Arama

Kılıç Otu Yetiştiriciliği

Güncelleme: 11 Kasım 2012 Gösterim: 4.025 Cevap: 2
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Kılıç Otu - Kılıç Otu Nedir - Kılıç Otu Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
Alm. Tüpfelhartheu (n), Fr. Centaurée (f), İng. Yellow centaury.
Familyası: Kantarongiller (Guttiferae),
Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu.

Mayıs-eylül ayları arasında parlak sarı renkli çiçekler açan, 20-80 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir bitki. Kurak yerlerde, yol kenarlarında rastlanır. Sarı kantaron veya koyunkıran olarak da bilinir. Gövdeleri dik, dallar karşılıklı, yapraklar sapsızdır. Yapraklar üzerinde noktacıklar hâlinde uçucu yağ taşıyan salgı bezleri bulunur. Çiçekler, dalların ucundadır. Çanak ve taç yapraklar üzerinde de siyah salgı bezleri bulunur.


Kullanıldığı yerler: Çiçekli dallar toplanır, demet yapılır, gölgede kurutulur. Uçucu yağ, tanen, acı maddeler, zamk, reçine ve boya maddeleri taşır. Boya maddelerinden sarı renkli hiperin, kırmızı renkli liperisin vardır. Çayı (% 1-2’lik) yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı, iştah açıcı, idrar ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Zeytinyağında bir süre bırakılırsa, bu karışım halk arasında yaraları tedâvide kullanılır. Bitki, hayvanlar için zehirlidir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Kasım 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kılıç Otu
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kılıçotugillerden, otsu bir bitki cinsi (Hypericum). Yaprakları sert, çok sayıda noktacıklarla (yağ bezeleri) kaplı, çiçekleri göz alıcı sarı renktedir. Pek çok türü bulunur. Genellikle 30-125 cm. boyunda olurlar. Süs bitkisi olarak yetiştirilir, ayrıca çiçekleri eczacılıkta kullanılır.

In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
11 Kasım 2012       Mesaj #3
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Kılıç Otu
(Hypericum perforatum) Alm. Tüpfelhartheu (n), Fr. Centaurée (f), İng. Yellow centaury. Familyası: Kantarongiller (Guttiferae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu. Mayıs-eylül ayları arasında parlak sarı renkli çiçekler açan, 20-80 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir bitki.

Kurak yerlerde, yol kenarlarında rastlanır. Sarı kantaron veya koyunkıran olarak da bilinir. Gövdeleri dik, dallar karşılıklı, yapraklar sapsızdır. Yapraklar üzerinde noktacıklar hâlinde uçucu yağ taşıyan salgı bezleri bulunur. Çiçekler, dalların ucundadır. Çanak ve taç yapraklar üzerinde de siyah salgı bezleri bulunur.

Kullanıldığı yerler: Çiçekli dallar toplanır, demet yapılır, gölgede kurutulur. Uçucu yağ, tanen, acı maddeler, zamk, reçine ve boya maddeleri taşır. Boya maddelerinden sarı renkli hiperin, kırmızı renkli liperisin vardır. Çayı (% 1-2’lik) yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı, iştah açıcı, idrar ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Zeytinyağında bir süre bırakılırsa, bu karışım halk arasında yaraları tedâvide kullanılır. Bitki, hayvanlar için zehirlidir.

Benzer Konular

5 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Ziraat
20 Ocak 2010 / Misafir Ziraat
25 Aralık 2011 / _Yağmur_ Ziraat
6 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular