Arama

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 12 Nisan 2011 Gösterim: 32.931 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
  • Bilimsel Sınıflandırma:
  • Âlem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Liliopsida
  • Takım: Alismatales
  • Familya: Araceae
  • Cins: Spathiphyllum sp.
  • Türkçe Adı: Beyaz yelken, Barış çiçeği
image1fj

Spathiphyllum bitkisinin genel görünüşü
image2bag

Tanımı ve Önemi

Bitkinin ismi Yunanca’dan gelmektedir. Spathe kelimesi Yunanca’da yan yaprak anlamına gelir. Phyllan, Spathe gibi birbirleriyle alakalı yaprak demektir. Nemli ve sıcak ortamı seven egzotik görünüşlü Spathiphyllumlar, çiçekli salon bitkileri sevenler için uygun bir bitkidir. Ev şartlarında kolay yetişen ve hatta çok karanlık odalarda bile rahatlıkla yetişen bir bitkidir. Koyu parlak yeşil olan yaprakları, doğrudan topraktan çıkar.
Yapraklar uzunca oval, uç kısma doğru sivridir. Çiçeklenme mevsimi dışında taze yeşil yapraklı dekoratif bir bitkidir. Çiçekleri kar beyazı olup ilkbahar aylarında bazen de sonbaharda çiçek açar. Beyaz çiçekleri zamanla yeşile döner. Bitki, yaklaşık bir metre kadar boylanabilmektedir.

image3m0

Spathiphyllum çiçeğinin yeşile dönüşü

Çeşitleri

Spathiphyllum (beyaz yelken) bitkisinin ana vatanı Tropik Amerika, Kolombiya,
Venezuella’dır. Doğada 36 türü bulunan spathiphyllum cinsinin s.wallisiiden başka bir
melezi de ( s. “mauna loa”) iç mekân süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Spathiphyllum Mauna Loa: İki evcikli bir melezdir. Büyük saksılarda yetişen
türlerinde zamanla 10 cm-12,5 cm ve hatta 20 cm uzunluğunda saf beyaz renkli spathesi olan ve aşağıdan yukarı bölünen, parlak yeşil yaprakları olan, sık yapılı gür bir bitkidir. Küçük saksılarda yetişenleri hafiften güzel koku yayar.

peacelilyimage4ay

Spathiphyllum Wallisii:
İnce derimsi, uzun sivrice, parlak yeşil yaprakları olan
kuvvetli bir bitkidir.

leo mic Spathiphyllum wallisii 501

espatifilo plantas interior

Spathiphyllum Blandum:
Büyük sivri, derimsi, derin yeşil renkli yaprağı olan damarlı gürbüz bir bitkidir. Spathe kaşık şekilli, noktalı ve solgun yeşil renklidir. Merkezi boyunca spadixle çevrilidir.

med spathiphyllum blandum visoflora 5974

image7eg

Spathiphyllum Floribundum:
Petiolleri gelişigüzel kanatlı olan; yaprakları yeşil, derimsi ve eliptik bir bitkidir. Küçük spathesi beyaz, kısa spadixi yeşil ve beyaz renklidir.

594px Spathiphyllum floribundum2

400px Einblatt 28Spathiphyllum floribundum29 7229

Spathiphyllum Cochlearispathum:
180 cm yüksekliğinde, uzun, donuk yeşil renkli, dalgalı kenarlı, dalgalı yapraklı büyük bir bitkidir. Sert sapları üzerinde çiçek kümesi vardır. Derimsi yapıda, sarı-yeşil, büyük spathesi ve labirent gibi beyaz renkli spadixi vardır.

Spathiphyllum cochlearispathum1

Spathiphyllum cochlearispathum0

Üretimi

Üretimi; tohum, bölme veya doku kültürüyle yapılır. Tohumla üretimde tohumlar, turba kompostun içerisine şubat ayında ekilir. Tohum ekiminde hacim olarak eşit oranda orman toprağı, kum ve odun kömürü tozundan oluşan karışım da kullanılır.

image8u0 image9em

Spathiphyllumların tohum ve fideleri

Ekim kasaları; sıcaklığı 21-24 0C, orantılı nem % 75-85 olan yarı gölge bir yerde
muhafaza edilmelidir. Çıkan fideler mart ayında seyreltilir. Ekim ayında küçük saksılara
alınmalıdır. Fazla dallanma gösteren toprak altı gövdenin ( rizom ) bölünmesi nisan ayında yapılır. Bölme sırasında yaprak köklerinin zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Ayrılan yavru bitkiler, içerisinde ana bitkinin büyüme kompostu bulunan küçük saksılara alınır. Saksılar, sıcaklığı 22-25 0C olan nemli ve gölge bir yerde muhafaza edilmelidir. Bölme yöntemi ile üretimde, yavru bitkinin dikiminden çiçekli haldeki bitkiye değin gerekli yetiştirme süresi 8-10 aydır.

image10j

Spathiphyllumların bölme ile üretimi

Spathiphyllum (beyaz yelken) bitkilerinin doku kültürü ile de üretimi yapılabilmektedir. Doku kültürü ile Spathiphyllum'un çoğalması, üreticiye istediği çeşidi her zaman bulabilme olanağı sağlar. Ayrıca her geçen gün tohumdan üretimde problemler çıktığı için doku kültürüne ağırlık verilmektedir.

image11jvd

Spathiphyllumlardan alınan dokuların besin ortamına dikimi
image12pw

Mikro çoğaltım, genetik olarak birbirinin aynı olan çok fazla sayıda bitki üretimi için
kullanılan bir bitki doku kültürü tekniğidir.

In vitrodaki özel koşullar, anormal bitki büyüme ve gelişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bu özel ortamdan alınan bitkiler, çevre koşullarındaki ani değişikliklerden kolayca zarar görmekte ve anormallikleri düzeltmek için alıştırma periyoduna gerek duyulmaktadır.

image13f
image15m

Mikro çoğaltımda alıştırma, in vitro ile normal koşullar arasında bir geçiş (adaptasyon) aşamasıdır. Mikro çoğaltımda in vitro koşullarda ve alıştırma koşullarında bazı uygulamalar yapılarak bitkilerin sağlıklı bir şekilde normal koşullara aktarılması amaçlanır. Bu
çerçevede mikro çoğaltımda başarılı bir alıştırma ve alıştırma sonrası için aşağıdaki
uygulamaların yapılması önerilebilir.

İn vitro koşullarda yapılabilecek uygulamalar:
 Bitkilerin, in vitro koşullarda kendi kendilerine fotosentez yapabilmeleri için fototrofik koşullarda (kültür ortamına CO2 ilavesi, sukrozsuz besin ortamı, havalandırmalı kültür kutularının kullanımı, ilave ışıklandırma yapılması) büyütülmesi.
 Besin ortamına sukroz ilavesi, büyüme düzenleyicilerin ve geciktiricilerin (ABA,GA3, sitokininler gibi), osmotik basınç düzenleyicilerinin ve agar yerine farklı destekleyici maddelerin (vermikulit vb.) kullanımı.
 Kültür ortamına CO2 ilavesi, düşük bağıl nem uygulamaları.
 Işığı, CO2 konsantrasyonu, besin ve gaz giriş-çıkışı kontrol edilebilen otomatik
bilgisayar sistemlerde sıvı ortamda bitki gelişiminin sağlanması.
 In vitro kültür kutuları alıştırma koşullarına aktarılmadan önce daha düşük bağıl nem koşullarına alıştırmak için alttan soğultulmakta ve böylece alıştırma koşullarına uyum sağlanmaktadır.

image16q

Spathiphyllum (beyaz yelken) fidelerinin alıştırma ortamına alınması

Mikro çoğaltımda alıştırmada en önemli koşullar:

İn vitro koşullarda kendi kendine fotosentez yapabilen, güçlü kök ve yaprak yapısına sahip bitkileri geliştirmek ve ex vitro koşullarda minimum bitki kaybı ile kısa sürede çok fazla sayıda sağlıklı bitkiyi normal koşullara (sera, tarla vb.) aktarabilmektedir. Başarılı bir alıştırma, dikkatli bir in vitro ve ex vitro çevre kontrolü ve bitkilerdeki fizyolojik
değişiklikleri dikkatli izlemeyle sağlanabilir.

image17m0
Spathiphyllumların doku kültürü ile üretimdeki fideler
image18m

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Sağlıklı bir spathiphyllum fidesi

EKOLOJİK İSTEKLER

Sıcaklık
Spathiphyllum (beyaz yelken) bitkisi gelişme döneminde 18-20 0 C, kışın 15 0 C sıcaklığa gereksinim duyarlar. Yüksek sıcaklıklarda bulundurulan bitkilerde kök gelişiminin
yavaşladığı, çiçek kalitesinin bozulduğu saptanmıştır.

image20wz

Seranın ısıtılmasında kullanılan borular ( alt ısıtma )

Orantılı Nem

Yüksek orantılı nem % 75-80 olmalıdır. Evlerde kuru bir odada da rahatlıkla
yetişebilmektedir.

image21j

Seranın nemlendirilmesinde kullanılan sisleme başlıkları

Işık

Aydınlık, yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilebilir. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu bakımdan kuzeye bakan pencere önlerine rahatlıkla konulabilir. Kısacası fazla ışık almayan yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

image22p

Serada spathiphyllum bitkileri yarı gölge ortamda

Bir spathiphyllum (beyaz yelken) bitkisi için ideal ortamda ışık şiddeti yaklaşık olarak 9 - 27 klux olmalıdır. Daha düşük ışık şiddetinde büyütülen bitkiler, daha uzun yaprak sapı
oluşturur. Ayrıca yaprak daha yumuşak olup yaprak renginin koyulaştığı görülür.
Daha yüksek şiddetli ışık alan yerlerde ise bitkinin yaprak renginde açılmalar olur. Bunun yanında yapraklarda kıvrılma ve çiçek sayısında azalma görülebilir. Satışa hazır durumda olan bitkiler, alıştırma serasına ya da satış serasına alındıklarında ışık şiddeti burada çok dikkate alınmaz. Burada değişik bitkilerin de bulunabileceği düşünülerek satış serasının aydınlık olması yeterlidir.

image23z0

BAKIM ÖNLEMLERİ

Saksı Değiştirme
Saksı değiştirme işlemi, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutar. Bitkiler, yetiştiricinin gereksiz yere bitkinin saksısının değiştirmesi veya saksı değiştirmeyi tam bilmemesi nedeniyle zarar görmektedir. Bu nedenle bir alışkanlık olarak genellikle saksı değişimi her yıl nisan ayında yapılır diyebiliriz. Saksı değişimi sırasında ya yeni saksılar ya da daha önce kullandığımız saksılardan yararlanabiliriz. Ancak bu aşamada kullanılan saksılar daha önce kullanılmışlarsa iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Saksı toprağı olarak yaprak çürüntüsü, odun külü ve besince zengin toprak karışımı
kullanılabilir. John Innes saksı kompostu No.2’ de iyi gelişir.

Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Saksı toprağı hacimce eşit miktarlarda orman toprağı, yaprak çürüntüsü ve sphagnum yosunu karışımı ve yine hacimce 2 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım kum, ½ kısım orman toprağı karışımı da kullanılabilir.

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Toprak hazırlığı

Saksı değiştirme sırasında özellikle saksı harcının pH değerinin 5,8 - 6,5 olmasına dikkat edilmelidir. İçerisinde belirli miktarda toprak bulunan saksılarda yetiştirilen bitkilerinin bir süre sonra bitki besin maddeleri beslenme sonucu azalır. Bunun yanında bitkinin toprak üstü kısmı ile birlikte köklerinin de gelişmesi sonucunda saksı zamanla yetersiz duruma gelir. Hatta kökler saksıya sığamaz ve drenaj deliklerinden çıkmaya başlar. Bu aşamada saksıyı mutlaka değiştirmemiz gerekir.

image25w0

Kökleri tamamen saksıyı doldurmuş bir spathiphyllum bitkisi

Saksı değiştirme sırasında ilk önce saksısı değiştirilecek olan bitkinin toprağı hafifçe
nemlendirilir. Bitkinin kök boğazı sol elin yüzük parmağı ile orta parmağı arasına alınır.
Bu arada sol elin avuç içi saksı toprağını tutar ve saksı ters çevrilerek kenarı sert bir yere hafifçe vurulur. Böylece bitkinin kök yumağının saksı kenarından kolayca ayrılması
sağlanmış olur. Sağ elle saksı çıkarılır ve bu sırada toprağın dağılmamasına özen gösterilir. Yeni saksıya dikim sırasında bitki, sol el ile saksı ortasına gelecek biçimde ve istenilen yükseklikte tutulur. Bitkinin eskisine oranla daha derin veya yüzeysel dikilmemesine dikkat edilmelidir. Sağ elle kök yumağı ile saksı arasında kalan boşluğa yeni hazırlanan harç doldurulur ve boşluk kalmaması için harç çepeçevre parmakla bastırılır. Daha sonra saksı tabanı üzerinde birkaç kez masaya vurularak harcın iyice oturması sağlanır. Saksı tümüyle toprakla doldurulmamalı; sulama payı olarak saksı kenarı üst düzeyi ile toprak yüzeyi arasında 1,5 cm dolayında bir boşluk bırakılmalıdır. İşlem bittikten sonra, bitkilere önce toprak tümüyle nemli duruma gelinceye değin su verilir. Daha sonraları az su verilmeli ama sık sık su püskürtülmelidir.

Gübreleme
Mayıs-eylül ayları arası nemli toprağa, her iki haftada bir çiçek ve yaprak gübresi
solüsyonu dönüşümlü olarak verilir. Eğer elimizde yaprak gübresi yoksa bunun yerine bir
kez 1 gram/ litre kompoze gübre verilir. Fazla gübre, yaprak uçlarının kahverengi olmasına neden olur.

Ayrıca bitkimizin alt yapraklarında kenar kısımlarında altın sarısı renk değişimleri
görüldüğünde Mg ( magnezyum ) eksikliğinin olduğunu anlamalıyız. Bu durumda
magnezyumlu gübreler vermeliyiz.

Sulama
Su bitki için önemlidir ancak aşırı sulama da az sulama da bitki için tehlikelidir.
Önemli olan nokta bitkileri her gün gözlemek ve her akla geldiği zaman değil; suya
gereksinim gösterdikçe sulamaktır. Süs bitkilerinden çoğunun genellikle saksı toprağının
kuru tutulmasından çok sürekli nemli tutulması sonucunda zarar gördükleri yetiştiriciler
tarafından bilinen bir olgudur.

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Damla sulama sistemi ile spathiphyllumların sulanması

Bitkinin çiçeklenme dönemi mart-haziran ayları arasındadır. İlkbahar ve yaz aylarında ılık, kireçsiz su ile bolca sulanmalı, nemli bir hava sağlanmalıdır. Yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Sonbahar ve kış aylarında ise saksı toprağı orta derecede nemli
tutulmalıdır. Dinlenme dönemi ekim ayında başlar ve ocak ayına kadar devam eder.
Seralarda orantılı hava nemi istenilen düzeyde tutulabilmektedir.

Yazın orantılı nemi çok düşük olan veya kışın kaloriferle ısıtma yapılan yerlerde süs bitkilerinin çoğuna sık sık su püskürtülmesi gerekir. Bu durumda da zaman zaman elle sulama yapılabilir.

image27m

Budama

Kuruyan, çürüyen, yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır.

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Spathiphyllumların budanması

Hastalık ve Zararlıları

Spathiphyllum (beyaz yelken) bitkisinde karşılaşılan önemli zararlılar; kırmızı
örümcek, yaprak biti ve unlu bitlerdir.

Kırmızı Örümcekler: Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emer. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.

Mücadelesi: Akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20–50 arasında etkili madde içeren) 8–10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20–50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat
hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmının ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

Yaprak bitleri: Püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri; yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir. Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olur. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.

Mücadelesi: Aşağıda adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile
karıştırılarak uygun bir pülverizatörle bitkiye püskürtülmelidir. Parathionmethyl 35 E.C. ( sıvı görünümünde % 20–50 arasında etkili madde içeren) 10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Malathon 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20–50 arasında etkili madde içeren) 25 cc’lik 10/1 suya preparat kullanılabilir.

Unlu bitler: Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitler de bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçla mücadele yapılması uygundur.

Ayrıca en çok karşılaşılan hastalık ise; Phytophthora parasitica’dır. Fungal bir
hastalıktır. Hastalık etmeni, yapraklarda üreme organlarını üretir.

Bunlar bitkilerde direkt olarak çimlenerek enfeksiyon yapabildiği gibi bunlardan oluşan hareketli zoosporlar ile de enfeksiyon yapabilirler. Sulama suyunda hareketli sporlar hareket edebilmekte ve sağlıklı bitkilere bunlar ile yayılmaktadır. Ayrıca yağmur ve su sıçramaları da hastalığın yayılmasında etkilidir. Fungus sıcak hava hastalığıdır. 20 0C' nin üzerindeki toprak sıcaklıkları ve yüksek nem enfeksiyon için uygun ortam yaratır. Hastalık asitli ve alkali topraklarda ortaya çıkar fakat hastalık gelişimi için optimum pH 6-7 arasındadır. Kalsiyum ve magnezyum seviyeleri hastalığın şiddeti ile pozitif olarak ilişkilidir. pH' sı 5 olan alimunyumlu topraklar patojenin gelişme devrelerinin bazılarına engelleyici etki yapar ve hastalığın kontrolünü sağlayabilir. Hastalık etmeni aynı zamanda bulaşık bitki, su ve toprak ile de taşınabilir. Ayrıca bulaşık alet ve ekipmanlara yapışan toprak partikülleri ile de taşınma mümkündür.

Yelken Çiçeği Yetiştiriciliği

Spathiphyllumlarda phytopthora hastalığının belirtisi

Hastalık etmeni bitkilerin yaprak, gövde ve kök gibi tüm organlarına yayılabilir.
Hastalık etmeni birçok bitkide çökerten hastalığına neden olur.

Kültürel mücadelede; dayanıklı bitkiler tercih edilmeli, hastalıktan ari ve dranajı iyi topraklar seçilmeli, bitkiler su stresinde bırakılmamalı, kalsiyum ve magnezyum
gübrelemesine dikkat edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılmalı, su birikimi engellemeli ve
yapılabiliyorsa damlama sulama yapılmalıdır.

Nematot ile mücadeleye önem verilmelidir. Hastalıklı bitkiler hemen uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Hastalık bitkide ortaya çıktı ise bu bitkilerin etrafındaki sağlıklı görülen bitkiler de dahil olmak üzere hastalık etmenine karşı kullanılan bir fungisit ile lokal olarak ilaçlama yapılabilir.

Kimyasal Mücadelede;
Toprak fumigasyonu (Methyl Bromide ve 1–3 Dichloropropene) dikimden önce tavsiye ediliyor.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
19 Haziran 2010 / _Yağmur_ Ziraat
18 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
17 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
12 Nisan 2011 / ener Ziraat