Arama

Tırmaşık Kuşları (Certhia)

Güncelleme: 7 Aralık 2012 Gösterim: 1.650 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
240px Great Tit 28Parus major29 1

Sponsorlu Bağlantılar
TIRMAŞIK KUŞLARI

ENDER OLARAK KANATLARINDAN YARARLANIRLAR

TIRMAŞIK KUŞLARI» nda gaga baştan uzun, oldukça ince ve süvari kılıcı gibi kavisli, kanatlar orta uzunlukta ve oldukça sivri, kuyruk düz kesimli veya kat kattır. Bu kuşların bilinen 45 türü ve alt-türü, Yeni Zelanda, Madagaskar ve Güney Amerika'dan başka dünyanın her tarafına dağılmıştır.


Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Aralık 2012 13:26
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tırmaşık Kuşu
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Tırmaşıkkuşugillerden, çok küçük ötücü kuş (Certhia).

Sırtı çizgili esmer, karnı beyaz, kuyruğu kızıl tüylü, ince uzun, eğri gagalıdır. Böcekle beslendiklerinden tarıma ve ormana yararlıdırlar. Başlıca türleri orman tırmaşıkkuşu (C. familiaris) ve bahçe tırmaşıkkuşudur (C. brachydactyla).


tirmasikkuslari

Ağaç gövdelerine usulca tırmanarak çıkan ve bunların üzerinde dolaşan bu ince, küçük, kahverengi kuşları başka cinslerle karıştırmak imkansızdır.Sırtları çizgili ve benekli, karınları beyazımsıdır.Bu yüzden ağaç kabuğunun üzerinde hemen hemen farkedilmezler.Gagaları, kabuktaki çatlakları araştırmalarını sağlayacak şekilde ince, sivri ve aşağıya doğru kıvrıktır.Uzun, sert kuyruk teleklerinin uçları sivridir.Tırmaşıklar, ağaca tırmanırken ağaçkakanlar gibi kuyruklarını destek olarak kullanırlar.Kuyruk teleklerini de yine onlar gibi dökerler.Yani önce en dıştaki çift düşer, bunu diğerleri sırayla izler.Bütün diğer tüyler değişinciye kadar kuyruğun orta telekleri yerinde kalan tek ötücü kuşlar da bunlardır.

Bu gerçek tırmaşıklar beş cinstir.Bunların hepsi de tek bir türe yani tırmaşıklara girerler.Bu grup sadece Kuzey Yarımküresi'nde bulunur.Temel cins Avrupa'da ağaç tırmaşığı.Kuzey Amerika'da ise kahverengi tırmaşık diye tanınır.Bu çok yaygın olan küçük kuş Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın bütün ormanlık bölgelerinde bulunur.Her kıtada yaklaşık on iki kadar coğrafi ırka ayrılır.Diğer dört cins de yine buna benzerler.Familyanın Eski Dünya'daki yayılma alanının güney sınırının çevresinde yaşarlar.Kahverengi tırmaşık kuşu Yeni Dünya'da güneyde Nikaragua'nın dağlarına kadar erişmiştir.Ama Orta Amerika'dan güneye doğru ekolojik yerini şaşılacak kadar benzer olan orman tırmaşıkları doldurur.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

23 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
31 Ağustos 2009 / reyan Taslak Konular
23 Haziran 2016 / perlina Zooloji
17 Mayıs 2012 / buz perisi Mitoloji
31 Ağustos 2009 / reyan Zooloji