Arama

Hokko (Crax alector)

Güncelleme: 9 Nisan 2009 Gösterim: 1.223 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
9 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
cral5

Sponsorlu Bağlantılar
Hokko (Crax alector)


Güney Amerika ormanlarında en çok duyulan seslerden biri kıvırcık tepeli «hokko» nun salıverdiği gürültülü çığlıktır. Bu hokko evcil hindi iriliğinde siyahımsı bir kuştur. Karnı beyaz, gagasının kaidesi mercan rengindedir. Başının üzerinde, uzun ve kıvrık tüylerden meydana gelmiş garip görünüşlü bir tacı vardır.
60 kadar çeşidi olan hokko'lar, vakitlerinin en büyük kısmını ağaçların tepesinde çift olarak geçirirlerse de, karınlarını doyurmak için günün sıcak saatlerinde mutlaka yere inerler. Tabiat bilginleri bir keresinde boş bir şişenin boynunun üzerinden üflemek suretiyle hokko çığlığını taklit etmişlerdi. Karınlarım doyurmakta olan hokko'lar bu sese kanarak tabiat bilginlerinin bulunduğu yöne doğru ilerlediler. Ağır ağır hareket etmekte, arada yerden bir şey alıp yemekte, sonra başlarını kaldırıp etraflarına bakınmakta, bir yandan da tabiat bilginlerinin çığlığına cevap vermekteydiler.
Bazı hokko'lar miğferlidir. Böylelerinin alnında yaprak veya buna benzer biçimlerde bir başlık bulunur. Bu hokkolardan biri olan «baladur kuşu» nun (Pauxi) iri bir baladur ağacı cevizine (bir nevi Amerikan fıstığı) benzer bir miğferi vardır. Bu hokko Venezuela ile Peru arasındaki Andlar'da yaşar.
Hokko'lar güvercin eti kadar yumuşak ve aşağı yukarı hindi lezzetindeki etleri için Güney Amerika' da çok avlanırlar. Kızılderililer bu kuşların uzun kuyruk tüylerinden yelpaze yaparlar.
Hemen bütün kızılderili köylerinde rastlanan evcil hokko'lar ormandan alınıp getirilmiş yumurtalardan çıkmadır. Bu hokko'lar yerli köylerinde kümes hayvanları gibi yaşamakta ve sokaklarda insanlardan korkmadan serbestçe dolaşmaktadır.