaybetmeden erken ilkbaharda ekilmelidir. Park ve bahçelerde grup veya tek olarak kullanılır. Kirli havaya dayanıklıdır.
Ad:  kayın-2.jpg
Gösterim: 194
Boyut:  8.3 KB
Resim : Fagus orientalis
Fagus sylvatica: Batı kayını
Tüm Avrupa’ da doğal olarak yetişmektedir. Genellikle her toprakta yetişir. Ancak iyi drenajlı topraklarda güzel yetişmektedir. Geç donlara karşı duyarlıdır. Yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Meyveleri kasım gibi olgunlaşır. Tohumla üretilir. Bir kilogramda 3000 adet tohum bulunur. Tohumlar üç köşeli, koyu kahverenkli ve sert kabukludur. Tohumlar çimlenme yeteneğini çabuk kaybederler.

Ad:  kayın-3.jpg
Gösterim: 264
Boyut:  35.2 KB
Resim : Fagus sylvatica

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar


Zararlılardan kabuklu bit, hastalıklardan külleme görülmektedir.

Kaynak:Megep
Bakınız.>> Kayın (Fagus)

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 16:25
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Botanik
9 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
20 Ocak 2009 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
13 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular