Arama

İskorpit (Scorpaena sp.)

Güncelleme: 28 Temmuz 2012 Gösterim: 1.655 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
İskorpit ( Scorpaena Sp. Linnaeus,1758 )

Sponsorlu Bağlantılar
800px Scorpaena porcus


İskorpit (Scorpaena porcus), Scorpaenidae familyasından bir balık türü.

Yaşamı aynı aileden olan Lipsos'un aynıdır. Farkları İskorpit'in Lipsos'a göre daha küçük olması (ortalama 20 - 30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Eti oldukça lezzetlidir ancak dikenleri çok zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmelidir.

Pişirme biçimi: Çorba, yahni, buğlama , pilaki, fleto tava

Dönem: yaz ayları, özellikle de ağustos.

Dikenleri vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık türüdür. Zehir etkisini bir kaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa "çarpan" denmektedir.

Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı bir balık türüdür.Genelde kumluk yerlerde tutulur.Daha önce söylendiği gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir; kırlangıç gibi balıklarla karıştırıp müdahele edildiğinde iğnelerine temas edilirse, büyük acı verir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2010 22:20 Sebep: Kırık Link
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
28 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İskorpit

Sponsorlu Bağlantılar
İskorpitgillerden bir kemiklibalık (Sorpaena scrofa). Atlas Okyanusu, Akdeniz ve Marmara'da yaşar. 20-30 cm. kadar, başı iri, ağzı büyüktür. Siyah ebrularla süslü esmer kırmızı renklidir. Yüzgeçlerinde zehirli dikenler vardır. Görünüşü çirkin olan iskorpitin eti lezzetlidir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.