Arama

Tesbih Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 5 Temmuz 2010 Gösterim: 12.558 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
CANNA ( TESBİH ÇİÇEĞİ, KANA, ARAROT ) YETİŞTİRİCİLİĞİ
  • Bilimsel Sınıflandırma
    • Âlem: Plantae
      • Bölüm: Magnoliophyta
        • Sınıf: Liliopsida
          • Takım: Zingiberales
            • Familya: Cannaceae
              • Cins: Canna sp.
1.1. Genel Özellikleri
Sponsorlu Bağlantılar
Amerika’nın tropik ve subtropik bölgelerinde yerli olarak bulunur. Ülkemizde yaklaşık olarak 60 türü bulunmaktadır. Kaba yapısına rağmen duyarlı ya da yarı duyarlı ve tropik kuşağında bulunan otsu, yumrulu ( rizomlu ) bir bitkidir.

Cannabitkisi
Fotoğraf 1.1:Canna bitkisi
Donlardan kolay etkilenir. Değişik görünüşte güzel büyük açık yeşil çiçeklidir. Haziran aylarından sonbahar kadar çiçekli kalır. Çiçekleri bir sap üzerinde çiçekçiklerin birleşmesinden meydana gelir. Yaklaşık 1 metre boy yapar. Parlak pembe, turuncu, kırmızı, sarı çiçek açar. Kırmızı – yeşil renkte ve geniş yaprakları vardır. Tohumları sert, yuvarlak ve siyah renklidir.

1.2. Üretimi
Tohum, çelik ve rizomların ayrılması ile üretilir. Tohumları tespih tanesi gibidir. Tohumlar sonbaharda toplanır. Tohumlar 1 – 2 mm törpülenerek kabuğu inceltilir. 4 – 5 gün sıcak suda bekletilir. Şubat ve mart ayında ekimi yapılır. Çimlenme gerçekleştikten sonra bitki 8 – 10 cm boya gelince şaşırtılır. Mayıs ayında da 3 – 4 yaprak olunca uygulanacak yere dikilir.

Çelikle üretimde ise, rizomlar şubat ayında kasalara yüzlek ekilir. Meydana gelen sürgünleri 6 – 8 cm boylandığında kökü ile birlikte anadan ayrılarak fincan saksılara şaşırtılır. Burada iyice pişkinleşen ve kuvvetlenen tespih çiçekleri havalar ısınınca dikim yerlerine alınır. Rizomları ayırarak üretim de ise, rizomların her parçasında 2 -3 göz kalacak şekilde ilkbahar ya da sonbaharda parçalanarak yapılır

1.3. Ekolojik İstekleri
Her çeşit toprakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Ancak kumlu ve gübreli topraklardan daha çok hoşlanır. Soğukların başlamasıyla birlikte toprak üstü kısmı donar. Bozulan bu kısım kesilir. 2 – 3 hafta sonra sökümü yapılır. Dikim zamanına kadar korunaklı bir yerde saklanır. Bol güneş ve su sever.

1.4. Peyzajda Kullanımı
Park ve bahçelerde gruplar halinde veya kitlelerin etrafında, arasında kullanılır. Don tehlikesi atlatıldıktan sonra rizomları nisan – mayıs aylarında 40 – 50 cm aralıkla, 10 – 15 cm derinliğe dikilir.

1.5. Önemli Türleri
 Canna hortensis
Amerika kökenlidir. Çok yıllıktır. Sera bitkisidir. Melez çeşitleri mevcuttur. 120 cm kadar boylanabilir. Haziran – eylül aylarında açan çiçekleri büyük olup renkleri kırmızı, pembe, sarı olabilir. Güneşli, bol ışıklı yerlerden hoşlanır. Kuru ve taze hafif kumlu topraklarda iyi gelişir. Soğuktan etkilendikleri için, rizomları ( yumruları ) kışı toprakta bir örtü altında geçirir.


Canna28TesbihC387iC3A7eC49FiKanaArarot29 Canna28TesbihC387iC3A7eC49FiKanaArarot292
Fotoğraf 1.2. Canna hortensis
Ayrıca Canna bitkisinin başka türleri de bulunmaktadır. Bunlar çok bilinmemekle ve çok kullanılmamakla birlikte yine de bir fikir vermesi açısından aşağıda fotoğraflarına yer verilmiştir.
Canna28TesbihC387iC3A7eC49FiKanaArarot293 Canna28TesbihC387iC3A7eC49FiKanaArarot293 2

Fotoğraf 1.3: Canna indica ( Hint kanası ) ve Canna coccinea ( Kızıl kanna )

1.6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Çok karşılaşılan bir hastalık ve zararlısı yoktur.

Kaynak :Megep

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
CenneT-ul Meva - avatarı
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
5 Temmuz 2010       Mesaj #2
CenneT-ul Meva - avatarı
Ziyaretçi
Tesbih Çiçeği bahçelerimizde çok eskilerden beri tanınırdı. Tohumların siyah renkli, çok sert ve şekil bakımından tesbih tanesine benzemesi, bu adı almasına neden olmuştur. Yeşil ve gösterişli yaprak ve çiçeklerinin çok büyük olması, bahçelerde çoğalmasına yardım etmiştir. Çeşitli ve değişik cinsleri ve birçok çeşitleri vardır. Bunalrın hepsi ilkbaharın ilk sıcaklıklarında, bulundukları yerden yaprak sürmeye başlayarak Haziran ve Temmuzdan Kasıma kadar çiçeklenmeye devam eder. Gübreli ve kuvvetli topraklardan hoşlanır. Sıcak ve güneşli durumlarda iyi yetişir. Yazın sık sık sulanmaya gereksinim duyar. Saksıda ancak bodur çeşitleri yetiştirilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

3 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
1 Haziran 2010 / _Yağmur_ Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
5 Ocak 2010 / asla_asla_deme Botanik